2024/04/25

 

VISAVERTIŠKA VYRESNIŲ ŽMONIŲ MITYBA

Paskaitą apie vyresnių žmonių mitybą kupiškėnams skaitė gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė. Autorės nuotrauka

Rokiškio visuomenės sveikatos biuro Kupiškio skyrius sveikata besirūpinančius kupiškėnus pakvietė į paskaitą. Kalbėta apie vyresnių žmonių mitybą.
Naudingų patarimų pateikė gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė.

Jurga BANIONIENĖ

Vitamino D svarba

Viešnia tvirtino, kad atstovauja individualizuotai medicinai, kai ieškoma priežasčių, kodėl atsiranda vienas ar kitas negalavimas.
I. Kuprevičiūtė atkreipė dėmesį, kad žmogui senstant, virškinimo veikla ima prastėti.

Labai dažnai vyresniems žmonėms atsiranda problemų dėl skrandžio rūgštingumo, o dėl to – ir bėdos dėl geležies, kalcio, B12 vitamino įsisavinimo.
„Taip pat dažna vyresnių žmonių sveikatos problema yra dehidratacija, magnio trūkumas dėl gausaus išprakaitavimo, hormoninės veiklos pakitimų.
Vyresniame amžiuje fiziologiškai keičiasi tam tikri dalykai, kurie sukelia ir didesnį maistinių medžiagų poreikį“, – teigė gydomosios mitybos specialistė.
Kalbėdama apie vyresnių žmonių mitybą, I. Kuprevičiūtė atkreipė dėmesį į kelis svarbius dalykus.

„Kritiškai svarbu yra vitaminas D, kurio labai dažnai trūksta.
Ypatingai vyresnio amžiaus žmonės dažnai turi perteklinį riebalų kiekį, vitamino D poreikis tokiems asmenims yra didesnis.
Arba – pašalintą tulžies pūslę, tada prastėja vitamino D įsisavinimas.

Vitaminas D svarbu ir dėl imuninės sistemos, kai siaučia visokie virusai, kai vyresni žmonės skiepijami nuo gripo, kuris jiems pavojingas.
Bet iš esmės, imuninė sistema nefunkcionuoja gerai dėl nepakankamo vitamino D kiekio.

Jei jo trūksta, kenčia ne tik ji, bet ir gali retėti kaulai, nes kalcis nebus tinkamai įsisavinamas, gali sutrikti hormoninė veikla.
Mes vitaminą D vadiname vitaminu, bet jis yra daugiau kaip hormonas.
Tad pirmiausia rekomenduoju vyresniems asmenims nepagailėti pinigų, pasidaryti tyrimus bent porą kartų per metus ir pasižiūrėti, ar netrūksta šio vitamino“, – patarė specialistė.

Visavertei mitybai svarbus ir naudingas gali būti magnio aliejus.

Plačiau skaitykite birželio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video