2024/04/27

 

APIE PILIETIŠKUMĄ IR REPUTACIJĄ

Jurgos Banionienės nuotrauka
Banguolė Aleknienė-Andrijauskė, žurnalistė

Viešajame gyvenime galima matyti daugiau pilietiškumo apraiškų. Vis drąsiau žmonės reiškia savo nuomonę, aktyviai dalyvauja pilietinėse akcijose. Antai viena jauna mama, paaukojusi lėšų, kad būtų ukrainiečiams, kovojantiems su rusų agresija, nupirktas bepilotis orlaivis „Bayraktar“, pasididžiuodama rašė, kad dabar galės papasakoti, kai vaikai ar anūkai paklaus, ką veikė jaunystėje. Kita laikraščio skaitytoja piktinosi tais, kurie drįso kelti klausimą, kiek Andrius Tapinas, to orlaivio pirkimo iniciatorius, įsidės sau į kišenę iš suaukotų 5 milijonų. Mąstoma, matyt, pagal savo sugedimo laipsnį.

Antra medalio pusė – kiekvienas ginklas yra potencialus žudikas. Kai Ukrainoje kasdien žūva šimtai žmonių, sunku protu tai suvokti. Deja, agresorių gali pažaboti tik duodamas tokį pat, o geriau galingesnį, atkirtį, ir nežinia, kada ši beprotybė baigsis. Kare laimėtojų nėra. Jo atgarsiai nusirita į tolimiausius pasaulio kampelius. Šiandien verslui, politikams ir kitiems aktyviems visuomenės nariams tampa svarbūs reputacijos, kitaip sakant, viešosios nuomonės, dalykai.

Antai degalinių tinklas „Viada“ dėl galimų ryšių su Rusija sulaukė aktyvių piliečių protestų. Palaikantys ukrainiečius žmonės, įstaigos pradėjo čia nebepirkti degalų. Sulaukiau vieno garbingo rajono žmogaus skambučio. Jis išsakė savo nerimą dėl to, kad mums stinga vienybės, nes rajono Savivaldybė ir jos įstaigos yra „Viados“ klientai. Jis pats šią degalinę, kuri anksčiau vadinosi „Lukoil“, seniai aplenkia, nors čia būtų kurą pirkti ir patogiau.

Apie tai paklaususi Savivaldybės, gavau atsakymą, kad norint teisėtai nutraukti sutartį su tiekėju reikia turėti teisinius argumentus ir įrodymus. Visuomenėje vyraujanti informacija ar tam tikrų asmenų vieši pasisakymai nėra vienašališko sutarties nutraukimo pagrindas. Šiuo atveju Savivaldybė neturi teisinio pagrindo nutraukti su „Viada“ sudarytą sutartį. Taip. Teisinių argumentų nerasta. Vyriausybinė komisija, du mėnesius tyrusi, ar „Viada“ turi sąsajų su Rusija, pateikė išvadą, kad nėra duomenų apie įmonės keliamas grėsmes nacionaliniam saugumui. Visgi užsiminta, kad perkančioms organizacijoms, su bendrove sudarančioms sandorius, gali kilti reputacinių rizikų.

Tai tarsi priminimas, kad buvusio „Lukoil Baltijos“ vadovo Ivano Paleičiko šeimos kontroliuojama bendrovė „Viada LT“ yra perėmusi Rusijos „Lukoil“ degalinių valdymą Lietuvoje ir Latvijoje. „Viada“ atstovai tvirtina, kad šis degalinių tinklas – lietuviško kapitalo įmonė, degalų Rusijoje neperka. Pats I. Paleičikas viešai teigė, kad eitų ginti Lietuvos. Bet kol kas buvusios reputacijos šie teiginiai budrių piliečių galvose neišsklaido.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video