2024/04/25

 

DIDĖJA MOKESTIS LANKANTIEMS MENO MOKYKLĄ

Jurgos Banionienės nuotrauka

Rajono Savivaldybės taryba gegužės 26 d. patvirtino Atlyginimo dydžio už Kupiškio meno mokyklos teikiamą neformalųjį švietimą nustatymo ir taikymo tvarkos aprašą. Čia numatyta, kad keičiasi mokymosi pagal meninio ugdymo programas kainos.

Jurga BANIONIENĖ

Ne brangiausiai

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė informavo, kad paskutinį kartą Kupiškio meno mokyklos atlygintinų paslaugų kainos buvo peržiūrėtos prieš šešerius metus, 2016 m. kovo pabaigoje.

„Atsižvelgdami į absoliutų kainų kilimą visose srityse, į instrumentų pirkimo, jų priežiūros ir kitų dalykų kainas, siūlome nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. nustatyti didesnes mokymosi pagal meninio ugdymo programas kainas“, – kalbėjo vedėja.

Pasak jos, Kupiškio meno mokykla surinko informaciją iš panašaus pobūdžio regiono mokyklų.
„Bendrame regiono kontekste Kupiškio meno mokyklos teikiamų kainų dydžiai tikrai yra konkurencingi ir nėra didžiausi“, – teigė J. Trifeldienė.

Kiek keitėsi

Kupiškio meno mokyklos direktorė Daiva Šakickienė paaiškino, kad Meno mokyklos paskirtis yra vykdyti dvi – formalųjį švietimą papildančias ir neformaliojo vaikų švietimo – programas.
„Iš esmės visų programų mokestis kito 4 eurais. Jei buvo 11, tai dabar jis bus 15 eurų per mėnesį. Mažesnis mokestis yra jaunesniems vaikams, jų pasirengimui, ankstyvajam ugdymui, kai vyksta grupinės pamokos, tiek dailės, tiek muzikos, jis bus 10 eurų. Tačiau visiškai nesikeitė instrumentų nuomos mokestis, kuris yra 3 eurai per mėnesį. Instrumentai brangūs, jų priežiūra, remontas kainuoja, tad šis mokestis tikrai labai nedidelis“, – teigė direktorė.

Meno mokykloje vykdomas ir neformalusis suaugusiųjų švietimas pagal suaugusiųjų neformaliojo švietimo programas. Jis smarkiai keitėsi. Muzikos, dailės mėgėjų (suaugusiųjų, individualus) ugdymo mokestis mėnesiui pakilo nuo 14 iki 53 eurų.

„Mokyklos paskirtis pirmiausia yra vaikų ugdymas, mokestis už jų ugdymą tik simbolinis, kad galėtume įsigyti papildomas priemones – instrumentus, surengti festivalius, šiek tiek skirti sumokėti už šildymą, elektrą. O suaugusieji turės visiškai sumokėti už pamoką“, – sakė D. Šakickienė.

Pasak direktorės, buvo atliktas tyrimas, domėtasi, kiek moka lankantys meno mokyklas vaikai aplinkiniuose rajonuose. „Pas mus ir padidinus mokestį, jis bus mažesnis. Pavyzdžiui, Pasvalyje jis tarsi mažesnis, bet instrumentų nuomos didesnis, Biržuose yra 18 eurų, 5 eurai – už instrumentą, Panevėžyje – 20 eurų ir 5 eurai už instrumentą. Norime, kad vaikai mokytųsi, grotų, kad tėvams būtų galimybės nuomotis instrumentą ir nereikėtų jo pirkti“, – pabrėžė pašnekovė.

Taip pat pasikeitė startinis konkursų mokestis. Solistui (tarptautinio konkurso) jis bus 20 eurų (buvo 15 eurų), ansamblio dalyviui buvo 7, dabar – 8 eurai, solistui, jei konkursas respublikinis, buvo 7, dabar – 10 eurų. Dalyvio mokestis keitėsi nuo 1 iki 5 eurų.

„Bet turiu pabrėžti, kad rajono vaikams, kai mokykla organizuoja konkursus, festivalius, dalyvavimas nemokamas. Šis mokestis taikomas atvykstantiems dalyviams“, – kalbėjo D. Šakickienė.
Taikomos ir atlyginimo dydžio už neformalųjį švietimą lengvatos. Anot direktorės, vaikai skatinami dalyvauti konkursuose, jei jie tampa laureatais, kitą pusmetį būna 50 proc. atleidžiami nuo mokesčio. Šeimų, gaunančių socialinę pašalpą, vaikai nuo jo atleidžiami 100 proc.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video