2024/05/06

 

KUPIŠKIO ETNOGRAFIJOS MUZIEJAUS ISTORINIUS TYRIMUS REMIA AMERIKIEČIAI

Mecenatai Aldona ir Filas Šapiro. Nuotrauka iš asmeninio Aušros Jonušytės albumo

Dažnokai Kupiškio etnografijos muziejų aplanko Aldona ir Philip Shapiro (Filip Šapiro) ir su įdomumu išklauso pasakojimus apie naują muziejaus veiklą tyrinėjant buvusios Kupiškio žydų bendruomenės istoriją, jos bendradarbiavimą su lietuvių bendruomene ekonomikos ir kultūros srityse, minėtos bendruomenės gyvavimo įamžinimo projektus.

Rasa SKAISGIRYTĖ

Parama už prasmingus darbus

Jungtinių Amerikos Valstijų ne pelno organizacija „Prisimenant Litvakus, Inc.“ („Remembering Litvaks, Inc.“) remia įvairius projektus, siekiančius atgaivinti ir išlaikyti istorinę atmintį apie šimtmečius Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (šiandien tai Lietuvos ir Baltarusijos teritorijos) gyvenusias žydų bendruomenes, kurių palikuonys žinomi kaip litvakai.
Daugelis vertų dėmesio projektų ir parama aptariami ne pelno organizacijos „Prisimenant Litvakus“ svetainėje www.Litvaks.org.

Ši organizacija įkurta pagal galiojančius Virdžinijos valstijos įstatymus, o veiklą reglamentuoja Virdžinijos valstija ir Jungtinių Amerikos Valstijų vidaus mokesčių inspekcija, organizacijai vadovauja penki valdybos nariai, kurie puikiai išmano litvakų istoriją ir daug sykių yra apsilankę Lietuvoje. Organizacijoje nėra atlyginimus gaunančių darbuotojų. Valdybos nariai ir jiems padedantys žmonės dirba savanoriškais pagrindais. Organizacijos veiklos ataskaitos ir dokumentai yra vieši, tai savo ruožtu peržiūri ir viešina organizacijos, konsultuojančios visuomenę labdaros klausimais.
Organizacija „Prisimenant Litvakus“ dažnai remia vietos muziejų ir bibliotekų iniciatyvas Lietuvoje. Antai žemaičių muziejus „Alka“ savo iniciatyva 2016 m. pradėjo versti į lietuvių kalbą 505 puslapių Telšių žydų bendruomenės atminties knygą. Šią iniciatyvą organizacija remią įvairiais būdais.

Aldona ir Filas Šapiro didžiavosi Rokiškio krašto muziejaus iniciatyva įsteigti kasmetinę Ruvino Buno premiją.

Ruvinas Bunas gimė Rokiškio rajono Pasubatės kaime. Jis buvo Lietuvos savanoris, žuvęs Giedraičiuose 1920 metų lapkritį, paskutinę Lietuvos Nepriklausomybės kovų dieną.
Apdovanojimą muziejus skiria asmeniui arba grupei Lietuvoje už atliktą tyrimą ir darbą, kuris įgalina plėsti žinias apie žydų indėlį į Lietuvos valstybės kūrimą ir jos ekonominį augimą pirmais valstybės gyvavimo metais.

Svarbi Kupiškio istorija

Kupiškis Filo širdyje užima ypač svarbią vietą. Mecenatas domisi Kupiškio apylinkės žydų bendruomenės istorija, nes čia gimė jo močiutė Zlata ir jos brolis Zanvilas. 1901 metais, praėjus keleriems metams po Zanvilo atvykimo į Baltimorę (JAV), jis įkūrė „B‘nai Abraham ir Yehuda Laib šeimos draugiją“.

Tai buvo Kupiškio ir Rokiškio regionų giminaičių asociacija, padėjusi giminėms emigruoti iš Lietuvos ir įsitvirtinti JAV, kitose šalyse.

Iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios dauguma atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, keletas išvyko į Pietų Afriką ir į tuo metu turkų kontroliuojamą Palestiną.

Ištisus šimtmečius žydai Lietuvoje turėjo tradiciją kurti savitarpio paramos draugijas daugeliui bendruomenės poreikių, tokių kaip našlaičių priežiūra, vaikų auklėjimas, ligonių lankymas ir parama skurdžiai gyvenantiems žmonėms.

Ši šeimos draugija, išaugusi į socialinę organizaciją, buvo F. Šapiro gyvenimo dalis, kai jis augo Baltimorėje. Jis daug metų buvo draugijos istoriku, o pastaraisiais metais eina draugijos pirmininko pareigas.

Praeities atkūrimas ir įamžinimas

Kupiškio etnografijos muziejaus istorikės Aušros Jonušytės pranešimas „Kupiškio žydų bendruomenė“, 2020 metais skaitytas Rokiškio krašto muziejaus organizuotoje konferencijoje, sudomino mecenatą F. Šapiro.

Apsilankę Kupiškio etnografijos muziejuje, A. ir P. Šapiro kartu su direktore Jūra Sigute Jurėniene ir istorike Aušra Jonušyte aptarė tarpusavio bendradarbiavimo ir tolimesnės veiklos projektus.
Mielai sutiko paremti unikalios lietuvių ir hebrajų kalbomis parengtos knygos „Kupiškyje gaminti žydų virtuvės valgiai“ leidybą. O šiemet Etnografijos muziejuje apsilankę svečiai muziejininkus nudžiugino pasisiūlę finansuoti antro leidinio „Kupiškyje gaminti žydų virtuvės valgiai“ spausdinimą.

2022 metais ne pelno organizacijos „Prisimenant Litvakus“ siūlomos finansinės paramos lėšomis numatoma prie įėjimo į bibliotekos-sinagogos kompleksą įrengti informacinį stendą, pasakojantį Kupiškio žydų bendruomenės istoriją.

2023 metais, remiant ne pelno organizacijai „Prisimenant Litvakus“, numatomas išleisti dar vienas leidinys, pasakojantis Kupiškio žydų istoriją lietuvių ir anglų kalbomis su Kupiškio meno mokyklos mokinių iliustracijomis.

Tikimasi, jog užsimezgusi draugystė ir toliau skatins gražų ir prasmingą bendradarbiavimą su muziejumi sėkmingai įgyvendinant ateities projektus.

Kupiškio etnografijos muziejuje mecenatas Filas Šapiro ir šio muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video