2024/04/25

 

KĄ ŽADA ĮSIBĖGĖJUSI JAVAPJŪTĖ?

Praėjusį trečiadienį po pietų prie elevatorių Kupiškyje Technikos gatvėje buvo išsirikiavusi traktorių, sunkvežimių su grūdais eilutė. Tarp jų buvo ne tik vietinių ūkininkų atvežtų grūdų, bet ir rokiškėnų, anykštėnų, net uteniškių. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Lietuvoje dabar pats derliaus dorojimo įkarštis. Šiemet gamtinės sąlygos lėmė, kad javapjūtė prasidėjo beveik dviem savaitėmis vėliau nei pernai. Ūkininkai tikisi, kad per rugpjūtį visgi jiems pavyks nuimti didžiąją šių metų derliaus dalį. Žemdirbiai prognozuoja, kad jo užteks ir maistui, ir pašarams. Neblogos šiemet ir derliaus supirkimo kainos, bet ar atsvers jos būsimas išlaidas. Neramu ūkininkams dėl pasiruošimo kitam žemdirbystės sezonui dėl išaugusių energetinių ir kitų išteklių kainų.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Bene stambiausias Kupiškio rajono ūkininkas Egidijus Černius sakė, kad derlius nuimtas trečdalyje pasėlių. Jau baigė doroti žieminius rapsus. Šiuo metu kulia daugiausia kviečius. Derlingumas vidutinis.

„Ekologinių kviečių kuliama apie 2 tonas iš hektaro, o chemizuotuose plotuose jų derlingumas siekia apie 5,5 tonos iš hektaro.

Derlingumas panašus buvo ir pernai. Mano ūkio pasėliai yra įvairiose rajono vietovėse. Tai, pavyzdžiui, šiandien Alizavoje jau tris kartus nulijo, Paketuriuose, Maksvyčiuose – po vieną kartą.
Tokiais atvejais kūlimą sustabdome valandėlei, kad pasėliai pradžiūtų ir vėl kuliame toliau. Tokiomis sąlygomis kuliant grūdų drėgnumas gali siekti ir apie 20 proc.
Prieš lietų iš tų laukų atvežti grūdai buvo 16–17 proc. drėgnumo. Paprastai standartinis grūdų drėgnumas būna 14 proc. Kai jis siekia iki 20 proc. dar galima kulti. Žinoma, kuo drėgnesni grūdai pasiekia aruodą, tuo daugiau reikia sąnaudų jiems džiovinti.

Esame labai priklausomi nuo gamtos malonės. Pernai grūdus per daug sausra sudžiovino, o šiemet jiems pakenkė lietaus perteklius“, – sakė pašnekovas, kalbintas savaitės pradžioje.
Paklaustas apie derliaus pardavimą, E. Černius patikino, kad šiuo metu svarbiausia derlių nuimti. Derlių sandėliuoja ir kol kas apie jo prekybą negalvoja.

Pelyšių kaimo ūkininkas Nerijus Indilas irgi jau buvo nukūlęs rapsą. Jo derlingumas buvo neblogas, siekė vidutiniškai per 3 t iš hektaro. Šiuo metu ūkininkas kulia kviečius. Jau sudorojo pusę jų derliaus. Šios kultūros derlingumas siekia apie 5 t iš hektaro.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video