2024/04/19

 

78 PROC. LIETUVOS GYVENTOJŲ JAUČIA EKONOMINĖS PADĖTIES PABLOGĖJIMĄ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Tik 1 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad pastaruoju metu ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo ir net 78 proc. teigia jaučiantys pablogėjimą, rodo portalo „Delfi“ atlikta apklausa. Taip pat apklausoje respondentų teirautasi, kaip pasikeitė dabartinė jų finansinė šeimos padėtis. Apklausos rezultatai rodo, kad 24 proc. apklausos dalyvių jaučia pablogėjimą, o manančių, kad padėtis labai pagerėjo – nebuvo.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie Lietuvos gyventojų nuotaikas ir esamos situacijos vertinimą liepos 12–28 dienomis opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ užsakymu atliko Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“.

38 roc. teigia, kad ekonominė padėtis per pastaruosius tris mėnesius labai pablogėjo

Respondentai buvo paklausti, ar pastaruoju metu, jų nuomone, reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į gerąją, ar į blogąją pusę. Kad krypsta į blogąją pusę, nurodė 72 proc., kad į gerąją – 8 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu 20 proc. respondentų teigė neturintys nuomonės.

Apklausos dalyvių taip pat buvo teirautasi ar, jų nuomone, per paskutinius 3 mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, pablogėjo ar nepakito. 38 proc. jų atsakė, kad labai pablogėjo, 40 proc., kad šiek tiek pablogėjo, 16 proc. – kad nepakito. Tik 1 proc. respondentų nurodė, kad ekonominė padėtis šalyje pastaruoju metu šiek tiek pagerėjo, o teigiančių, kad labai pagerėjo, nebuvo. 5 proc. respondentų nurodė, kad šiuo klausimu nuomonės neturi arba neatsakė į klausimą.

Pablogėjusią finansinę padėtį jaučia 72 proc. gyventojų

Paklausti, ar dabartinė jūsų šeimos padėtis finansinė padėtis lyginant su buvusia prieš 3 mėnesius pagerėjo, pablogėjo ar nepakito, 24 proc. apklausos dalyvių teigė, kad padėtis labai pablogėjo, 48 proc., – kad šiek tiek pablogėjo, 24 proc. tikino, kad padėtis nepakito. Tik 2 proc. respondentų nurodė, kad jų finansinė padėtis šiek tiek pagerėjo, o manančių, kad labai pagerėjo, nebuvo. 2 proc. apklausos dalyvių nurodė nežinantys atsakymo į klausimą, arba neatsakė.

Daugiausia manančių, kad jų finansinė padėtis pagerėjo yra tarp tų, kurie per mėnesį uždirba mažiau nei 850 eurų – 5 proc. Kita vertus, 75 proc. tiek uždirbančių gyventojų nurodė, kad jų padėtis pablogėjo. Pablogėjusią padėtį mato ir 75 proc. 851–1600 eurų per mėnesį uždirbančių žmonių.

5 proc. teigė, kad dėl finansinės padėties pinigų neužtenka net maistui

Respondentai buvo paklausti, kuris iš nurodytų teiginių geriausiai apibūdina jų šeimos finansinę padėtį: 44 proc. apklausos dalyvių atsakė, kad jiems užtenka pinigų maistui bei drabužiams ir jie gali šiek tiek sutaupyti, bet to neužtektų stambesniam pirkiniui, 22 proc. apklaustųjų teigė, kad jiems užtenka pinigų maistui, bet labai sunku nusipirkti drabužių, o 5 proc., – kad pinigų neužtenka net maistui.

Tik 1 proc. respondentų atsakė, jog gali sau leisti pirkti viską, ko nori, o 24 proc. – teigė, kad jiems yra prieinami kai kurie brangūs daiktai, tokie kaip televizorius, šaldytuvas ir kiti, bet labai brangių pirkinių jie negali sau leisti. 4 proc. apklausos dalyvių nė vieno iš teiginių nepasirinko.

Daugiau: buhalterinė apskaita.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video