2024/04/19

 

UKRAINAI REIKIA MODERNIŲ GINKLŲ

V. Zelenskis prašo NATO viršūnių susitikimo modernios artilerijos, finansinės paramos. EPA-ELTA nuotr.

Pateikiame 126 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

V. Zelenskis prašo NATO viršūnių susitikimo modernios artilerijos, finansinės paramos

Prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė NATO lyderiams, kad kovojant su Rusijos invazija Ukrainai reikia modernių ginklų ir daugiau finansinės pagalbos.

„Mums reikia daug modernesnių sistemų, modernios artilerijos“, – per NATO viršūnių susitikimą Madride vaizdo ryšiu sakė V. Zelenskis ir pridūrė, kad finansinė parama yra „ne mažiau svarbi nei pagalba ginklais“.

„Rusija vis dar kasdien gauna milijardus ir išleidžia juos karui. Turime kelių milijardų dolerių deficitą, neturime naftos ir dujų jam padengti“, – kalbėjo V. Zelenskis ir pridūrė, kad Ukrainai gynybai reikia apie 5 mlrd. dolerių per mėnesį.

Jis taip pat paragino taikyti Rusijai sankcijas, „kurios sustabdys jos gebėjimą finansuoti karą“.

Vašingtonas ir Briuselis taiko Maskvai precedento neturinčias sankcijas dėl jos invazijos į provakarietišką Ukrainą, prezidento Vladimiro Putino pradėtos vasario 24 dieną. JAV ir Kanada, kur kas mažiau nei Europa priklausomos nuo energijos tiekimų iš Rusijos, uždraudė visą Rusijos naftos importą. Tačiau Europos Sąjunga, taikydama sankcijas Maskvai, įvedė laipsnišką naftos embargą.

V. Zelenskis ragina JT Saugumo Tarybą nubausti Rusiją

Netikėtame savo kreipimesi į JT Saugumo Tarybą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo imtis veiksmų prieš Rusiją dėl jos atakų Ukrainoje. Rusija negali dalyvauti institucijos diskusijose ir balsavimuose, kol tęsia savo „terorizmą“ pirmiausiai prieš ukrainiečių civilius, sakė jis vaizdo ryšiu. „Raginu jus iš teroristinės valstybės delegacijos atimti jos teises“, – teigė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas, be to, reikalavo nepriklausomo Rusijos karinių veiksmų tyrimo. „Būtina įsteigti tribunolą, kad būtų ištirta viskas, ką rusų pajėgos padarė ukrainiečiams“, – sakė V. Zelenskis. Jis išvardijo virtinę Rusijos atakų, per kurias žuvo niekuo dėti žmonės, įskaitant vaikus ir senjorus.

Įtakingiausios JT institucijos posėdis buvo sušauktas po Rusijos raketų atakos prieš prekybos centrą Kremenčuke, per kurią žuvo mažiausiai 20 žmonių, o dešimtys buvo sužeisti.

Paprašyti V. Zelenskio, visų 15 Saugumo Tarybos šalių narių, įskaitant Rusijos, atstovai atsistojo tylos minutei pagerbti per karą žuvusius ukrainiečius.

Rusija su susierzinimu reagavo į V. Zelenskio kalbą. Ji paskutinę akimirką buvo įtraukta į darbotvarkę ir suderinta ne su visomis šalimis, kritikavo Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis. Jis kalbėjo apie įprastos darbo JT Saugumo Taryboje praktikos pažeidimus. Ši institucija, ant Rusijos diplomato, nėra platforma Ukrainos prezidento viešųjų ryšių kampanijai, siekiant naujų ginklų siuntų.

Čekija planuoja perduoti Ukrainai žvalgybinių dronų

Čekija planuoja perduoti Ukrainai žvalgybai skirtų bepiločių skraidyklių „Bivoj“, kuriuos gamina viena iš šalies kompanijų. Tai trečiadienį pranešė naujienų agentūra ČTK.

Pasak agentūros, drone sumontuota labai tiksli vaizdo stebėjimo kamera. Jo svoris – 25 kg, sparnų mojis – 3,3 m. Jį galima naudoti koreguojant artilerijos ugnį. Ore aparatas gali rinkti duomenis iki šešių valandų. Skraidyklę gali aptarnauti vienas žmogus.

Gautomis žiniomis, Ukrainos specialistai jau parengti dirbti su šiais dronais.

Sirija nusprendė pripažinti vadinamąsias liaudies respublikas

Sirija trečiadienį nusprendė pripažinti vadinamąsias Donecko ir Luhansko liaudies respublikas.

„Įgyvendindama bendrą valią ir siekį užmegzti santykius visose srityse, Sirijos Arabų Respublika priėmė sprendimą pripažinti Luhansko liaudies respublikos ir Donecko liaudies respublikos nepriklausomybę ir suverenitetą“, – sakoma Sirijos URM pranešime, kurį cituoja šalies naujienų agentūra SANA.

Birželio 16 d. Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas per susitikimą su vadinamosios Donecko liaudies respublikos delegacija pranešė, kad oficialiai prasidėjo šio apsišaukėliško darinio pripažinimo procedūra.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija sveikins Sirijos ar bet kurios kitos šalies sprendimą pripažinti „liaudies respublikas“.

Nuo karo pradžios Ukrainos pareigūnai demaskavo daugiau kaip 10 tūkst. kolaborantų

Nuo plataus masto karo pradžios Ukrainos saugumo tarnyba (UST) demaskavo daugiau kaip 350 Rusijos agentų, 160 diversinių-žvalgybinių grupių ir apie 10 tūkst. kolaborantų, iškėlė beveik 15 tūkst. baudžiamųjų bylų dėl Rusijos nusikaltimų.

Tai pranešė UST spaudos tarnybos vadovas Artiomas Dechtiarenka, informuoja naujienų agentūra „Ukrinform“.

Pasak jo, tai tik didžiulio ledkalnio viršūnė. UST iš esmės įveikė Rusijos specialiąsias tarnybas visuose frontuose – nuo operatyvinio iki kibernetinės erdvės, teigė spaudos tarnybos vadovas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, trečiadienį UST pareigūnai sulaikė Rusijos agentą, koregavusį raketų smūgius Kyjivui.

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios sąjungininkės įšaldė 330 mlrd. dolerių Rusijos turto

Nuo tada, kai Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą, iš vadovaujančių Ukrainos sąjungininkių sudaryta sankcijų darbo grupė įšaldė daugiau nei 330 mlrd. JAV dolerių Rusijos elitui ir centriniam bankui priklausančių finansinių išteklių, trečiadienį pranešė gruoė.

Rusijos elito, jo įgaliotinių ir oligarchų darbo grupė (REPO) bendrame pareiškime nurodė užblokavusi 30 mlrd. JAV dolerių Rusijos oligarchų ir pareigūnų turtą bei 300 mlrd. dolerių, priklausiusių Rusijos centriniam bankui. Jie taip pat sulaikė mažiausiai penkias prabangias jachtas ir įšaldė šalies milijardieriams priklausantį prabangų nekilnojamąjį turtą. „Kartu užtikrinsime, kad mūsų sankcijos ir toliau kainuotų Rusijai už jos neišprovokuotą ir besitęsiančią agresiją Ukrainoje“, – sakoma grupės pranešime, kurį paskelbė JAV iždo depatamentas.

REPO buvo įkurta kovo 17 d., po trijų savaičių nuo invazijos į Ukrainą pradžios, siekiant padidinti ekonominį spaudimą Maskvai ir tikintis priversti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną baigti karą. Jos nariai yra JAV, Australijos, Prancūzijos, Kanados, Vokietijos, Japonijos, Italijos, Didžiosios Britanijos ir Europos Komisijos aukščiausi finansų ir teisingumo pareigūnai. Jie nepaliaujamai deda pastangas perimti prabangius dvarus ir Rusijos milijardierių, turinčių ryšių su V. Putinu, megajachtas, taip pat stengiasi izoliuoti Maskvą pasaulinėje finansų sistemoje, kad Kremliui būtų sunkiau panaudoti savo pinigus pasaulinėse rinkose. Jie suvaržė Maskvos galimybes įsigyti pažangių technologijų.

Sekmadienį Didžioji Britanija, Kanada, Japonija ir JAV kartu paskelbė uždrausiančios pirkti auksą iš Rusijos, kad šalis ir jos magnatai negalėtų panaudoti šio metalo siekdami išvengti sankcijų. REPO perspėjo, kad ir toliau ieškos turtingų ir įtakingų rusų turto. „REPO darbas dar nebaigtas, –  sakė jie. – Mes ir toliau didiname Rusijos karo išlaidas“.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video