2024/04/27

 

KAIP MES GYVENAME?

Pixabay nuotrauka

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Gaisras. Dega didžiulis daugiabutis namas, jo gyventojai šaukiasi pagalbos. Gretimos gatvės namo gyventojai, matydami didelę žmonių nelaimę, šaukia jiems palaikymo žodžius, prašo laikytis, ir sako, kad tuoj pagelbės. Gatvės vyresnieji kartkarčiais prieina prie degančio namo, svarsto, kuo nelaimėliams galėtų padėti. Kadangi namas ne pats užsidegė, o jį padegė gretimo kaimo chuliganėlis, dažnai visiems grasinantis gaisru, baiminantis panašios nelaimės ir savo gatvėje, svarstoma, kaip pasielgti, kad dar labiau padegėjo nesuerzinus. Degančio daugiabučio namo gyventojai maldauja vandens gaisrui gesinti, tačiau kaimynai iš gretimos gatvės jiems nusiunčia šlapių skudurų – klokite ant degančios vietos ir gaisras pamažu išblės… „Bet jeigu gaisras išplis į mūsų gatvę, gesinsime kiekvieną jos centimetrą“, – dievagojasi „pagalbą“ teikiančios gatvės kaimynai.

Štai toks dabar pasaulis, vykstant karui Ukrainoje.

Atrodo, kad šlapiais skudurais norime ne tik gaisrą gesinti, bet ir savo sąžinę užkloti. Ukrainos karo pradžioje sakyta, kad tokios baisios nelaimės akivaizdoje žmonės nustos dėl niekų ginčytis, susitelks. Pradžioje lyg ir buvo vienybė, bet dabar vis smarkiau aižėja ir jau nebeaišku, kaip viskas pasisuks. Nelaimės akivaizdoje dažnai bandoma prastumti savo interesus ir visai nusispjauti, kaip gyvensime toliau. O tuos, kurie bando prieštarauti, iškart galima apšaukti tautos priešais, parsidavėliais.

Pastaroji savaitė negailestingai parodė, kur mes einame, ir kas mūsų laukia. Abiturientų matematikos egzaminų rezultatai atskleidė, ko vertos visos švietimo reformos. Ministrė ir jos atstovai didžiai sukrėsti, o mokytojai, žmonės, kurie nuoširdžiai ir seniai dirba švietimo srityje, sakė, kad joks čia netikėtumas – kai toks požiūris į mokslą ir mokytojus, tokio rezultato ir reikėjo tikėtis.

Po švietimo fiasko tikriausiai greitai bus netikėtumo „sukrėsta“ dar viena ministerija – Sveikatos apsaugos. Vos ne kas dieną vykstančios reformos ir džiugiai skelbiamos naujienos, kad cituoju: „Nuo šiol ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimo procesas bus spartesnis ir palankesnis pacientams, o paslaugų bus suteikiama net iki pustrečio karto daugiau.“ Žmonės, pasiklausę tokių žinių, skuba į gydymo įstaigas, reikalauja paslaugos, o gydytojai tik skėsčioja rankomis ir sako, kad tokiai paslaugai neskirta nei pinigų, ne papildomai žmonių. Ir kas kaltas? Žinoma, kad gydytojas, nes jis arčiausiai žmogaus, ministras ir jo komanda juk nesėdi poliklinikoje ir siuntimų nerašo!

Karščiausia šios savaitės naujiena – ekonomikos ir inovacijų ministrės pareiškimas, kad Lietuva sieks tapti… kosmine valstybe. Kadangi savais žodžiais sunku nupasakoti, ką sumąstė, cituoju: „Iki 2027 metų padėti įsisteigti bent 25 kosmoso srities startuoliams, jau šį rudenį įkurti Europos kosmoso agentūros verslo inkubavimo centrą, telkti kosmoso srities bendruomenę – tai tik dalis priemonių, kuriomis siekiama per užsibrėžtą laikotarpį paskatinti Lietuvos kosmoso sektorių pasiekti 1 proc. šalies BVP.“

Net šios srities kalbinti specialistai mandagiai kraipo galvas ir sako, kad tai labai drąsu. O gal kvaila? Bet kas gi garsiai išdrįs pasakyti – bus iš karto pristatytas kaip tautos priešas.
Vis dėlto pabandysiu garsiai pasamprotauti, kaip čia viskas nutiko. Mūsų abiturientai matematikos nemoka, bet kosmoso platybes ir be jos bandys užkariauti. Medicina jau ne šluba, bet su amputuotomis kojomis, tačiau valdžia sako, kad reikia džiaugtis, viskas tik gerėja. Šalyje infliacija šoka pasiutpolkę, pagrindiniai produktai brangsta kelis kartus per dieną, bet ekonomistai sako, kad per pandemiją lietuviai prikaupę milijardus eurų, todėl nebus skausminga. Be to, infliacija didėja todėl, kad sparčiai kyla atlyginimai.

Rašau ir pati negaliu tuo patikėti. Iš kur tokia kosminė valdžia pas mus?! Tik staiga išganinga mintis – ar tik nebus dėl visų tų sapalionių kaltas sėkmingai kelią besiskinantis narkotikų dekriminalizavimo įstatymas. Patraukė Lietuvos įstatymų leidėjai kanapių suktinės, ir pasaulis nušvito kitomis spalvomis. Tik paskui būna labai sunkios pasekmės. „Lomkės“ ateina – pasakytų patyręs narkomanas. Bet kol kas visi į kosmoso platybes!

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video