2024/04/28

 

UKRAINA. JEI NEGAUS GINKLŲ – GINSIS IR KASTUVAIS

Lietuvos kariuomenė kartu su Krašto apsaugos ministerija perdavė Ukrainai šarvuočius M113. Lietuvos kariuomenės nuotr.

Pateikiame 117 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

D. Kuleba: Ukraina kariaus kastuvais, jei negaus ginklų

Ukraina kastuvais ginsis nuo Rusijos karinės agresijos, jeigu bus nutrauktas Vakarų ginklų tiekimas. Tai Vokietijos televizijos kanalui ARD pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Pasak jo, niekas Vakaruose neturėtų manyti, kad Ukraina lengviau sutiks daryti nuolaidas, jeigu negaus ginklų.

„Jeigu negausime ginklų, tada mes kariausime kastuvais, bet ginsimės, kadangi šis karas – karas už mūsų egzistenciją“, – pabrėžė D. Kuleba.

„Tad kuo anksčiau mes gausime ginklų, kuo anksčiau jie bus išsiųsti, tuo didesnė bus pagalba mums. Jei ginklai bus išsiųsti vėliau, mes vis tiek pasakysime „ačiū“, bet tada daug kas bus veltui prarasta, žus daug žmonių“, – pareiškė Ukrainos diplomatijos vadovas.

Portalas „rbc.ua“ primena, jog Vokietijos kancleris Olafas Scholzas žadėjo laiku perduoti Ukrainai sunkiosios ginkluotės, kad ją būtų galima naudoti mūšiuose dėl Donbaso.

V. Zelenskis kreipėsi į Afrikos Sąjungos valstybių vadovus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad Ukraina veda „sudėtingas derybas“ dėl savo uostų išlaisvinimo nuo Rusijos blokados, ir perspėjo, kad pasaulinė grūdų krizė truks tiek pat ilgai, kiek ir Rusijos „kolonijinis karas“.

„Mes vedame sudėtingas daugiapakopes derybas, kad atblokuotume mūsų Ukrainos uostus. Tačiau pažangos kol kas nėra… Todėl pasaulinė maisto krizė tęsis tol, kol tęsis šis kolonijinis karas“, – sakė jis vaizdo kreipimesi į Afrikos Sąjungą.

V. Zelenskis Afrikos šalių atstovams pažymėjo, kad jų žemynas tapo Rusijos invazijos į Ukrainą įkaitu ir kad būtent invazija sukėlė maisto stygių ir baimę, kad Afrikoje kils maisto krizė.

„Afrika iš tikrųjų yra įkaitė. Ji yra įkaitė tų, kurie pradėjo karą prieš mūsų valstybę“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina uždraudė prokremlišką partiją ir konfiskavo jos turtą

Ukrainos teismas pirmadienį uždraudė didžiausią šalyje prorusišką politinę partiją ir konfiskavo jos turtą visoje šalyje, apkaltinęs ją pakertant šalies suverenitetą.

Šis sprendimas priimtas prezidentui Volodymyrui Zelenskiui kovo mėnesį pasirašius dekretą, uždraudusį kelių partijų, kurias saugumo tarnybos įvardijo kaip simpatizuojančias Maskvai, veiklą. Apeliacinis teismas „uždraudė politinės partijos „Opozicinė platforma – už gyvybę“ veiklą“, – sakoma Ukrainos teisingumo ministro Denyso Maliuškos pareiškime socialinėje žiniasklaidoje. „Teismas priėmė sprendimą visą partijos nuosavybę, lėšas ir kitą turtą perduoti valstybės nuosavybėn“, – pridūrė jis.

„Opozicinę platformą – už gyvybę“ 2018 m. įkūrė magnatas Viktoras Medvedčiukas, laikomas svarbiausiu prezidento Vladimiro Putino sąjungininku Kyjive. Jis vadovavo partijai per parlamento rinkimus 2019 m., kai ji užėmė antrą vietą po V. Zelenskio bloko. Prieš tai, kai kovą buvo V. Zelenskio uždrausta Rusijos invazijai prasidėjus, ji Ukrainos parlamente turėjo apie trisdešimt deputatų.

V. Medvedčiukas buvo sulaikytas dėl kaltinimų išdavyste. D. Maliuška sakė, kad uždrausta 10 prorusiškų politinių partijų, kurių veikla vertinama kaip pakertanti Ukrainos nacionalinį saugumą.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video