2024/05/08

 

RUSIJA PLEČIA NEBAUDŽIAMUMO RIBAS

Unsplash nuotrauka

Pateikiame 109 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Rusija nebevykdys EŽTT sprendimų

Rusija nebevykdys Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimų. Prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė atitinkamą įstatymą, pranešė agentūra TASS. Remiantis juo, nebebus vykdomi teismo sprendimai, priimti po kovo 15 dienos.

Strasbūre įsikūręs EŽTT priklauso Europos Tarybai. Šios nuo Europos Sąjungos (ES) nepriklausomos institucijos kartu gina žmogaus teises 47 šalyse narėse.

Europos Tarybai priklausė ir Rusija. Tačiau po invazijos į Ukrainą Maskvos narystė vasario 25-ąją pradžioje buvo sustabdyta, o kai Kremlius kovo 15-ąją paskelbė apie Rusijos pasitraukimą, šalis buvo galutinai pašalinta iš organizacijos.

Lenkijos pasieniečiai suskaičiavo 4 mln. sieną iš Ukrainos kirtusių žmonių

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lenkijos pasieniečiai suskaičiavo 4 mln. iš kaimyninės šalies sieną kirtusių žmonių.

Šeštadienį į Lenkiją įvažiavo 24 900 žmonių, sekmadienį tviteryje pranešė pasienio apsauga. Priešinga kryptimi – iš Lenkijos į Ukrainą – sieną kirto 28 000 žmonių. Tai daugiausiai Ukrainos piliečiai. Jie dažniausiai grįžta į teritorijas, kurias atsikovojo Ukrainos pajėgos.

Nėra oficialių duomenų, kiek karo pabėgėlių liko Lenkijoje ir kiek išvyko toliau į kitas ES šalis. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis neseniai pareiškė, kad jo šalis priėmė daugiau kaip 2 mln. pabėgėlių iš Ukrainos.

Padėtis Severodonecke – blogiausia visoje šalyje

Rytų Ukrainoje tęsiasi mūšiai dėl Severodonecko miesto. Padėtis ten – blogiausia visoje šalyje, „neįmanoma suskaičiuoti apšaudymų“, vaizdo įraše sekmadienį sakė Luhansko srities gubernatorius Serhijus Haidajus.

Apšaudoma daug gyvenviečių regione. Ypač sudėtinga situacija Toškivkoje į pietus nuo Severodonecko administracinio centro. Čia rusų užpuolikai mėgina pralaužti gynybinę liniją. Ukrainos pajėgoms iš dalies pavyko sulaikyti priešą.

Severodonecke apšaudomas „Azot“ chemijos fabrikas, sakė S. Haidajus. Prieš tai prorusiški separatistai pareiškė, kad civiliai, kurie slėpėsi gamyklos bunkeriuose, paliko teritoriją.

Anot S. Haidajaus, daug žmonių pasitraukė į apsauginius bunkerius, nes rusų daliniai iš sunkiosios artilerijos tyčia apšaudo gyvenamuosius rajonus. „Dabar tikriausiai nori visi bėgti, tačiau tokios galimybės šiuo metu nėra“, – kalbėjo gubernatorius.

Rusija ruošiasi karui iki spalio

Rusijos ginkluotosios pajėgos, Ukrainos karinės žvalgybos vertinimu, ruošiasi ilgesniam karui. Rusų pajėgų strategija pratęsta dar 120 dienų – iki spalio mėnesio, pranešė JAV Karo studijų instituto (ISW) kariniai ekspertai, remdamiesi žvalgybos vado pavaduotojo Vadymo Skibickio informacija. Tačiau Rusijos kariai savo planus esą toliau koreguos priklausomai nuo sėkmės Donbase, tai vyksta kone kas mėnesį.

Anot ISW, informacija rodo, kad Kremlius nesitiki greitai pasiekti savo tikslų Ukrainoje.

V. Skibickio duomenimis, Rusijos ginkluotosios pajėgos turi dar 40 kovinių batalionų. 103 batalionai jau yra Ukrainoje. Tačiau, ISW ekspertų manymu, dėl personalo stygiaus fronte mažai tikėtina, kad Rusijos kariuomenė laikytų rezerve tokią didelę karinių pajėgų dalį. Tai esą gali būti be ypatingų kriterijų sukomplektuoti daliniai su kariais iš kitų karinių vienetų.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video