2024/04/20

 

PLENERAS – SAVIRAIŠKAI IR NAUJŲ TALENTŲ PAIEŠKAI

Genia Vaičikauskienė mokė lipdyti paukštelius iš šamoto masės.

Liaudies meno studija „Židinys“ kūrybingus žmones kvietė dalyvauti plenero „Vasaros mozaika“ užsiėmimuose.
Ką šio plenero dalyviai nuveikė, galima pamatyti užsukus į „Židinio“ būstinę. Čia eksponuojama jų darbų paroda, veiksianti iki rugsėjo pradžios.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apsilankėme šio plenero keramikos užsiėmimuose, kurie vyko Kupiškio etnografijos muziejuje ir studijoje „Židinys“. Visur vyravo draugiška ir kūrybiška atmosfera. Mėgstanti fotografuoti architektė Euchrida Sipavičienė iš Palėvenėlės teigė, kad pleneras yra gera proga paįvairinti kasdienybę, susitikti su bendraminčiais ir išbandyti naujas kūrybos sritis. Vytautas Jasinskas, tautodailininkas, akmentašys, papasakojo, kad lipdo iš molio šuniuką. Vėliau jis gali tapti ir skulptūros iš akmens pavyzdžiu.

Apie plenerą pasikalbėjome su Virginija Jurevičiene, liaudies studijos „Židinys“ vadove.

Virginija Jurevičienė prie savo tapybos darbo.

„Mes kaip nevyriausybinė organizacija treti metai rašome projektą ir gauname iš Savivaldybės plenero finansavimą. Pirmais metais rengėme kūrybinę stovyklą, o antrais ir trečiais metais – plenerus. Plenero užsiėmimai vyko studijoje „Židinys“ ir Kupiškio etnografijos muziejuje, su kuriuo sėkmingai bendradarbiaujame.

Šiemet plenero dalyviai galėjo tapyti, rišti sodus, kurti žaislus iš šiaudelių ir keramikos dirbinius. Šiuose užsiėmimuose dalyvavo per 60 žmonių. Kasdien ateidavo apie 20 žmonių. Vieni rinkosi visus tris dalykus, kiti tuos, kurie jiems labiausiai patinka.

Mūsų tikslas ne konkuruoti, o išbandyti save, pajusti kūrybos džiaugsmą.

Kartais kūryba kai kuriuos dalyvius smarkiai įtraukia, kad ir po plenero toliau tapo, pina, riša, lipdo“, – baigiantis plenerui kalbėjo pašnekovė.

Paklausta, ar tarp plenero dalyvių daugiausia tautodailininkų ir kupiškėnų, V. Jurevičienė sakė, kad yra visokių dalyvių. Ateina žmonės, jau dalyvavę ankstesnių metų pleneruose, yra ir naujokų. Tarp dalyvių ir tautodailininkai. Atvažiuoja žmonių iš Panevėžio, Biržų. Tautodailininkams irgi svarbu susitikti, pabendrauti, skleisti savo kūrybos patirtį. Dvi dalyvės iš Panevėžio yra sumaniusios panašius užsiėmimus rengti savo krašte. Tai čia sėmėsi patirties, kaip mokyti kitus.

Keramikos užsiėmimus šio plenero metu vedė tautodailininkės Genia Vaičikauskienė (lipdymas iš šamoto masės) ir Irena Vapšienė (naudojo rudą molį).
Sodus rišti mokė tautodailininkė Ilona Mikulėnienė, o daryti iš šiaudelių Kalėdų eglutės žaisliukus – tautodailininkė Danutė Palaimienė.

Tautodailininkė Ilona Mikulėnienė mokė rišti iš šiaudelių sodus. Autorės nuotraukos.

Atskiro tapybos mokytojo nebuvo. Visi tapė Kupiškio vaizdus iš natūros mokydamiesi vieni iš kitų. Žinoma, buvo labiau patyrusių tapytojų, I. Vapšienė, G. Vaičikauskienė, kurios galėjo kitus pakonsultuoti.

„Dėkinga tautodailininkėms, kurios vedė užsiėmimus be atlygio, savanorystės pagrindais. Tokie užsiėmimai padeda rasti naujų kūrybingų žmonių. Jie išdrįsta savo kūrybą parodyti viešai. Geriausi jų darbai atrenkami į parodas. Kai kurie po kiek laiko tampa ir tautodailininkais. Norime rasti kuo daugiau tokių talentų.

Vyksta kartų kaita. Šiandien rajone yra per dvidešimt tautodailininkų. Dar du žmonės pretenduoja ateiti į jų gretas“, – apie svarbiausius plenerų tikslus ir tautodailininkų sambūrį pasakojo V. Jurevičienė.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nuostabu, kad židinys dega ir šildo. Ačiū už skleidziamą gėrį.

Rekomenduojami video