2024/04/19

 

SKAMBĖS TARPTAUTINIS MUZIKOS FESTIVALIS

Festivalio ambasadorius ir meno vadovas Vytautas Lukočius. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Rugpjūtį Kupiškyje prasidės pirmas tarptautinis muzikos festivalis. Renginio programa aprėpia visus muzikos žanrus – vokalinį, instrumentinį, operą ir populiariąją klasiką. Ji sudaryta taip, kad atskleistų skirtingas muzikos stilistikos epochas – baroką, klasicizmą, romantizmą, šiuolaikinę muziką. Festivalio ambasadorius ir meno vadovas – kupiškėnams pažįstamas veidas, kraštietis dirigentas, „Vilniaus Sinfoniettos“ ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinio orkestro vadovas, tarptautinių konkursų laureatas Vytautas Lukočius.

Jurga BANIONIENĖ

„Profesionalus menas yra viena pagrindinių nacionalinės kultūros dalių, atspindinti kūrybiškumo, meno įvairovės ir kūrybos laisvės įtvirtinimo valstybės gyvenime lygį, tautos kultūros savitumą ir tęstinumą.

Mūsų, kaip projekto rengėjų, pagrindinis uždavinys ir yra perteikti gyventojams aukšto meninio lygio kultūrines programas. Žiūrint per istorinę perspektyvą, Kupiškyje ilgai valdė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikai Tyzenhauzai, tad šį projektą siejame prie dvarų. Tyzenhauzai šiaurės rytų Lietuvoje pasirodė XVII a. pradžioje. Tuo metu Vilhelmas Tyzenhauzas valdė Kupiškio seniūniją ir buvo išsinuomojęs Rokiškio dvarą. Muzikai LDK nuo seno buvo skiriamas didelis dėmesys. Iš pradžių ji labiausiai puoselėta kunigaikščių rūmuose, o vėliau profesionalioji muzika koncentravosi didikų dvaruose. Turėdami turtingą istorinę praeitį, dvarus, sugalvojome surengti tokį festivalį, susietą su klasikine muzika“, – tvirtino Kupiškio kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė.

Anot pašnekovės, iškeltas gana ambicingas tikslas – propaguoti ir puoselėti Lietuvos meno kūrėjų kūrybą, megzti tarptautinius ryšius, populiarinti šiuolaikinį meną, atgaivinti senąsias muzikos tradicijas ir skleisti jas Aukštaitijos regione.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 2 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video