2024/04/26

 

MEDUNEŠIS VĖLUOJA, MEDAUS KAINOS – KYLA

Unsplash nuotrauka

Šaltas pavasaris nebuvo palankus bitininkams – dėl vėsių orų bitės surinko mažiau medaus, pavasarinis medsukis šiemet vėluoja. Pasak kupiškėnų bitininkų, anksčiau Pasaulinę bičių dieną, gegužės 20-ąją, jau galėdavo pasiūlyti šviežio pavasarinio medaus, o šiais metais ir patys bičiuliai ne visi jo ragavo. Bet orai šią savaitę sušilo, tad situacija gali gerėti.

Jurga BANIONIENĖ

Kupiškio bitininkų draugijos pirmininkas Rimgaudas Markelis teigė, kad lietūs, šalti orai bitėms trukdė nešti medų. „Bitės negalėjo išskristi, augalai nežydėjo, tad pavasaris bitininkams buvo nepalankus. Bet ir anksčiau buvo tokių prastų metų“, – kalbėjo R. Markelis.

Pasak jo, kad žiedai išskirtų nektarą, reikia šilumos. O jos trūko, tad ir pavasarinio medaus derlius bus tikrai prastesnis. Bet pirmo medaus sukimas jau prasidėjo. „Vieni anksčiau tik paragauti išsisuka, stambesni bitininkai – jau ir parduoda. Paprastai medsukis prasideda gegužės pabaigoje–birželio pradžioje, tada antras sukimas būna liepos mėnesį, paskutinis – rugpjūtį. Bus medaus, ir aš jau sukau, tik ne tokie jo kiekiai, kiek anksčiau“, – prognozavo pašnekovas.

Plačiau skaitykite birželio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video