2024/04/28

 

KRAIKO DĖŽUTĖS REIKALAI: KĄ REIKIA ŽINOTI KAČIŲ ŠEIMININKAMS?

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Priimdami naują gyvūną į namus privalome suvokti savo atsakomybes. Juk būtina pasirūpinti augintinio komfortu ir suteikti jam kiek įmanoma daugiau meilės. Vienas sunkiausių uždavinių kačių šeimininkams – gyvūno mokymas naudotis kraiko dėžute. Į kokius pagrindinius klausimus sau reikia atsakyti ir ką apskritai žinoti?

Kada laikas mokyti gyvūną?

Daugumai naujų šeimininkų kyla klausimas – tai kada ateina tas laikas, kai reikia katę pratinti prie jai skirto tualeto? Tuo atveju, jei gyvūną pasiėmėte jau paūgėjusį iš globos namų, pats geriausias sprendimas yra kuo mažiau delsti. Pradėkite katiną pratinti nuo pirmųjų dienų Jūsų namuose. Kalbant apie mažus kačiukus, dažniausiai sutinkama informacija, kad prie atitinkamai išrinktos kraiko dėžutės jie turėtų būti pratinami maždaug būdami keturių savaičių amžiaus arba vyresni.

Dėžutės ir kraiko pasirinkimas – kas svarbiausia?

Mažam kačiukui, kuris bando priprasti prie naujų tualeto ritualų, masyvi kraiko dėžė gali būti atstumianti ir nejauki. Taip bus sunkiau ne tik gyvūnui, bet ir šeimininkui, todėl pirmaisiais mėnesiais rekomenduojama turėti mažesnes kraiko dėžutes, skirtas būtent katinams mažyliams. Natūralu, augant katinui, proporcingai didėti turi ir jo tualetas. Uždari kačių tualetai ypač tinka tada, kada gyvūnas yra ganėtinai nedrąsus, mėgstantis privatumą. Universalumą gali užtikrinti tie vienetai, kurių viršutinis rėmas patogiai nusiima. Palyginti su pačios dėžės pasirinkimu, kraiko atrinkimas gali tapti galvos skausmu. Juk dauguma šeimininkų trokšta ne tik higieniškumo palaikymo, bet ir greito gyvūno pripratimo prie staigių pokyčių. Kraiką ir dėžutes pirkite www.alphazoo.lt parduotuvėse, taip užsitikrindami idealų kainos ir kokybės santykį bei galimybę pasikonsultuoti su darbą išmanančiais specialistais.

Dėžės laikymo vietos parinkimas

Kartais katino pripratinimo paslaptis nėra ypatingas kraikas ar specialiais pulteliais valdoma kraiko dėžutė. Naminių gyvūnų elgesys beveik visada remiasi unikalia intencija. Netinkamoje vietoje pastatytas kačių tualetas – retai apmąstoma problema, kurią galima greitai sutvarkyti. Net jei katėms svarbus privatumas, tai nereiškia, kad jų kraiko dėžutę reikia izoliuoti. Rinkitės tokią vietą, kuri būtų nei per daug atvira, nei per daug uždara. Venkite tualetą statyti tokiose vietose, kuriose atsiranda daug kliūčių, kurios gali sudominti gyvūną. Ypač maži kačiukai yra labai lengvai išblaškomi, juos domina ir daiktų pilnas krepšys, esantis šalia, ir palangė, atverianti vaizdą į skraidančius paukščiukus. 

Kaip užtikrinti maksimalų higieniškumą?

Pripratinus katiną prie specialaus tualeto kyla kita dilema – kaip užtikrinti totalią švarą? Juk gyvūnas išlieka gyvūnu, o tualetas tualetu. Realybė tokia – priežiūra turi būti kasdienė, o bent kartą per savaitę tualetą rekomenduojama pilnai išvalyti iš vidaus ir išorės. Žinoma, kai kurie šeimininkai mėgsta šią dalį pasilengvinti ir nusiperka automatizuotus kačių tualetus, padedančius sutaupyti laiko. Bene svarbiausias, mažiau žinomas triukas – tinkamo kraiko parinkimas. Pavyzdžiui, bentonitinis kraikas katėms pasižymi net keleta higienai ypač svarbių teigiamų požymių. Šis pasirinkimas sugeria nemalonų kvapą, ant jo beveik nesikaupia dulkės, o pats kraikas sulimpa, taip palengvindamas dažną tualeto valymą. 

Market Rats inf.

Užs. Nr. 900

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video