2024/04/27

 

KAS NAUJO, VASARA?

Asociatyvi Rasos Čepaitės nuotrauka
Jurga BANIONIENĖ Žurnalistė

Kupiškėnams įtikti sunku. Vis ras prie ko prisikabinti. Niekas nieko nedaro – blogai. Kažkas kažko imasi – ir vėl blogai.

Antai per neseniai vykusį rajono Tarybos posėdį daug diskusijų sukėlė klausimas dėl alkoholio prekybos prie Kupiškio marių. Jei iki šiol čia galėdavai tik kavos ar nealkoholinį kokteilį pagurkšnoti, tai netrukus, jei verslo planai nesikeis, bus galima ir šampano, vyno taurę ar alaus bokalą kelti. Kultūringai, gardžiuojantis kokiu nors karštu patiekalu. Pagrindinė Aukštupėnų poilsiavietė vasaromis būna pilna. Kas maudosi, deginasi, kas tinklinį, krepšinį žaidžia, kas treniruoklius mina. Vasarotojų netrūksta. Opozicija sunerimusi, kaip viešąją tvarką pamaryje, atsiradus naujai vasaros kavinei, pavyks užtikrinti. Ar įkaušęs dėdė nepradės prie žmonių kabinėtis, ar nešoks apsvaigęs į marias atsigaivinti, ar prie čia pat augančių pušelių nepanorės šlapintis, tingėdamas iki viešojo tualeto nueiti? Nerimauti yra dėl ko.

Lietuvos statistikos departamentas neseniai, gegužei baigiantis, paskelbė alkoholio ir tabako vartojimo ir padarinių 2021 m. statistiką ir tendencijas. Departamentas kiekvienais metais suskaičiuoja legalaus alkoholio suvartojimą. Tai mažmeninėje prekyboje ir maitinimo įmonėse įsigytų alkoholinių gėrimų kiekis litrais, įvertinus į Lietuvą atvykusių turistų ir išvykusių Lietuvos gyventojų įsigytą alkoholį, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį (100 proc.), tenkantis vienam gyventojui arba vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui. 2021 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 12,1 litrų suvartoto absoliutaus alkoholio. Tai 0,7 litro daugiau nei 2020 metais. Teigiama, kad alkoholio vartojimo didėjimui įtakos galėjo turėti COVID-19 pandemijos sukelti gyventojų socialinio gyvenimo ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo įpročių pokyčiai, suprastėjusi gyventojų psichikos sveikata, nes dalis žmonių psichoaktyviąsias medžiagas vartoja siekdami įveikti stresą, kelti nuotaiką ar jausdamiesi vieniši. Didelę reikšmę vartojimo pokyčiams galėjo turėti ir didesnis alkoholio ir tabako įperkamumas, kurį lėmė vidutinio darbo užmokesčio didėjimas šalyje. Tokia statistika.

Ar kultūros mėgautis taure gėrimo prie marių kupiškėnams ir miesto svečiams užteks, greitai pamatysime. Iniciatyva atsirado, reikia žiūrėti, kaip bus.

Praėjusią savaitę centrinėje Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje miestelėnai pastebėjo išraustas žemes. Rengiamas gėlynas. Ilgai jo čia trūko. Ir vėl girdisi kalbant, esą mažai gėlių numatyta pasodinti. Ir vieta netinkamai parinkta. O gal pirma luktelkime?

Dar viena naujiena – Kupiškio naujosiose kapinėse pagaliau atsirado kolumbariumas. Jo įrengimas atsiėjo daugiau nei 33 tūkst. eurų. Ir vėl kupiškėnai burnoja, kad brangu. Parūpo žmonėms, koks bus nuomos mokestis už kolumbariumo nišą. Seimas nusprendė, kad savivaldybių lėšomis įrengtos kolumbariumo nišos gyventojams turi būti skiriamos nemokamai – priimtos atitinkamos Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisos, įsigaliosiančios nuo lapkričio 1 dienos.

Va taip, su įvairiais naujais dalykais ir ritamės į priekį. Kaip ir vasara. Jau ir karščiu pradžiuginusi, ir škvalais šalį pagąsdinusi.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Parašyta, kad tik vietą užkišt ,

Rekomenduojami video