2024/04/27

 

KAS ŽMONĖMS RŪPI?

Unsplash nuotrauka
Banguolė Aleknienė-Andrijauskė, žurnalistė

Žinoma, atostogos, geras oras dabar daugumai tautiečių ypač svarbu. Viena pažįstama moteris kelionės į pajūrį išvakarėse apgailestavo, kad pranašaujamas ilgalaikis lietus ir gana vėsios dienos. Seneliai, laukdami anūkų atvažiuojant, irgi viltingai žiūri į dangų. Juk kur kas maloniau su mažaisiais svečiais po lauką vaikštinėti, kai saulė danguje ridinėjasi ir pernelyg nekepina.
Žemdirbiams neramu, kad lietūs javus išguldė, kad javapjūtė vėluoja. Kažkur vėl kiaulių maro židinys išlindo. Su nerimu ūkininkai, kaip ir visas pasaulis, laukia, ar pasiseks iš Ukrainos uostų išvežti grūdus, išvengti bado šmėklos Afrikoje ir kitur, išlaikyti stabilią grūdų kainą.

Žmonėms rūpi, kad atsakingi specialistai laiku ir tinkamai atliktų savo darbą. Šunų ženklinimo istorija Salamiestyje dar nerimsta. Ne visus tenkina vieno garbaus rajono veterinaro darbas. Laikraštis problemą paviešino. Atrodo, kad viskas turėjo susitvarkyti, bet paaiškėjo, kad yra kitaip.

Kupiškėnams rūpi, kad jų bendro kiemo, palėpės ir laiptinės kaimynai neužverstų nebereikalingais daiktais, atliekomis, kad žiurkės neįsiveistų toje terpėje. Tokiais dalykais skundėsi viena Muziejaus gatvės gyventoja. Atrodo, ten reikalai pajudėjo gera linkme.

Vienas kupiškėnas buvo susirūpinęs, kad kaimynas naktimis savo bute pardavinėja alkoholį, o aplinkiniai gyventojai abejingi. Policija ir nesuseka. Reikia įrodymų, konkrečių faktų. Žinoma, to reikia. Antraip galima nekaltai žmogų apšmeižti. Už tai irgi gresia atsakomybė.

Iš tų rūpesčių rūpestėlių man pats baisiausias ir labiausiai įstrigęs buvo nugirstas vasaros šventėje pokalbis apie gėjus. Kažkas nerimavo, kad augindamas sūnų jau nebegali tikėtis, kad marčią parves į namus. Gali ir žento sulaukti. Tai girdėdamas vienas pilietis su kvapeliu pradėjo šūkauti, kad tokį žmogų galėtų suvalgyti. Mažai padėjo raminimas ir kažkieno argumentai, kad dėl savo prigimties toks žmogus nekaltas.

Kelias dienas akyse stovėjo tas grėsmingos išvaizdos hanibališkai nusiteikęs vyriškis, o ausyse skambėjo jo pasakymas: „Suvalgyčiau…“ Kai nesusiduri su panašiais piliečiais, tai ir iki galo neįsivaizduoji, kodėl LGBT bendruomenė kovoja dėl savo teisių ir kodėl net Norvegijoje galėjo nutikti brutalus išpuolis prieš šios bendruomenės narį.

Be abejo, daugumai tautiečių teberūpi Ukrainos ir Rusijos karo aktualijos, įsisiūbuojančios ginklavimo varžybos, nerimą kelia grįžtantys šaltojo karo laikai. Vienas garbaus amžiaus žmogus samprotavo, kad mes gal dar karo ir išvengsime, o mūsų vaikai – kažin. Gali visko būti.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video