2024/05/01

 

STEBĖJO, TYRINĖJO, PAŽINO

Aptariama Kupiškio marių pakrantės vabzdžių įvairovė.

Rugpjūčio 1–5 dienomis Alizavos pagrindinėje mokykloje šurmuliavo tarptautinės ekologinės vaikų stovyklos dalyviai – Alizavos pagrindinės mokyklos dešimtmečiai ir dvylikamečiai mokiniai ir Povilo Matulionio progimnazijoje besimokantys vaikai iš Ukrainos.
Stovyklos tikslai – mokytis stebėti, tyrinėti, pažinti ir saugoti gamtą. Susidraugauti tarpusavyje ir smagiai leisti vasaros atostogų laiką.

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos biologinės įvairovės skyriaus vyresnioji specialistė Renata Ulinskienė mokiniams papasakojo apie vabzdžių svarbą gamtai. Vabzdžiai – organinių medžiagų skaidytojai –gamtos sanitarai. Jie – daugybės gyvūnų maistas. Jie – augalų apdulkintojai. Jie – gamtos papuošalas.
Žaidimo metodu suskirsčiusi vaikus į boružėlių, žiogų, musių ir skruzdėlių komandas, specialistė apibūdino kiekvieną rūšį. Pabrėžė pagrindinius panašumus ir skirtumus.
Kiekvienos grupės dalyviai atliko užduotį – gamino po vabzdžių kambarį. Vieni – iš šiaudų, kiti – iš samanų, medžio žievės, kankorėžių, skylėtų kmynų stiebų. Bendras rezultatas – gana erdvus vabzdžių viešbutis. Savo kūriniu stovyklautojai papuošė mokyklos aplinką. Šis gaminys privilios į sodą naudingų vabzdžių, kurie padės natūraliu būdu kovoti su kenkėjais.

Stovyklautojai prie vabzdžių viešbučio. Nuotraukos iš stovyklos archyvo

Stovyklos vadovės,
Alizavos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė
Danutė MIKNEVIČIENĖ,
socialinė pedagogė
Gražina KIGAITĖ

Plačiau skaitykite rugpjūčio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video