2024/04/26

 

G7 VALSTYBIŲ PAŽADAS – VISOKERIOPA PARAMA UKRAINAI

J. Bidenas: G7 ir NATO šalys privalo išlikti vieningos Rusijos karo akivaizdoje. EPA-ELTA nuotr.

Pateikiame 124 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

G7 šalys pažadėjo Ukrainai 28 mlrd. eurų finansinę paramą

G7 valstybės pažadėjo Ukrainai šiais metais skirti 29,5 mlrd. dolerių (28 mlrd. eurų) finansinę paramą. Norima padėti šaliai užpildyti finansavimo spragą ir užtikrinti pagrindinių paslaugų teikimą gyventojams, sakoma pirmadienį paskelbtame G7 valstybių pareiškime. Nėra aišku, ar lėšos bus skiriamos dotacijų ar paskolų forma.

G7 finansų ministrų susitikime gegužės pabaigoje buvo kalbama apie 19,8 mlrd. dolerių sumą. Į ją įskaičiuoti ir pinigai, jau sumokėti nuo metų pradžios.

Ukraina prašė po 5 mlrd. dolerių trims mėnesiams. Praėjus trims mėnesiams, gali būti reikalinga tolesnė parama, teigta tada.

Ukrainoje apšaudžius prekybos centrą žuvo 10 žmonių, 40 – sužeista

Rusų pajėgoms Vidurio Ukrainos Kremenčuko mieste apšaudžius prekybos centrą, žuvo mažiausiai 10 žmonių ir 40 buvo sužeista, pranešė Poltavos regiono gubernatorius Dmytras Luninas.

Prieš tai skelbta, kad po raketų atakos prekybos centras užsiliepsnojo. „Okupantai raketomis apšaudė prekybos centrą, kuriame buvo daugiau kaip tūkstantis civilių“, – pirmadienį „Telegram“ kanale rašė prezidentas Volodymyras Zelenskis. Civilinės apsaugos duomenimis, į įvykio vietą atvyko 115 ugniagesių ir 20 gaisrų gesinimo automobilių. Be to, pasitelktas gaisrinis traukinys.

Vaizdo įraše, kurį paskelbė V. Zelenskis, buvo matyti degantis pastatas ir tiršti tamsių dūmų debesys.

Kremenčuko mieste prieš karą gyveno daugiau kaip 200 000 žmonių. Jis įsikūręs prie Dniepro upės. Dieną anksčiau rusų raketos pirmą kartą pataikė į taip pat prie upės esantį Čerkasų miestą. Čia taip pat neišvengta žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Kyjive apsilankiusi Moldovos prezidentė kalba apie neįsivaizduojamą tragediją

Ukrainoje apsilankiusi Moldovos prezidentė Maia Sandu teigia buvusi sukrėsta Rusijos karo padarinių. Mažytės, su Ukraina besiribojančios buvusios sovietinės respublikos vadovė pirmadienį apžiūrėjo sugriautus Kyjivo priemiesčius Bučą, Borodianką ir Irpinę. „Mane sukrėtė smurto ir sugriovimų, kuriuos matėme, mastai, – rašė ji tviteryje. – Tai neįsivaizduojama tragedija“. Prezidentė paskelbė ir nuotraukas, kuriose ji matytu šalia sugriautų gyvenamųjų namų.

M. Sandu Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Šis „Telegram“ kanale pareiškė: „Mes su Moldova turime ne tik bendrą sieną, bet ir (bendras) vertybes bei tikslus“. Abi šalis sieja tai, kad joms neseniai buvo suteiktas ES kandidatės statusas. Abi šalys po Rusijos invazijos į Ukrainą pateikė paraiškas prisijungti prie Bendrijos.

Moldovoje nuo tada nesiliauja būgštavimai, kad rusų daliniai dėl tariamo rusakalbių gyventojų engimo gali užpulti šalį. Moldovos Uždniestrės regioną jau nuo dešimto dešimtmečio valdo de facto prorusiškų separatistų režimas.

V. Zelenskis pareiškė G7, kad dabar ne laikas deryboms

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė Didžiojo septyneto (G7) lyderiams, kad dar neatėjo laikas pradėti derybas su Rusija, nes Kyjivas vis dar siekia įtvirtinti savo pozicijas, pirmadienį pranešė Prancūzijos prezidentūra.

„Prezidentas Zelenskis davė labai aiškų atsakymą, kad dabar ne laikas deryboms. Ukraina derėsis tada, kai turės galimybę tai padaryti, tai yra, kai iš esmės atkurs stiprias pozicijas“, – pranešė Prancūzijos prezidentūra po Ukrainos lyderio kalbos G7 viršūnių susitikimo dalyviams vaizdo ryšiu.

V. Zelenskis kreipėsi į Baltarusijos piliečius

Kremlius nusprendė įtraukti Baltarusiją į karą su Ukraina, bet baltarusiai neturi eiti mirti tik todėl, kad taip sumanė Rusijos vadovybė. Tai savo vaizdo kreipimesi pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Noriu kreiptis į Baltarusijos piliečius. Į žmones – ir civilius, ir su antpečiais. Jus įtraukia į karą. Ir netgi aktyviau negu vasarį ar pavasario mėnesiais. Kremliuje už jus jau viską nusprendė – jūsų gyvybės jiems nieko nereiškia. Bet jūs ne vergai ir ne patrankų mėsa. Jūs neturite mirti. Ir jūs galite niekam neleisti spręsti už jus, kas jūsų laukia ateityje“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Anot V. Zelenskio, baltarusių tauta remia ukrainiečių tautą ir nepritaria Rusijos sukeltam karui.

„Ir kaip tik todėl jus, visus baltarusius, Rusijos vadovybė nori įtraukti į karą, sukelti neapykantą tarp mūsų. Nuo paprastų Baltarusijos žmonių dabar labai daug priklauso. Aš žinau, kad jūs galite nedalyvauti šiame kare. Jūsų gyvybės priklauso tik jums, o ne kažkam Kremliuje“, – pareiškė jis.

Kartu V. Zelenskis pabrėžė, jog Ukrainos kariai ginsis nuo smūgių, kad ir iš kur jie būtų smogti.

„Ši savaitė bus labai sunki mums visiems“, – pridūrė Ukrainos valstybės vadovas.

Pastarąją savaitę pasirodė pranešimų, kad Rusija didina savo pajėgas Baltarusijoje.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video