2024/04/27

 

UKRAINA. ŽEMĖS NEATIDUOS UŽ TAIKĄ

EPA-ELTA nuotr.

Pateikiame 128 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Ukrainiečiai neketina atiduoti savo teritorijų mainais į taiką

Dauguma ukrainiečių neketina atiduoti savo teritorijų mainais į taiką. Tai rodo apklausos, kurią surengė Nacionalinis demokratijos institutas ir Kyjivo tarptautinis sociologijos institutas, rezultatai, praneša „Ukrinform“.

Tyrimo duomenimis, 89 proc. ukrainiečių vieninteliu priimtinu karo nutraukimo scenarijumi laiko teritorijų, kurias Ukraina kontroliavo iki 2014 metų, įskaitant visą Donbasą ir Krymą, grąžinimą jai.

Apklausa taip pat rodo, jog nors vyksta karas, respondentai drąsiai žvelgia į Ukrainos ateitį: ją optimistiškai vertina 87 proc. tyrimo dalyvių.

Didžioji dauguma Ukrainos piliečių pasitiki šalies ginkluotosiomis pajėgomis ir vadovybe. Ukrainos armija pasitiki arba visiškai pasitiki 97 proc. apklaustųjų, prezidentu Volodymyru Zelenskiu – 85 proc., vyriausybe – 56 proc., Aukščiausiąją Rada – 40 proc.

Tyrimo duomenimis, 90 proc. Ukrainos piliečių norėtų, kad jų šalis taptų Europos Sąjungos nare, už stojimą į NATO pasisako 73 proc. apklaustųjų.

Apklausoje dalyvavo 2 500 žmonių, galima paklaida neviršija 3 proc.

Rusija jau paleido į Ukrainos teritoriją 3 tūkst. raketų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija jau paleido į šalies teritoriją apie 3 tūkst. raketų, informuoja UNIAN.

Ukrainos valstybės vadovas tai pranešė penktadienį Kyjive per bendrą su Norvegijos premjeru Jonu Gahru Støre spaudos konferenciją.

„Jūs žinote, kad Rusija per keturis plataus masto karo prieš taikią Ukrainą mėnesius jau panaudojo apie 3 tūkst. raketų. Toks Rusijos veiksmų žiaurumas tik parodo, kokie teisingi mūsų partnerių sprendimai remti Ukrainą. Pirmiausia – remti gynybos srityje. Nė viena pasaulio valstybė neturi likti viena tokio blogio akivaizdoje“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis priminė, kad liepos 1 d. Rusijos armija vėl smogė žiaurų smūgį – šįsyk paprastam gyvenamajam namui Odesos srityje.

„Tokios raketos X-22 buvo kuriamos lėktuvnešiams ir kitiems dideliems karo laivams naikinti, o Rusijos armija ją paleido į paprastą namą, kuriame gyveno paprasti taikūs žmonės“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Jis pridūrė, kad žinoma apie 19 žmonių žūtį, dar daugiau kaip 30 žmonių buvo sužeisti.

UNIAN primena, kad pastarosiomis dienomis Rusija gerokai suaktyvino raketų smūgius Ukrainos teritorijai.

Rugsėjį Ukrainos sostinėje vėl atsidarys mokyklos

Rugsėjo 1 d. mokslo metams prasidėjus, Ukrainos sostinės Kyjivo mokyklos vėl atvers duris pamokoms, penktadienį pranešė miesto valdžia.

Dabar Kyjivo mokyklos uždarytos vasaros atostogoms, o Rusijai vasario 24 d. įsiveržus į Ukrainą veikė nuotoliniu būdu. „Svarbiausia naujų mokslo metų užduotis – mokinių ir mokytojų saugumas“, – sakoma Kyjivo švietimo ir mokslo departamento vadovės Olenos Fidanian pranešime. Ji sakė, kad šalia mokyklų esančios teritorijos bus tikrinamos, ar nėra sprogmenų, o mokyklose esančios bombų slėptuvės bus papildytos vandeniu, vaistais ir kitomis būtiniausiomis prekėmis.

„Mokslo metų pradžioje visos mokyklos surengs mokytojams ir vaikams būtinus mokymus, kaip elgtis per oro antskrydžių pavojų“, – pridūrė O. Fidanian. Vaikai, kuriems nepavyko grįžti į Kyjivą, galės mokytis nuotoliniu būdu, sakė ji.

Praėjus kelioms savaitėms po invazijos Rusija sumažino karinį aktyvumą netoli Kyjivo ir sutelkė puolimą rytiniame Ukrainos Donbaso regione. Šimtai tūkstančių Kyjivo gyventojų pastarosiomis savaitėmis grįžo į miestą, restoranai, prekybos centrai ir kitos įmonės palaipsniui atsidaro lankytojams. Tačiau praėjusį mėnesį per Rusijos raketos smūgį į gyvenamąjį namą Kyjive žuvo vienas žmogus, keli buvo sužeisti.

Ukraina pradeda elektros eksportą į ES

Ukraina pradėjo eksportuoti elektrą į Europos Sąjungą (ES) per Rumuniją, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, Rusijai mažinant dujų tiekimą blokui, remiančiam Kyjivo pasipriešinimą Maskvos invazijai.

Kai kurių Europos šalių, įskaitant Italiją ir Vokietiją, energijos poreikiai labai priklausomi nuo rusiškų dujų, tačiau jos priverstos ieškoti alternatyvų, nes Maskva mažina tiekimą. Ketvirtadienį V. Zelenskis sakė, kad Ukraina „pradėjo reikšmingą elektros energijos eksportą į ES teritoriją per Rumuniją. „Tai tik pirmas etapas. Rengiamės didinti pasiūlą.“

Jis teigė, kad „nemaža dalis europiečių suvartojamų rusiškų dujų gali būti pakeista. „Tai ne tik mūsų eksporto pajamų, tai visos Europos saugumo klausimas“.

Ukrainos elektros tinklas buvo prijungtas prie Europos tinklo kovo viduryje, tai padėjo išlaikyti tiekimą nepaisant karo. Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen tviteryje parašė, kad Ukrainos eksportas „suteiks papildomą elektros energijos šaltinį ES. Ir taip reikalingas pajamas Ukrainai“. „Tai abipusiai naudinga“, – sakė ji.

ES tvirtai palaikė Ukrainą po Rusijos invazijos vasario mėnesį, smogdama Maskvai sankcijomis ir suteikdama Kyjivui „kandidatės statusą“, tai – pirmas žingsnis narystės ES link.

Rusų pajėgų pasitraukimas iš Gyvačių salos pagerina situaciją

Rusijos pajėgų pasitraukimas iš Gyvačių salos, anot prezidento Volodymyro Zelenskio, suteikia Ukrainai geresnes pozicijas. „Gyvačių sala yra strateginis taškas, ir tai smarkiai keičia situaciją Juodojoje jūroje“, – pareiškė V. Zelenskis savo tradiciniame kreipimesi naktį į penktadienį. Tai esą aiškiai apriboja Rusijos pajėgų veikimo laisvę, nors dar negarantuoja saugumo.

Rusija Gyvačių salą užėmė netrukus po invazijos į Ukrainą vasario 24 dieną. Sala tapo Ukrainos pasipriešinimo simboliu, kai tuomet internete paplito pokalbis radijo ryšiu – Ukrainos kariai panaudojo keiksmažodį, atsakydami į Rusijos karo laivo reikalavimą pasiduoti.

V. Zelenskis savo kalboje pažymėjo, kad, kaip ir iš Gyvačių salos, Rusijos daliniai bus išvyti iš visos Ukrainos teritorijos.

Ukrainos kariniais duomenimis, Gyvačių sala leidžia kontroliuoti dalį Ukrainos pakrančių ir laivybos kelių. Iš salos pasitraukus rusams, be kita ko, teritorijai aplink Odesos uostamiestį nereikia baimintis rusų pajėgų išsilaipinimo.

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad pasitraukia iš salos demonstruodama gerą valią. Ukrainos kariškiai tuo tarpu atrėžė, kad okupantus išvijo serija artilerijos ir oro atakų. Ukrainos teigimu, tai, be kita ko, įrodo, kad su moderniais ginklais galima pasiekti karinių pergalių prieš Rusijos dalinius.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video