2024/04/26

 

ŽAIDELIŲ KAIMO KRYŽIUS – BŪTI AR IŠNYKTI

Takas prie Žaidelių kaimo kryžiaus užžėlęs žole. Mirus kryžiaus puošėjai ir nuolatinei prižiūrėtojai Teresei Petrulienei, nebėra kam juo pasirūpinti. Ramintos Ribokaitės nuotrauka

Lietuvos kraštovaizdis neįsivaizduojamas be kryžių. Kryžius krikščioniško tikėjimo, Kristaus kančios simbolis. Žmonės statydavo kryžių norėdami pagerbti savo religiją, paminėti mirusįjį, ypatingais istoriniais šalies ar asmeninio gyvenimo momentais, prašydami Dievo malonės ir apsaugos nuo karų ir ligų. Nuo ankstyvųjų krikščionybės įvedimo laikų tradicija statyti kryžius kapinėse, sodybose, pakelėse ir kitur išliko iki šių dienų ir ypač buvo sustiprėjusi Lietuvai vėl atkūrus nepriklausomybę.
2008 m. kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje įtraukta į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.
Deja, šiais laikais žmonės praeidami pro kryžių jau nebenukelia kepurės, nebesustoja pasimelsti. Daug kur ir kryžiai stovi apleisti, žolėmis ir krūmais apėję. Panaši istorija klostosi ir Žaidelių kaime.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žaidelietis Juozas Petrulis susirūpinęs apleistu šio kaimo kryžiumi. Pasak jo, Žaideliai nykstantis kaimas. Čia daug tuščių namų. Kai kurie atgyja tik vasarą. 1991 metais statant kaimo kryžių, situacija buvo kitokia. Gyventojų kaime irgi nestigo. Žmonės entuziastingai rūpinosi kryžiaus statyba, pašventinimu.

„Žemės plotelį šiam kryžiui davė mano amžinatilsį tėvai. Kryžiaus aplinką tvarkė, gėles sodino, gėlių puokštes prie kryžiaus pamerkdavo mano mama, kol buvo gyva. Prieš kaimo šventę pernai ji irgi iš paskutiniųjų, nors ir blogai jautėsi, sugebėjo ten viską sutvarkyti, gėlių pasodinti. Tada kryžiaus nuotrauka ir kvietimams į tą šventę tiko.
Spalį mama mirė. Nuo to laiko niekam Žaidelių kaimo kryžius neberūpi.

Plačiau skaitykite birželio 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nyksta ne tik žaideliai ,bet ir kupiškis .

Rekomenduojami video