2024/04/28

 

UKRAINA. KAM GRŪDAI BRANGESNI UŽ NEPRIKLAUSOMYBĘ?

EPA-ELTA nuotr.

Pateikiame 115 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Kai kurios šalys dėl grūdų pasirengusios paaukoti Ukrainos nepriklausomybę

Kai kurie Afrikos, Azijos ir Artimųjų Rytų šalių vadovai siūlė Ukrainai nutraukti pasipriešinimą, kad okupantai rusai atblokuotų uostus ir leistų išgabenti grūdus. Tai savo straipsnyje leidiniui „Foreign Affairs“ rašo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Aš kalbėjausi su kai kuriais asmenimis, priimančiais sprendimus Afrikos, arabų ir Azijos šalyse. Kai kurie iš jų pradėdavo pokalbį pareiškimais, kad remia Ukrainą, o paskui staiga mandagiai pasiūlydavo mums tiesiog liautis priešintis“, – teigia ministras.

Anot D. Kulebos, yra šalių, kurios pasirengusios paaukoti Ukrainos nepriklausomybę, kad gautų grūdų. Bet Ukrainos pralaimėjimo atveju humanitarinė krizė pasaulyje tik dar labiau susikomplikuos.

„Todėl nereikia mums siūlyti taikos iniciatyvų su nepriimtinomis sąlygomis, verčiau padėkite Ukrainai nugalėti. Tai reiškia, kad reikia ne tik aprūpinti mūsų šalį sunkiąja ginkluote, bet ir stiprinti sankcijas Rusijai“, – pabrėžė Ukrainos diplomatijos vadovas.

Nuo karo pradžios Ukrainos infrastruktūrai padaryta žala viršijo 100 mlrd. dolerių

Nuo karo pradžios Ukrainos infrastruktūrai padaryta žala pasiekė 104 mlrd. dolerių. Per Rusijos armijos apšaudymus sugriauta arba apgadinta ne mažiau kaip 45 mln. kvadratinių metrų gyvenamojo ploto, 656 ligoninės, daugiau kaip 1 200 mokyklų, beveik 25 tūkst. kilometrų kelių, 300 tiltų, 12 oro uostų.

Tai šeštadienį pareiškė Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis, praneša portalas „rbc.ua“.

Pasak premjero, Ukrainos vyriausybės, tarptautinių ekspertų, Europos Komisijos vertinimu, šalies atstatymo programa iš viso atsieis 500-600 mlrd. eurų.

Ministras pirmininkas pranešė, kad kitą mėnesį vyriausybė pristatys Ukrainos atstatymo planą „United24“ ir jau dabar kviečia šalis prisidėti prie jo realizavimo.

„Mes akcentuojame regioninį principą, pagal kurį šalys partnerės globoja konkretų regioną ar šaką. Pavyzdžiui, Danija jau apsiėmė rūpintis Mykolajivo srities atstatymu. Baltijos šalys padės atstatyti Žytomyro regioną. Portugalija atstatys Ukrainos mokyklas. Ir kiekvienas žmogus Ukrainoje žino, kad Didžioji Britanija, kaip žadėjo ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, dalyvaus atstatant ir plėtojant Kyjivą ir Kyjivo sritį“, – sakė Ukrainos premjeras.

Anot jo, išvaduotose Ukrainos teritorijose jau prasidėjo elektros energijos, vandens, dujų tiekimo linijų atstatymo darbai, taip pat atstatomi keliai, tiltai ir būstai.

Baltarusija ruošiasi karui prieš Ukrainą

Baltarusija vis dar delsia veržtis į Ukrainą, bet jau akivaizdu, kad ji ruošiasi karui. Tai portale NV rašo karo ekspertas Olehas Ždanovas.

„Deja, visų tų pasirengimo karui veiksmų, kurių imasi Lukašenka, nereikia laikyti miglos pūtimu Putinui į akis. Lukašenka didina įtampos temperatūrą, ir jau tikrai negalima to ignoruoti ir vadinti žaidimu“, – pažymi ekspertas.

O. Ždanovas įsitikinęs, kad Baltarusija kelia realią grėsmę Ukrainai.

„Lukašenka pats įspeitė save į kampą. Viena vertus, jis bijo, kad gali kilti visuomenės nepasitenkinimas, kita vertus, Putinas reikalauja, kad Baltarusija stotų į karą prieš Ukrainą“, – teigia ekspertas.

O. Ždanovo nuomone, Ukrainos užpuolimas gali tapti Lukašenkos režimo pabaiga, todėl jis ir stengiasi maksimaliai atidėti įsiveržimo datą.

Kaip jau buvo pranešta, Baltarusijoje prasidėjo karinės pratybos, kurios turėtų trukti iki liepos 8 d.

JAV sustabdė keturių didelių dronų „MQ-1C Gray Eagle“ pardavimą Ukrainai

JAV prezidento Joe Bideno administracija sustabdė keturių didelių dronų „MQ-1C Gray Eagle“ pardavimą Ukrainai, būgštaudama, kad sudėtinga stebėjimo įranga gali patekti į Rusijos kariškių rankas.

Tai pranešė „Reuters“, remdamasi dviem informuotais šaltiniais.

Pažymima, kad bepiločių skraidyklių pardavimas Ukrainai buvo užblokuotas po išsamesnės Pentagono gynybos technologijų saugumo administracijos patikros.

Jos specialistai nusprendė, jog jei dronuose sumontuota aukštųjų technologijų įranga per karo veiksmus patektų į priešo rankas, JAV saugumui gali iškilti pavojus.

Dabar Pentagone svarstoma, ar atblokuoti „MQ-1C Gray Eagle“ pardavimą. Bet net jei bus priimtas teigiamas sprendimas, jam dar turės pritarti Amerikos Kongresas.

Vienas iš aptariamų variantų – dronuose sumontuotų radarų ir jutiklių pakeitimas ne tokia sudėtinga įranga, tačiau tai gali užtrukti kelis mėnesius, sakė vienas iš šaltinių.

Apie JAV planus parduoti Ukrainai kompanijos „General Atomics“ pagamintų bepiločių skraidyklių „MQ-1C Gray Eagle“ buvo sužinota birželio pradžioje.

Ukraina kare prieš Rusiją naudoja kelių tipų mažesnio veikimo nuotolio dronus, pavyzdžiui, „AeroVironment RQ-20 Puma“, „Bayraktar-TB2“.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video