2024/03/29

 

Ar metas genėti – tinkamas?

Alizaviečius papiktino išgenėti medžiai – jų manymu, tokius darbus reikėjo atlikti pavasarį. Autorės nuotrauka

Sulaukėme pasipiktinusių alizaviečių skambučio. Gyventojai stebėjosi išgenėtais Berželių gatvės medžiais.
„Šitiek šakų pridraskyta, kas surinks? Ir išvis, ar dabar metas genėti, kai pats medžių gyvybingumas, pats vešlumas, pats gražumas?
Protingi žmonės medžius geni ankstyvą pavasarį.
Kur žiūri seniūnė?“, – stebėjosi alizaviečiai.

Kristina VALYTĖ

Metas tinkamas
Pakalbinta Alizavos seniūnijos seniūnė Raminta Ribokaitė patikino, kad medžius, augančius valstybinėje žemėje, išgenėjo Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) darbininkai. Pašalintos šakos, siekiančios elektros laidus.

Tokie genėjimo darbai vyko Salamiestyje, Gyvakaruose ir kituose seniūnijos kaimuose.
Genėti medžius, pasak seniūnės, būtina, nes šalia elektros linijų augantys neprižiūrėti medžiai, ypač audrų metu, gali sukelti elektros avarijas.
„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad dabar yra pats tas metas genėti.

Medis suformavęs savo lają, akivaizdžiai matyti, kurią šaką reikia pjauti.
Aš ir savame sode genėjimo darbus atlieku tokiu metu. Matau kur medžiui per sunku ir jei reikia, nupjaunu su visais vaisiais. Darbininkai genėjimo paslaugas atlieka apskritus metus.
Džiaugiamės, kad yra kas mums tas šakas nugeni ir į kalendorių pirštu nebaksnojame.

O kad gyventojai atkreipė dėmesį – labai džiaugiuosi ir noriu padėkoti. Pabambėjimai yra mano duona kasdieninė, iš to gimsta pokalbiai.
Seniūnija šakas surinks ir išveš, nors šį darbą mums atlikti nepriklauso“, – teigė seniūnė.

Viena rašo, kita daro?

Už privačioje žemėje šalia elektros linijų augančių medžių ir kitų želdinių priežiūrą atsakingi patys gyventojai. Genėjimo darbus atliekančių įmonių ar pavienių specialistų kontaktų galima rasti ir spaudoje, ir internete.

ESO savo oficialiame internetiniame puslapyje į klausimą „Kada reikia genėti medžius?“ atsako: „Savo valdose augančius medžius būtina apžiūrėti kiekvieną pavasarį, kad jie nesukeltų nuostolių Jums ir nepatogumų kaimynams. Įvairius medžius ir vaismedžius reikia genėti anksti pavasarį, kai medžių pumpurai dar nėra išsprogę, o gyvatvores – baigiantis vasarai, kai augalas nustoja augti ir ima ruoštis žiemai. Tuomet yra lengviau nukirpti dar nesumedėjusius ūglius“

Medžių genėjimas.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video