2024/04/29

 

ŪKININKŲ KONKURSAS – TĖVAI IR VAIKAI

Blaževičių kieme.

Kasmetinis tradicinis „Metų ūkio“ konkursas po pandemijos ir karantino trukdžių žemdirbių bendruomenei nebeatrodo toks nuobodus ir išsikvėpęs, tarpusavio bendravimas ir patirties sklaida atgauna vertę.
Ūkininkams reikia progų susitikti, pasikalbėti apie savo reikalus, apie valdžios sprendimus, kurie turės įtakos artimiausiam žemės ūkio plėtros laikotarpiui.
Reikia ir švenčių, o konkurso dalyvių apdovanojimai yra tam puikiai deranti proga.
Neseniai Plungėje buvo apdovanoti „Metų ūkis-2021“ laimėtojai, taip suvėluota dėl mus vis ištinkančių globalių bėdų.
Kupiškėnai jau suspėjo surengti šiemetę pažangiausių ūkių apžiūrą.

Virginija JUŠKIENĖ

Būtina patikslinti: apibūdinimai – geriausias ir pažangiausias – sąlygiški, sunku būtų surasti tokį pretendentą, kuriam nėra lygių, bet yra daug ūkininkų, kurie siekia pažangos, taiko naujoves, yra modernesni nei buvo pernai ar prieš dešimtmetį. Dar reikia ir savanorystės, sutikimo atverti savo kiemą kitiems, perteikti savo patirtį, atsisakyti žinių savanaudiškumo ir uždarumo.

Šis laikas įvairių pasaulio krizių ir kaimynystėje vykstančio karo akivaizdoje primena, kad užsidarymas ir atskirumas neužtikrina ramybės ir saugaus gyvenimo. Parodo, koks žemės ūkis svarbus, koks svarbus yra žmogus, kuris augina maistą, ir kaip prasminga bendrauti ir bendradarbiauti. Bendrystėje visi sunkumai, neramumai lengviau įveikiami, ir nerimas ten nebeturi vietos.
Kodėl šios mintys čia supuolė pirma pasakojimo apie ūkių apžiūrą? Todėl, kad visur lydėjo jausmas, kad visi kažko naujo išmokome per šiuos kelis artimo karo mėnesius, apsupti pasaulinių gamtos kataklizmų ir ligų.

Mūsų trumpuose susitikimuose ir pašnekesiuose su valdų šeimininkais nebuvo nusivylimo, nevilties, priekaištų ir pretenzijų valdžiai ar likimui (ankstesniais metais to buvo per akis). Pasirodo, žmogui labai daug ir nereikia, kad galėtų gyventi savo namuose, dirbti savo žemę, prižiūrėti savo gyvuliukus, glostyti savo katę, žaisti su šuniuku. Ir kalbėtis su namiškiais, ir daryti paprastus dalykus, kurie užpildo dienas nuo ryto iki vakaro. Toks paprastas gyvenimas tampa didele vertybe, kai pagalvoji, kad jo tokio gali nebūti.

Plačiau skaitykite liepos 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video