2024/04/26

 

ATGYJA SENOJI ANTAŠAVOS KLEBONIJA

Senoji klebonija, statyta 1812 metais, po restauracijos turėtų tapti turistų traukos vieta. Neringos Čemerienės nuotrauka

Šį sekmadienį Antašavos parapijoje bus minimi Šv. Hiacinto (Jackaus) atlaidai. Jų dalyvių laukia nemažai staigmenų, o didžiausia turėtų būti proga atverti šiuo metu restauruojamos senosios Antašavos klebonijos duris.

Jurga BANIONIENĖ

Antašavos miestelio bendruomenės pirmininkė Neringa Čemerienė sakė, kad bendruomenė su parapija pasirašė sutartį ir inicijavo projektą, kurio tikslas yra suremontuoti buvusį klebonijos pastatą ir naudoti jį įvairiai veiklai.

„Šis pastatas yra kunigo Rimanto Gudelio, su juo mūsų bendruomenė pasirašė penkerių metų panaudos sutartį, kad galėtume šiame pastate vykdyti veiklas. Žmonės galės ateiti švęsti asmenines šventes, bus teikiamos ir trumpalaikio apgyvendinimo paslaugos.“

„Pagrindinė veikla – edukacinių užsiėmimų vedimas“, – kalbėjo pašnekovė.

Edukacijos, pasak N. Čemerienės, bus susijusios su šio pastato architekto Mykolo Angelo Šulco gyvenimu. Visos klebonijos patalpos suremontuotos tokia spalvų gama, kuri buvo būdinga tuo laikotarpiu.

„Kunigas R. Gudelis labai stengėsi, kad vidus būtų išdažytas tomis pačiomis spalvomis, kaip buvo išdažęs M. A. Šulcas, jos labai intensyvios, ryškios. Gal dabar atrodo, kad tai nelabai madinga, bet norima išlaikyti to laikmečio dvasią. Kadangi mūsų parapija vadinasi Šv. Hiacinto (Jackaus), pasidomėjome daugiau apie šį šventąjį.

Pasirodo, yra tokie šventi Jackaus pyragėliai, Lenkijoje švenčiama didelė religinė šventė, kur tie pyragėliai laikomi kulinariniu paveldu, lenkai būtent rugpjūčio 21 d. organizuoja dideles šventes, kepa šiuos pyragėlius, renkamas skaniausias, gražiausias ir pan. Kadangi tai klebonijos pastatas, tai ir veikla turi būti nebūtinai religinė, bet susijusi su tuo. Tad ir planuojame bandyti supažinti su šv. Hiacintu (Jackumi), kepti jo pyragėlius. Labiau orientuojamės į vietinius, savo krašto žmones, vaikus, kaip seksis toliau, matysime“, – pasakojo N. Čemerienė.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 20 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kaip šaunu

Rekomenduojami video