2024/05/08

 

UKRAINA. KO REIKIA, KAD BAIGTŲSI KARAS?

EPA-ELTA nuotrauka

Pateikiame 110 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Ukrainai reikia 1 tūkst. haubicų

Tam, kad būtų galima užbaigti karą, Ukraina turi pasiekti paritetą su Rusija sunkiosios ginkluotės klausimu, teigia Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

„Kalbėsiu tiesiai: tam, kad galėtume užbaigti karą, mums reikia pasiekti paritetą sunkiosios ginkluotės klausimu: 1 000 haubicų, 300 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 500 tankų, 2 000 šarvuočių ir 1 000 dronų“, – savo tviteryje parašė M. Podoliakas.

Pasak jo, birželio 15 d. Briuselyje numatomas NATO šalių gynybos ministrų susitikimas, tad dabar Ukraina laukia atitinkamų sprendimų.

E. Macrono vizitas į Kyjivą numatytas trečiadienį

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas planuoja šią savaitę apsilankyti Ukrainoje. Kaip praneša portalas „rbc.ua“, tai pareiškė Prancūzijos ambasadoriaus Ukrainoje pirmasis patarėjas Bruno Cassanelis.

Pasak jo, vizitas numatytas trečiadienį, birželio 15-ąją. E. Macronas atvyks į Ukrainą prieš tai apsilankęs Moldovoje.

„rbc.ua“ primena, kad Prancūzijos valstybės vadovas pastarąjį kartą lankėsi Kyjive šių metų vasario 8 d.

Balandžio viduryje E. Macronas, paklaustas apie vizito į Ukrainą galimybę, pareiškė, kad jam „ateis laikas“. „Manau, jog kelionė turi būti surengta ne tik tam, kad būtų galima pamatyti, bet ir tam, kad būtų galima veikti. Todėl aš visada sakiau, kad surengsiu vizitą, kai tai bus naudinga“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

Anksčiau pirmadienį laikraštis „La Stampa“ pranešė, kad Italijos ministras pirmininkas Mario Draghis kartu su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Prancūzijos prezidentu E. Macronu į Kyjivą vyks ketvirtadienį.

Ukrainos pajėgų vadas: frontas driekiasi daugiau kaip 2 400 km

Kovodama su besitęsiančiu Rusijos puolimu, Ukrainos kariuomenė, jos pačios duomenimis, priversta ginti apie 2 450 km ilgio frontą. „1 105 km ruože vyksta aktyvūs koviniai veiksmai“, – naktį į pirmadienį po pokalbio su JAV generolu Marku Milley‘iu feisbuke rašė vyriausiasis kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas.

Ypač sudėtinga situacija Severodonecke Luhansko srityje Rytų Ukrainoje. Priešas ten naudoja septynias bataliono grupes. „Kiekvienas Ukrainos žemės metras ten persunktas krauju – ne tik mūsų, bet ir okupantų“, – teigė V. Zalužinas.

Kai kuriuose fronto ruožuose, anot jo, Ukrainos daliniai perėjo į kontrpuolimą.

Ukrainos pajėgos pripažino praradusios Severodonecko centrą

Ukrainos kariuomenė pripažino praradusi Severodonecko miesto centrą šalies rytuose. Rusijos daliniai didmiestį Luhansko srityje apšaudė iš artilerijos ir išvijo ukrainiečių karius, pirmadienio rytą pranešė Ukrainos generalinis štabas. Tačiau mūšiai esą tęsiasi toliau.

Kelios valandos prieš tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad strategiškai svarbiame Severodonecko mieste, „tikrąja žodžio prasme kovojama dėl kiekvieno metro“. Sekmadienio duomenimis, Ukrainos daliniai kontroliavo apie trečdalį miesto.

V. Klyčko įsitikinęs, kad V. Putinas vis dar nori užimti Kyjivą

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko yra įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vis dar nori užkariauti Ukrainos sostinę. „Kyjivas buvo taikinys, ir Kyjivas tebėra taikinys“, – pareiškė V. Klyčko interviu vokiečių televizijai „Bild TV“.

V. Putinas juk sako, kad jam reikia visos buvusios Rusijos teritorijos. „Jo interesai nesibaigia ir Kyjivu ar Lenkijos pasieniu. Jis eis tiek, kiek mes jam leisime“, – kalbėjo V. Klyčko ir pridūrė: „Karas pasibels ir į vokiečių duris“.

V. Klyčko teigė dideles viltis siejantis su Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Italijos premjero Mario Draghio vizitu. „Mums iš trijų svarbiausių šalių lyderių reikia tvirtų paramos akcijų ir ginklų kiek įmanoma greičiau“, – teigė jis.

Ukrainai reikia modernių oro gynybos sistemų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą paprašė Vakarų modernių oro gynybos sistemų. Nuo Rusijos invazijos vasarį į Ukrainos miestus pataikė daugiau kaip 2 600 priešo raketų, sakė jis savo kasdieniniame kreipimesi. „Tai gyvybės, kurias buvo galima išgelbėti. Tragedijos, kurioms buvo galima užkirsti kelią – jei Ukraina būtų buvusi išgirsta“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Anot jo, šalis dar prieš karą prašė modernių oro gynybos sistemų, kurios galėjo būti pristatytos jau prieš kelerius metus.

Rytų Ukrainoje rusų pajėgos toliau mėgina prasiveržti Bachmuto, Sloviansko ir Lysyčansko kryptimi, sakė V. Zelenskis. Strategiškai svarbiame Severodonecko mieste, „tikrąja žodžio prasme kovojama dėl kiekvieno metro“. Sekmadienio duomenimis, Ukrainos daliniai kontroliuoja apie trečdalį miesto.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video