2024/04/26

 

NUO RUGSĖJO PRADŽIOS – IŠKART RUDUO

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Rugpjūtis, mušęs karščio rekordus, atsisveikina, o su juo – ir vasara. Alpėję nuo karčių, pagaliau atsikvėpsime. Sulig pirmomis kalendorinio rudens dienomis atvėsę orai, kaip prognozuojama, nubrėš vasaros ir rudens ribą.
Kokio rudens tikėtis, ar dar bus malonios šilumos, kalbėjomės su Biržų meteorologijos stoties vyriausiuoju stebėtoju Broniumi Mediniu.

Jurga BANIONIENĖ

„Šiemet rugpjūtis įdomus tuo, kad šilčiausias pasidarė po Žolinės. Įprastai būdavo, kad šiuo metu orai imdavo krypti rudeniop, naktys šaltos, ir dienos vėsesnės, o šį kartą – viskas atvirkščiai, labiau sušilo nei pirmą mėnesio pusę.

Absoliutūs šilumos rekordai vis dėlto neviršyti, bet rugpjūtis tikrai buvo šiltas, nuo Žolinės vos ne kasdien temperatūra buvo nuo 25 iki 30 laipsnių.
Labiausiai jis pasižymėjo ir tuo, kad naktys buvo labai šiltos, vos ne tropinės, temperatūra siekė apie 18–20 laipsnių šilumos. Šis rugpjūtis trimis laipsniais šiltesnis negu klimato norma. Panašus paskutinį kartą yra buvęs apie 1992 metus, mėnesio pabaigoje buvo ir sausa, ir labai karšta. Šilta buvo ir minėtų metų rugsėjį. Pirmą mėnesio dieną fiksuotas absoliutus rugsėjo temperatūros maksimumas – 30,4 laipsniai šilumos.

Deja, šįmet rugsėjo 1-oji bus vėsoka, lietaus galbūt išvengsime, bet dieną oras tesušils iki 16 laipsnių, naktį bus apie 8 laipsnius“, – kalbėjo B. Medinis.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video