2024/04/20

 

LIETUVA ĮPAREIGOTA LEISTI RUSIŠKŲ PREKIŲ TRANZITĄ

Jurgos Banionienės nuotrauka.

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pareiškė, kad Lietuva įpareigota leisti gabenti sankcionuotas prekes, išskyrus ginklus, tarp Rusijos ir jos Kaliningrado eksklavo.

Nors tranzitas keliais neleidžiamas, ES vykdomosios valdžios teisinėse gairėse sakoma, kad „nėra tokio draudimo transportui geležinkeliu“ iš Rusijos į jos Kaliningrado avanpostą ir kad jam negalima taikyti visiško draudimo.

Rusija pagrasino Baltijos valstybei atsakomaisiais veiksmais, kai Vilnius įvedė griežtus apribojimus prekėms, gabenamoms per jo teritoriją, sakydamas, jog tik taiko ES sankcijas. Maskva pareikalavo, kad Lietuva nedelsdama panaikintų apribojimus, ir pareiškė, kad pateikė savo skundus Europos institucijoms.

„Mes dėl nieko nesiderėjome su Rusija“, paskelbus gaires sakė ES atstovas Ericas Mameris.

Europos Komisija (EK) nurodė, kad Lietuva, kaip ir visos ES šalys, turi pareigą „užkirsti kelią visoms įmanomoms ES taikomų ribojamųjų priemonių apėjimo formoms“. Tai turėtų būti daroma taikant „tikslingą, proporcingą ir veiksmingą kontrolę bei kitas tinkamas priemones“, – teigė ES sankcijų vykdymą kontroliuojanti komisija. Per patikrinimus bus stebimi bet kokie „neįprasti srautai ar prekybos modeliai“, kurie rodytų, jog sankcijos pažeidžiamos, nurodė EK.

Kaliningradas užima maždaug pusės Šveicarijos plotą, jame gyvena kiek daugiau nei milijonas žmonių. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Raudonosios armijos atplėšta nuo Vokietijos teritorija, Sovietų Sąjungai subyrėjus ir Lietuvai tapus nepriklausoma valstybe, liko atskirta nuo Rusijos žemyninės dalies.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video