2024/05/02

 

ALYVA – SVARBIAUSIAIS TRANSPORTO PRIEMONĖS SKYSTIS

Pixabay nuotrauka

Alyva yra būtina visų transporto priemonių tinkamam funkcionavimui, nepriklausomai nuo to, kokią transporto priemonę vairuojate. Variklio alyvos arba tepalai, kaip šią priemonę įpratusi vadinti plačioji visuomenė, yra skirti tam, kad transporto priemonės variklis ir visa sistema būtų tinkamai sutepta, apsaugant ją nuo per didelės trinties, taip pat, kad būtų pagerintas variklio efektyvumas, užtikrinta apsauga nuo korozijos ir t. t.

Pagrindiniai variklių alyvos tipai

Visiškai sintetinė alyva – tai vienas iš pagrindinių variklių alyvos tipų, išsiskirianti didesniu klampumu bei suteikianti patikimą apsaugą nuo korozijos bei oksidacijos. Ši kokybiška alyva, lyginant su kitų tipų varikliams skirtomis alyvomis, taip pat yra brangiausia.

Pusiau sintetinė alyva yra hibridinė alyva, kurioje susipina įprastinei bazinei alyvai bei visiškai sintetiniai alyvai būdingos savybės. Šio tipo alyvai yra būdinga aukšta tolerancija žemai temperatūrai bei atsparumas oksidacijai. Lyginant su visiškai sintetine alyva, pastaroji yra pigesnė.

Mineralinė alyva išsiskiria tuo, kad turi platų spektrą įvairių klampumo klasių. Šio tipo variklių alyvą dažniausiai renkasi senesnių automobilių savininkai. Lyginant su jau minėtomis sintetinėmis bei pusiau sintetinėmis variklių alyvomis, mineralinė alyva yra pigiausias pasirinkimas.

Ar benzininiams ir dyzeliniams varikliams galima naudoti tas pačias alyvas?

Atsižvelgiant į tai, kad dyzeliniai bei benzininiai varikliai šiek tiek skiriasi savo konstrukcija bei veikimu, jie reikalauja skirtingos sudėties bei klampumo alyvos. Pažymėtina, kad dyzeliniams varikliams skirtose alyvose yra gausu priedų, užtikrinančių visos sistemos švarą. Minėti priedai gali turėti neigiamą poveikį benzininiams varikliams, todėl patartina rinktis alyvas, kurios tokių priedų neturi. Atkreipkite dėmesį į alyvų žymėjimą. Tokiu būdu bus ženkliai lengviau pasirinkti alyvą: „S“ raide yra žymimos alyvos, skirtos benzininiams varikliams, o „C“ – dyzeliniams varikliams.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis alyvą motociklui?

Renkantis alyvą motociklui, bene pagrindinis kriterijus yra motociklo variklio tipas ir jam tinkamo tipo alyva. Natūrali alyva, kurią dažnai įprasta vadinti tiesiog tradicine, yra tinkama motociklams, kurių varikliai veikia dviem ciklais. Sintetinė alyva tinka motociklams, kurių varikliai veikia keturiais ciklais. Svarbiu kriterijumi, renkantis motociklui skirtą alyvą, yra ir alyvos klampumas. Nuo alyvos klampumo priklauso, ar ji suskystės ar sutirštės, važiuojant motociklu, esant aukštesnei arba žemesnei temperatūrai. Priedai – dar vienas kriterijus, nulemiantis alyvos pasirinkimą. Alyvoje esantys priedai gali efektyviai pagerinti alyvos sudedamąsias dalis, todėl motociklo variklis bus apsaugotas nuo korozijos ir kitų negandų. Renkantis motociklui alyvą, taip pat atkreipkite dėmesį į alyvos klasę, kuri nurodo, ar alyva yra tinkama Jūsų turimam motociklui. Pažymėtina, kad moto tepalai tikrai nėra ta vieta, kurioje verta taupyti, todėl visada rinkitės tik patikimų gamintojų aukšta kokybe pasižyminčias alyvas.

Ar galima motociklams naudoti automobiliams skirtą alyvą?

Motociklams derėtų rinktis alyvą, kuri yra skirta būtent šioms transporto priemonėms. Automobiliams ir motociklams skirtos alyvos yra praturtintos skirtingais priedais. Be to motociklams skirtos alyvos yra pritaikytos atlaikyti itin aukštas temperatūras, susijusias su didelėmis variklio apsukomis, taip pat didelį slėgį bei papildomą įpurškimą ant variklio cilindrų sienelių bei stūmoklių.

Market Rats inf.

Užs. Nr. 927

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video