2024/03/28

 

BURNOS HIGIENISTEI SVARBIAUSIA – KRUOPŠTUMAS IR ĮSIKLAUSYMAS

Burnos higienistė Eglė Tijušaitė. Autorės nuotrauka

Kuo mažiau gydymo ir kuo daugiau profilaktikos – tuo reikėtų vadovautis visose sveikatos apsaugos srityse. Odontologija – tikrai ne išimtis, jei dažniau lankytumėmės burnos higienisto kabinete, gal ir vizitai pas odontologus būtų retesni.

Taip mano skapiškėnė Eglė Tijušaitė, jau aštuonerius metus besirūpinanti kupiškėnų burnos higiena.

Jurga BANIONIENĖ

Pacientai – kaip šeima

Atlikusi praktiką vienoje Kupiškio odontologijos klinikoje, Eglė grįžo į savo kraštą ir ėmė čia darbuotis. Džiaugėsi, kad darbas patinka. Jau turi ir nuolatinių pacientų, kurie nuolat sugrįžta.

Paklausta, kokie yra kupiškėnai pacientai, E. Tijušaitė sakė, kad labai savi. „Juk tai mano krašto žmonės, pažįstu jų charakterį. Pacientai kartais tampa kaip šeima, pasikalbame ne tik apie dantis, bet ir apie kitas ligas, papasakoja ir apie savo keliones, laisvalaikį“, – teigė pašnekovė.

Eglė sakė, kad kupiškėnai tikrai dėmesingi, ne kartą yra sulaukusi gėlių, saldumynų. Nors užtenka tik nuoširdžios padėkos, žmonės įpratę stebinti maloniais siurprizais.

Per darbo metus yra buvę ir išskirtinių susitikimų, pavyzdžiui, kartą pasidaryti burnos higienos procedūrą užsuko Jungtinių Amerikos Valstijų pilietis. „Keliavo į Filipinus pas sūnų, netyčia atsidūrė Lietuvoje, atėjo į kliniką. Įdomu buvo pabendrauti“, – prisiminė Eglė.

Studijų metais su kurso draugų pramintu pirmu pacientu Joneliu.

Požiūris po truputį keičiasi

Pasak E. Tijušaitės, žmonių požiūris į burnos sveikatą po truputį keičiasi, deja, ne taip greitai, kaip norėtųsi. „Ateina vyresnio amžiaus pacientai ir dažnai iš jų išgirsti, kad niekas nesakė, nesiūlė daryti burnos higieną, nežino, kas tai per dalykas. Gal didmiesčiuose žmonės labiau suvokia, kad reikia rūpintis burnos higiena, žino, kokia tai procedūra. Čia, provincijoje, dar reikia jaukintis, mokyti. Be abejo, yra tokių pacientų, kurie nuolat ateina pasirūpinti burnos higiena“, – pabrėžė specialistė.

Ji sakė, kad stengiamasi žmones šviesti, kad profilaktika yra labai svarbus dalykas. Primenama, kad dantų higienos procedūrą būtina atlikti kas pusę metų, kartu atliekama ir bendra dantų patikra. Juk sugedęs dantis ne tik gali skaudėti, uždegimas kenkia visam žmogaus organizmui. „Paaiškiname, kad ne vien tik dantų estetika, jų gydymas svarbu, bet ir burnos higiena. Svarbiausia yra palaikyti individualią dantų higieną, jei namuose gerai valysime dantis, išvengsime rimtesnių problemų, periodontito. Būtina valyti dantis du kartus per dieną, ryte ir vakare, nepatingėti, bent dvi minutes pavalyti, svarbi yra tarpdančių priežiūra, neužtenka vien dantų pastos ir šepetėlio. Dantų siūlas, tarpdančių šepetėliai, pagal išgales, ką kiekvienas gali įpirkti, labai reikalingi dalykai.

Jei gerai prižiūrėsime, tinkamai valysime dantis, galime užbėgti už akių daugeliui dantų ligų, juk dantų kariesas neužkrečiamas, tai – dantų nepriežiūros namuose pasekmė, nes paliekame bakterijų sankaupas, kurios „valgo“ dantį, taip atsiranda skylutės“, – mintis dėstė burnos higienistė.

Anot pašnekovės, džiugu, kad vis daugiau pacientų burnos higienai skiria didesnį dėmesį. Nevengia įsigyti ir brangesnių priemonių, neapsiriboja tik dantų šepetėliu ir pasta, nebe naujiena daugumai tampa ir tarpdančių šepetėliai ar siūlas.

„Žmonės nemažai tuo domisi, skaito. Ypač tie, kurie susiprotezavę dantis ant implantų, jiems aktualu gerai juos prižiūrėti, juk nemažai investuota. Iš vyresnio amžiaus pacientų tenka visko išgirsti, sako, kam bereikia tuos dantis valyti, bet palyginti nuo mano darbo pradžios, poslinkis į gerąją pusę matosi“, – kalbėjo Eglė.

Komandinis darbas

Ryte pravėrus odontologijos klinikos duris, darbo diena, anot pašnekovės, prabėga nepastebimai. E. Tijušaitė dirba ne tik burnos higieniste, bet ir gydytojo asistente, taip pat registratūroje. „Sunkiausi būna pirmadieniai, nes žmonės ateina po savaitgalio kamuojami skausmų, turi juos skubiai priimti. Per dieną kartais reikia atlikti po šešias, septynias burnos higienos procedūras. Tenka ir pietų metą paaukoti, ir po darbo valandų pasilikti“, – apie darbo aktualijas pasakojo burnos higienos specialistė.

Žinoma, kartais pavargsta, juk visą dieną praleidžia ant kojų, paskausta ir nugara, bet įprato prie didelio darbo tempo.

Pasak Eglės, burnos higienistai yra tapę beveik lygiaverčiais odontologijos klinikų specialistų komandos nariais. „Dirbame kaip komanda, odontologas pirmiausia siunčia pacientą burnos higienistui, šis, pamatęs skylutes, – odontologui, tad bendradarbiauti labai svarbu“, – akcentavo Eglė.

Ji džiaugėsi, kad dirba puikiame profesionaliame kolektyve, tarp jaunų specialistų. 

Kas, pašnekovės manymu, yra geras burnos higienistas? Visų pirma – kruopštus, atsakingas. Labai svarbu įsiklausyti į pacientą, jo nusiskundimus, atsakyti į visus rūpimus klausimus.
„Dažniausiai burnos higienos specialybės mokosi merginos, o jos būna labai kruopščios, tad šiam darbui tinka. Tačiau specialybė nėra tokia, kuri sparčiai populiarėja, baigę šias studijas žmonės dažnai dirba ne tik burnos higienistais, bet ir gydytojų asistentais“, – pasakojo E. Tijušaitė.

Ji prisipažino, kad po studijų dar svarstė apie dantų techniko kvalifikaciją, bet nesiryžo, nes reikia dirbti ir su sveikatai kenksmingomis medžiagomis. Dar domina paramediko specialybė.

Į gimtinę traukia

Eglė yra tikra skapiškėnė, čia užaugo, baigė mokyklą. Tai buvo paskutinė Skapiškio vidurinės mokyklos dvyliktokų laida. Nors dabar gyvena Kupiškyje, į gimtąjį Skapiškį pas tėvus skuba dažnai. „Man reikia gamtos, į kiemą išeiti, pasivaikščioti, šunį pavedžioti, tai atgaiva nuo triukšmo. Skapiškis labai savas, gera sugrįžti, viskas čia pažįstama. Bet jaukinuosi ir Kupiškį“, – kalbėjo pašnekovė.

Miestas jai patinka – ramu, nedaug žmonių. Apie didmiestį nesvarsto, juk burnos higienos specialistų karjeros galimybės visur panašios.

 Vienas Eglės pomėgių – gėlynai. Juos puoselėja gimtajame Skapiškyje.

Paklausta, kaip pasuko į burnos higieną, Eglė prisiminė, kad apsisprendimas nebuvo greitas ir paprastas, nors visada patiko biologija, širdis linko į mediciną. „Vienos krypties, į kurią norėjau sukti, nebuvo. Odontologų bijojau dar nuo vaikystės. Domino apželdinimas, nes man patinka gėlės. Bet perskaičiusi burnos higienisto specialybės aprašymą, susidomėjau, įstojau į Utenos kolegiją“, –  kalbėjo E. Tijušaitė.

Eglė pasakojo, kad turi įvairių pomėgių, žavisi trumpomis savaitgalio kelionėmis po Lietuvą, kaimynines šalis. Per atostogas visada stengiasi nuvažiuoti prie jūros, šią vasarą viešėjo Nidoje. Lankosi ir koncertuose, mėgsta skaityti. Atvažiavusi pas tėvus nuolat atnaujina prie namo įrengtus gėlynus. Šis pomėgis, turbūt, iš mamos, kuri irgi mėgsta gėles. Šaltuoju metu patinka užsiimti rankdarbiais, praėjusią žiemą kūrė kalėdinius eglutės žaisliukus, kurie buvo puiki dovana artimiesiems. Jau mokykloje mėgo technologijų pamokas, ne kartą yra dalyvavusi įvairiuose konkursuose.

Tačiau laisvo laiko lieka nedaug, tenka dažnai išklausyti įvairius kursus, nes burnos higiena – sritis, kur labai dažnai viskas keičiasi, reikia domėtis naujovėmis ir nuo jų neatsilikti.

Keliaujant po Šiaurės Airiją.
Latvijos rožių sode. Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kokioje įstaigoje Dirba?

Rekomenduojami video