2024/04/27

 

NEKALTIEJI

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Visų pirštai į save lenkti. Tikriausiai tai labiausiai tinkamas apibūdinimas pastariesiems įvykiams. Nors visą laiką buvau šalininkė pirma duoti, o paskui gauti, tačiau dabar tai tampa labai nebemadinga.

Štai 180 tūkstančių elektros vartotojų naiviai patikėjo valstybės garantijomis, kad licencijas turintys elektros tiekėjai (tiksliau – perpardavinėtojai) yra sąžiningi, ir gavo per nagus. Net pati premjerė sakė, kad šioje istorijoje kaltas ne tik tiekėjas, bet ir vartotojas. Kaltas, kam patikėjo ne bet kuo, o valstybės išduota licencija loterijos bilietais prekiaujančiai įmonei teikti elektros pardavimo paslaugas.

Žinoma, jei logiškai pagalvoji, supranti, kad loterija ir elektra nelabai ką bendro turi – nebent tai, kad abu per akimirką gali pakeisti (arba nutraukti) gyvenimą.
Jeigu dar plačiau pamąstai, tai supranti, kad ir valdžia pasitikėti nelabai yra pagrindo. Ką jie bepadarytų, atsakymas vienas – mus žmonės išrinko. Išeitų, kad tie rinkėjai ir kalti dėl visų nesąmonių, kurios vyksta valstybėje.

Keisčiausia, kad kuo toliau, tuo daugiau atsiranda nekaltų, negalinčių nieko pakeisti. Tiksliau kitų labui pakeisti.

Štai bankai smaugia eilinį vartotoją kaip tik gali – kainos už bankines paslaugas kyla lyg mielinės bandos krosnyje. Priežiūros tarnybos sako, kad negali nieko padaryti – juk pas mus rinkos ekonomika. Tikrai. Bet kodėl tokia ekonomika neveikia bankams Skandinavijos šalyse, Vokietijoje? Ten kai kurių mokesčių, kuriuos mes mokame, visai nėra. Šis sektorius labai griežtai prižiūrimas.
Nesiginčysiu, pas mus irgi griežtai – neturi bankinės sąskaitos, atlyginimo negausi, nes grynaisiais algą gauti negalima.

Va tau ir pasirinkimo laisvė! Greičiau bankų monopolis, prisidengiant kova su šešėliu. Tik kad tas šešėlis valstybės dydžio, o valdžia įnirtingai bando gaudyti tik saulės zuikučius.
Sakysit, kad kitur taip nėra. Yra, žmonės visur moka skaičiuoti. Kartais net mirusiųjų sąskaita. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmąją žmoną Ivaną palaidojo savo Naujojo Džersio golfo aikštyne, prie pirmosios duobutės. O priežastis labai žemiška – pagal Naujojo Džersio valstijos mokesčių kodeksą, kapinių žemė yra atleidžiama nuo visų mokesčių ir rinkliavų. Tai ko gi paskutinį kartą nepasinaudoti mirusiąja – jai tas pats kur kūną užkas, o gyvieji jos dėka galės džiaugtis lengvata. Kas, kad žmona tik buvusioji. Be jos, dar dvi gyvos rezerve yra – bus dar ką laidoti prie antrosios ir trečiosios golfo duobutės.

Bene ciniškiausia „nekaltųjų“ gynimo akcija buvo kalbant apie karą. Pagal pateiktą žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ ataskaitą kalti ukrainiečiai kariai, nes kelia pavojų civiliams, o ne juos užpuolusi Rusija. Suprask, okupantas jokio pavojaus civiliams nekelia.

Nieko tokio, jei ir mūsų garbinta ledo šokėjų pora, Lietuvos piliečiai, linksmina Sočyje rusus. O gal visą tą šou programą sutiktų parodyti ir Ukrainoje, kur nors Mariupolyje? Tada patys pamatytų su kokiais „nekaltais“ žmonėmis susidėjo ir Margarita jau prabiltų kitomis eilėmis.

Sakoma, žmonės pavargo nuo karo, užteks apie jį rašyti ir kalbėti. Mes pavargome girdėti, o ar nepavargo tie, kurie apkasuose, kurie kiemuose laidoja kaimynus ar artimuosius, kurie jau pusę metų miega rūsiuose ir pamiršo, kas yra tyla? Tai jie, o ne mes, kovoja ne tik už save, bet ir už visko pertekusios Europos gyventojus. Ten žmonės sutiktų visus metus gyventi be dujų, kad tik nekristų bombos ant galvos. Ar galima palyginti tenykščių sielvartą ir praradimus su pas mus pakilusiomis pieno, bulvių, elektros ir šildymo kainomis?

Bet, kaip ir rašiau – visų pirštai į save lenkti…

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kažkas nesigavo su straipsniu šitai rašytojai 😀

Rekomenduojami video