2024/04/26

 

PASISLĖPUSIŲ PILIAKALNIŲ PAIEŠKOS

Konkurso „Surask Kupiškio rajone pasislėpusius piliakalnius“ prizininkai Marius Nareckas ir Neringa Kriaučionytė-Vaitiekaitienė.

Kupiškio etnografijos muziejuje birželio 17 dieną paminėtos Europos archeologijos dienos. Per renginį prisiminti gražiausi gamtos paminklai – piliakalniai. Muziejininkai kvietė kupiškėnus dalyvauti konkurse „Surask Kupiškio rajone pasislėpusius piliakalnius“, juos ne tik aplankyti, bet ir prie jų nusifotografuoti.
Minint Europos archeologijos dienas, pagerbti šio konkurso prizininkai.

Jurga BANIONIENĖ

Kupiškyje – pirmą kartą

Muziejininkė Gytė Jakubkaitė sakė, kad Europos archeologijos dienos minimos birželio 17–19 dienomis. Tai tarptautinė iniciatyva, kuri skirta archeologijos paveldui paminėti.
„Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su savo partneriais pakvietė įvairias organizacijas šias dienas paminėti. Todėl ir kvietėme visus kupiškėnus ir miesto svečius susirinkti į muziejų“, – kalbėjo G. Jakubkaitė.

Apie Kupiškio rajono piliakalnius papasakojo muziejininkė Miglė Cimolonskienė.

Lietuvoje šis tarptautinis renginys vyksta trečią kartą, o Kupiškyje – pirmą. Per renginį kalbėta apie piliakalnius – unikalius gamtos paminklus, aptinkamus ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione. Tai nuo seno stūksančios kalvos, kurios byloja apie lietuvių praeitį ir pagoniškosios baltų kultūros palikimą. Iš juose vykdomų archeologinių tyrinėjimų ir tyrimuose randamų artefaktų galima spręsti apie mūsų protėvių gyvenimo ypatumus, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės priešistorę.

Išlikusių – vienuolika

Pasak muziejininkės, šiomis dienomis Lietuvoje suskaičiuojama per tūkstantį piliakalnių, ir nors atrandama vis naujų, tai nykstantys kultūros paveldo objektai, kurie privalo būti saugomi.
Kupiškio rajone iki 1975 m. šalies archeologai suskaičiavo apie 16 piliakalnių, iki šių dienų išliko vienuolika. Juos saugo Kultūros paveldo departamentas. Tai Kupiškio (Aukštupėnų), Bakšėnų, Likalaukių, Stirniškių, Papilių, Gaigalių, Bugailiškių, Kerelių, Vaduvų, Obonių ir Aluotų piliakalniai. Dalies jų fotonuotraukas galima apžiūrėti Kupiškio etnografijos muziejaus edukacinėje klasėje.
G. Jakubkaitė priminė, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2017 m. buvo paskelbęs Piliakalnių metais. Tada Kupiškio etnografijos muziejus parengė projektą „Saulė kyla ir leidžiasi baltų genčių piliakalnių viršūnėse“. Įgyvendinant šį projektą dalyvavo Kupiškio, Rokiškio, Utenos ir Anykščių tautodailininkai, nutapę ne tik mūsų rajono piliakalnius. Tapybos darbais kupiškėnai turėjo progą pasigrožėti renginio metu.

Vėliau muziejininkė Miglė Cimolonskienė plačiau papasakojo apie Kupiškio rajono piliakalnius, jų būklę, žvalgymus ir radinius.

Apdovanojo prizininkus

Šiais metais Kupiškio etnografijos muziejus, minėdamas Europos archeologijos dienas, surengė konkursą „Surask Kupiškio rajone pasislėpusius piliakalnius“. Jo tikslas – priminti visuomenei apie šiuos archeologinius paminklus, aplankyti mūsų krašte stūksančius piliakalnius, apžvelgti jų dabartinę būklę, pažinti istoriją, suvokti svarbą. Konkurso dalyviai turėjo pasirinkti bent tris Kupiškio rajono piliakalnius, nusifotografuoti prie jų ir fotografijas atsiųsti į Kupiškio etnografijos muziejų.

Kupiškio etnografijos muziejaus edukacinėje klasėje eksponuojama fotografijų paroda „Kupiškio krašto piliakalniai“.
Jurgos Banionienės nuotraukos

Per renginį apdovanoti šio konkurso prizininkai Marius Nareckas ir Mindaugas Petronis. Apdovanojimą atsiėmęs M. Nareckas dėkojo muziejininkams už paskatinimą aplankyti savo krašto piliakalnius ir iš arčiau pažinti gimtąjį kraštą. Marius prisipažino, kad iki tol žinojo tik Kupiškio (Aukštupėnų) ir Papilių piliakalnius. Kai išsiaiškino, kad jų yra vienuolika, kilo idėja visus aplankyti. Ir ne bet kaip, o dviračiais. „Norint aplankyti visus piliakalnius, reikėjo dviračiais numinti 150 kilometrų. Norėjome visus apžiūrėti per vieną dieną, bet pavyko per pusantros. Žinoma, pats gražiausias Kupiškio, bet labai įstrigo ir Gaigalių piliakalnis, mano fotografijoje iš aukštai jis atrodo kaip žmogaus galva, su nosimi“, – pasakojo M. Nareckas.
Pasak jo, tai galėtų būti dar vienas puikus maršrutas dviračiais Kupiškio rajone aplankant visus 11 piliakalnių.

Taip pat prizas įteiktas Neringai Kriaučionytei-Vaitiekaitienei. Ji sakė, kad piliakalnius labai mėgsta, nes ten vyrauja ypatinga aura, kitoks jausmas apima apsilankius. Ji ragino visus, ypač jaunimą, lankyti savo krašto piliakalnius, domėtis jais, giedoti čia sutartines, taip pat aktyviai prisidėti tvarkant piliakalnius, nes jie turi būti prižiūrimi.

Prizininkėmis taip pat tapo, tik renginyje nedalyvavo Ernesta Masiulionytė su mama Zita Masiulioniene.

Visi apdovanoti fotografės Emilijos Stankevičienės nuotraukomis, kuriose irgi įamžinti Kupiškio rajono piliakalniai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video