2024/04/29

 

KOKIE YRA PAGRINDINIAI AUTOMOBILIO VAŽIUOKLĖS ELEMENTAI?

Seniau automobilių važiuoklės buvo paprastesnės – vos keletas svirčių sujungdavo ratus su automobilio kėbulu. Tačiau, laikui bėgant ženkliai paaugo vairuotojų poreikiai – automobiliai tapo stabilesni, komfortiškesni ir sportiškesni. Dėl šios priežasties ir atsirado daugiasvirtės važiuoklės.

Nors modernių automobilių komfortas ir valdomumas yra nepalyginamai patobulėjęs per pastaruosius 20-30 metų, didžioji dalis važiuoklės dalių vis tiek naudoja tuos pačius laiko patikrintus elementus. Kokie jie ir koks jų veikimo principas?

Svirtys

Didžioji dalis važiuoklės susideda būtent iš svirčių – plieninės arba aliuminės svirtys jungia automobilio ratus su kėbulu, o svirčių galuose yra svirtys arba įvorės, apie kurias pakalbėsime netrukus.

Visos važiuoklės svirtys yra pagamintos preciziškai laikantis reikalavimų, nes vos kelių milimetrų nuokrypis stipriai pažeidžia automobilio charakteristiką. Todėl reikia būti labai atsargiems perkant naudotus automobilius, kurie kadaise buvo patekę į eismo įvykį – dėl palenktų važiuoklės dalių gali netolygiai dėvėtis padangos, automobilis krypti į šoną ir t.t.

Įvorės

Įvorė yra svirties gale arba važiuoklės traverse įspausta guma, kurios viduryje yra skylė kitos detalės prisukimui. Įvorė naudojama tik tuomet, kai svirtis turi judėti tik viena kryptimi – pavyzdžiui, jeigu svirtis judės vertikaliai, ji negalės judėti niekaip kitaip, ir priešingai.

Ilgainiui įvorės išsidėvi ir centrinė skylė pakeičia poziciją. Tokiu atveju pakinta ratų kryptis, greičiau dyla padangos, suprastėja automobilio stabilumas.

Šarnyrai

Svirčių galuose taip pat būna ir šarnyrai. Šarnyras yra metalinis obuolys, įspraustas į metalinį korpusą, kuriame, dėka tepalo, jis gali laisvai sukinėtis. Dėl sudėtingesnės struktūros, šarnyrų kainos įprastai yra didesnės nei guminių įvorių, tačiau jų būklė irgi turi didesnę įtaką saugumui, kadangi susidėvėjęs šarnyras gali išsinerti, taip sukeldamas avarinę situaciją.

Būtent svirtys, įvorės ir šarnyrai yra trys pagrindiniai važiuoklių elementai, kurie vis dar naudojami dešimtis metų. Dažniausiai tobulėja tik amortizatoriai bei prisideda elektrinės sistemos.

Market Rats inf.

Užs. Nr. 898

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video