2024/04/28

 

UKRAINA. DONBASAS DAR LAIKOSI

Birželio pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su kariais Donbaso fronto linijoje, sunkioms kovoms vykstant rytiniame pramonės regione, kur Maskva sutelkė savo pajėgas, siekdama jį užimti. EPA-ELTA nuotrauka

Pateikiame 112 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Kovų dėl Donbaso kontrolės rezultatai lems tolesnę karo eigą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad yra „gyvybiškai svarbu“ ir toliau kautis dėl Donbaso srities kontrolės, nes šių kautynių rezultatai lems tolesnę karo eigą.

„Labai svarbu ir toliau laikytis Donbase. Donbase šiuo metu sprendžiama, kas artimiausiomis savaitėmis užims dominuojamą poziciją“, – vėlų antradienį savo tradiciniame vaizdo kreipimesi teigė V. Zelenskis.

Rusijos kariuomenė pastaruoju metu padarė pažangą Donbase ir šiuo metu kontroliuoja didžiąją dalį Luhansko srities. Itin įnirtingos kovos verda Sjeverodonecke – tai didžiausias šios srities miestas, kurį kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Užėmusi Sjeverodonecką ir kaimyninį Lysyčanską, Rusija galėtų pulti Slovjansko miestą.

Pasak V. Zelenskio, kautynės taip pat vyksta netoli Ukrainos antro pagal dydį miesto Charkivo ir šalies pietuose esančio Chersono. Prezidento teigimu, ukrainiečių pajėgos Charkivo srityje patiria „skausmingų“ nuostolių. „Kovos tęsiasi ir mes toliau turime intensyviai kautis, kad galėtume užtikrinti Charkivo srities saugumą, – teigė V. Zelenskis. – Toliau spaudžiame priešą pietuose. Mūsų tikslas – išlaisvinti Chersoną.“

Donbasą sudarančias Donecko ir Luhansko sritis nuo 2014 m. iš dalies kontroliuoja prorusiški separatistai.

M. Podoliakas: „Kur bus Medvedevas po dvejų metų – klausimas“

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas atsakė į Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo grasinimus, kad esą po dvejų metų Ukrainos gali nebelikti pasaulio žemėlapyje, praneša portalas „rbc.ua“.

Anot M. Podoliako, tai pasakyti galėjo tik „mažas žmogus su dideliais kompleksais“.

„Jeigu Rusijos imperializmas turėtų veidą, tai būtų Medvedevas. Mažas žmogus su dideliais kompleksais, kurio vienintelė galimybė atkreipti į save dėmesį – purkštelėti nuodų į Ukrainos pusę arba grasinti pasauliui“, – parašė jis tviteryje.

Pasak M. Podoliako, „Ukraina buvo, yra ir bus“, o štai „kur bus Medvedevas po dvejų metų – klausimas“.

„rbc.ua“ primena, kad Ukraina pasiūlė Jungtinėms Valstijoms susitarimą dėl suskystintųjų dujų tiekimo lendlizo. Kyjivas už jas sumokėtų per dvejus metus.

D. Medvedevas į tai reagavo žodžiais, jog Kremliuje abejojama, ar Ukraina apskritai dar egzistuos po dvejų metų.

Ukrainos policijai pavyko užkirsti kelią teroro aktui prieš šalies vadovus

Ukrainos nacionalinė policija užkirto kelią teroro aktui prieš šalies vadovus. Tai trečiadienį pareiškė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Jevhenas Jeninas, praneša UNIAN.

Pasak jo, pareigūnai kasdien gauna informacijos apie įvairius įtartinus asmenis, kurią teikia gyventojai. Tai padeda imtis antidiversinių priemonių.

„Ir kaip tik mūsų operatyvinių šaltinių informacija leido išvengti teroro akto prieš mūsų valstybės vadovus. Po pergalės apie tai bus galima papasakoti kur kas daugiau“, – sakė viceministras.

Anksčiau Ukrainos prezidento biuro pirmininko patarėjas Michailas Podoliakas žurnalistams pareiškė, kad į valstybės vadovo Volodymyro Zelenskio gyvybę buvo mėginta pasikėsinti jau daugiau kaip dešimt kartų.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video