2024/05/04

 

UKRAINA. KARAS REIKALAUJA MILIJARDŲ

Lietuvos šarvuočiai M113 perduoti Ukrainai. Lietuvos kariuomenės nuotr.

Pateikiame 119 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją

Ukrainos karinės išlaidos sudaro 5-6 mlrd. dolerių per mėnesį

Ukrainos vyriausybė kas mėnesį išleidžia 5-6 mlrd. dolerių, kad atremtų Rusijos agresiją. Tai antradienį pareiškė JAV tarptautinės plėtros agentūros (USAID) vadovė Samantha Power, praneša DW.

Pasak pareigūnės, tai „stulbinama“ suma, ir net 7,5 mlrd. dolerių pagalbos, kurią Ukrainai žada JAV administracija, nepakaks dėl karo patiriamoms išlaidoms padengti.

„Mes žinome, kad šių pinigų nepakaks, mes žinome, kad ateityje prireiks dar didesnės tiesioginės biudžetinės paramos“,- pabrėžė USAID vadovė.

S. Power taip pat pažymėjo, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „paverčia ginklu maisto produktus ir humanitarinę pagalbą, paverčia ginklu badą pasaulyje ir skleidžia dezinformaciją, mėgindamas įtikinti besivystančias šalis, kad jų problemų dėl maisto produktų priežastis yra Vakarų šalių sankcijos“ Rusijai, o ne pačios Maskvos veiksmai, įskaitant Ukrainos uostų blokadą.

Balandžio mėnesį Pasaulio bankas prognozavo, kad Ukrainos BVP palyginti su praėjusiais metais sumažės 45,1 proc. Karas turės didelės įtakos skurdo rodikliams Ukrainoje. Žemiau skurdo ribos gyvenančių ukrainiečių skaičius gali padidėti nuo 1,8 proc. iki 19,8 proc., įspėjo Pasaulio bankas.

Ukrainos atstatymui reikės „Maršalo plano“

Ukrainai reikės didžiulės finansinės pagalbos, nes ji turės atstatyti tai, ką sugriovė Rusijos invazija, o šalies atstatymas bus „uždavinys ištisoms kartoms“, trečiadienį pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Paminėdamas JAV iniciatyvą, pagal kurią Vakarų Europos atstatymui po Antrojo pasaulinio karo buvo skirti milijardai, O. Scholzas sakė pakvietęs Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dalyvauti šį sekmadienį prasidedančiame Didžiojo septyneto (G7) vadovų susitikime ir „susitarti, kaip toks „Maršalo planas Ukrainai“ atrodytų“.

Praėjusią savaitę apsilankęs karo nuniokotame Ukrainos Irpinės mieste, O. Scholzas sakė pamatęs tokį sugriovimų lygį, kuris „man priminė Vokietijos vaizdus po Antrojo pasaulinio karo“.

„Kaip ir karo nuniokotai Europai, taip ir Ukrainai reikia Maršalo plano jos atstatymui“, – sakė jis artėjant net tris viršūnių susitikimams – G7, Europos Sąjungos ir NATO.

Nors ES jau sutelkė milijardus Ukrainai, ateinančiais metais šaliai prireiks dar daugiau milijardų, sakė O. Scholzas.

Pasak jo, finansinius poreikius galima patenkinti tik dalyvaujant tarptautinėms organizacijoms ir kitoms didelėms šalims donorėms, be to, Ukrainos rėmėjai turi būti pasirengę tam, kad paramą reikės teikti ilgą laiką.

Pagal humanitarinės pagalbos vagysčių skaičių pirmauja Kyjivas ir Lvivo sritis

Daugiausiai humanitarinės pagalbos vagysčių Ukrainos pareigūnai fiksuoja Kyjive, Lvivo, Charkivo ir Kirovohrado srityse. Tai trečiadienį pranešė šalies vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis, kurį cituoja „Interfax-Ukraina“.

„Jeigu kalbėsime apie regionus, tai turime du tokius sukčiavimo (su humanitarine pagalba) lyderius – Kyjivą ir Lvivo sritį. Ten nustatoma daugiausiai (humanitarinės pagalbos) vogimo atvejų. Po jų eina Charkivo ir Kirovohrado sritys“, – sakė žinybos vadovas.

Anot jo, sukčiai dažniausiai pasisavina Ukrainos armijai nupirktus automobilius, degalus, medikamentus, šarvuotąsias liemenes, maisto produktus. Dalį išaiškintų nusikalstamų schemų suorganizavo Rusijos piliečiai. Pavyzdžiui, kibernetiniai sukčiai iš Rusijos organizuoja humanitarinės pagalbos „rinkimą“.

D. Monastyrskis išsakė viltį, kad darnus Ukrainos teisėsaugos institucijų ir teismų darbas padės sumažinti tokių nusikaltimų skaičių.

Su Ukraina besiribojančioje Rusijos Rostovo srityje dega naftos perdirbimo įmonė

Su Ukraina besiribojančioje Rusijos Rostovo srityje, Novošachtinsko mieste, dega naftos perdirbimo įmonė, praneša UNIAN.

Preliminariais duomenimis, ugnis įsiplieskė apie 9 val. ryto naftos perdirbimo įrenginyje. Gaisro plotas sudaro 50 kvadratinių metrų, žmonės nenukentėjo.

„Telegram“ kanalas „Baza“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad įmonę atakavo bepilotė skraidyklė. Gaisras kilo nugriaudėjus sprogimui. Balsai už kadro tvirtina, kad dronas „atskrido iš Ukrainos“.

Ukrainiečių žurnalistas Denysas Kazanskis teigia, kad 2009 metais paleista Novošachtinsko naftos perdirbimo įmonė priklauso Ukrainoje sulaikytam oligarchui Viktorui Medvedčukui.

UNIAN primena, kad nuo karo pradžios Rusijos pajėgos ne kartą atakavo Ukrainos naftos saugyklas.

Prieš kelias dienas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad okupantai mėgina dar labiau sutrikdyti degalų tiekimą šalyje, apšaudydami atitinkamą infrastruktūrą. Jis pažadėjo, kad į Rusijos smūgius bus atsakyta.

Nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 324 vaikai

Nuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios Ukrainoje žuvo 324 vaikai, o dar 592 buvo sužeisti. Tai trečiadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos generalinio prokuroro biuro spaudos tarnyba.

Ukrainos pareigūnų duomenimis, daugiausiai vaikų nukentėjo Donecko (307), Charkivo (175) ir Kyjivo (116) srityse.

Šie skaičiai nėra galutiniai, jie tikslinami.

Be to, nuo Rusijos ginkluotųjų pajėgų bombardavimų ir apšaudymų Ukrainoje nukentėjo 2 052 mokyklos, iš jų 210 visiškai sugriautos.

Kyjive per savaitę sulaikyta apie 10 spėjamų diversantų

Praėjusią savaitę Ukrainos VRM darbuotojai sulaikė daugiau kaip 20 žmonių, galimai bendradarbiavusių su priešu, iš jų apie 10 – Kyjive.

Tai pranešė vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Strateginių tyrimų departamentas ir nacionalinė policija praėjusią savaitę sulaikė daugiau kaip 20 žmonių, kurie galėjo dirbti priešui. Vien tik Kyjive sulaikyta apie 10 galimų diversantų“, – sakė jis.

Viceministras priminė, kad pareigūnai tęsia darbą, kurio tikslas – išaiškinti ir sulaikyti diversines-žvalgybines grupes. Pavyzdžiui, kontrolės postuose ir patruliuojant tikrinamos įtartinos transporto priemonės. Praėjusią savaitę šalyje atlikta apie 20 tūkst. tokių patikrų.

„Šimtai žmonių sukėlė įtarimą, kad jie galimai dirba priešui. Tokie asmenys iškart perduodami Ukrainos saugumo tarnybai toliau aiškintis. Todėl prašau supratimo dėl iškylančių nepatogumų, tai daroma dėl mūsų saugumo“, – sakė J. Jeninas.

Anot ministro pavaduotojo, pas sulaikytuosius randama šaunamųjų ginklų, granatų, šovinių, draudžiamos simbolikos.

J. Jeninas patikslino, kad nuo Rusijos plataus masto įsiveržimo į Ukrainą pradžios pareigūnai demaskavo 90 diversinių-žvalgybinių grupių ir sulaikė daugiau kaip 820 diversantų.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video