2024/05/06

 

UKRAINA. KAIP GRŪDAI TAMPA ŠANTAŽO GINKLU

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pateikiame 103 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Iki rudens Ukrainoje gali įstrigti iš viso 75 mln. tonų grūdų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad iki rudens jo šalyje gali įstrigti iš viso 75 mln. tonų grūdų, praneša agentūra „Sky News“.

Ukraina yra viena didžiausių pasaulyje grūdų eksportuotojų. Po to, kai šalį užpuolė Rusija, pradėta būgštauti dėl galimo pasaulinio grūdų stygiaus. Dabar Ukraina turi milžiniškas grūdų atsargas, kurių negali eksportuoti.

V. Zelenskis sakė žurnalistams, kad šiuo metu deramasi su Jungtine Karalyste (JK) ir Turkija dėl trečiosios šalies karinio jūrų laivyno dalyvavimo užtikrinant ukrainietiškų grūdų eksportą Rusijos dominuojama Juodąja jūra.

Mariupolyje galimai prasidėjo choleros protrūkis

Rusai dėl galimo choleros protrūkio įveda karantiną Ukrainos Mariupolio uostamiestyje, praneša transliuotojas BBC, remdamasis šio miesto mero patarėju Petro Andriuščenka.

„Matome, kad miestas yra uždaromas“, – ukrainiečių televizijai „United News TV“ sakė P. Andriuščenka. Pasak jo, mieste okupacinė valdžia vis mini žodį „cholera“.

BBC šių teiginių nepriklausomai patvirtinti negali.

Gegužę po kelis mėnesius trukusio intensyvaus bombardavimo Mariupolis galiausiai krito Rusijos karinėms pajėgoms.

P. Andriuščenka pridūrė, kad Mariupolyje blogėja humanitarinė padėtis, čia stinga maisto ir vandens.

D. Kuleba: Putino žodžiai, kuriais jis tikina nenaudosiantis prekybos kelių Odesos puolimui – tušti

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad Ukraina, Rusija ir Turkija susitarė dėl to, jog Maskva leis Ukrainai vežti grūdus iš Odesos uosto, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pabrėžia nepasitikintis Rusijos prezidento žodžiais.

„Putinas sako, kad nenaudos prekybos kelių, kad pultų Odesą. Tai tas pats Putinas, kuris pasakė Vokietijos kancleriui Scholzui ir Prancūzijos prezidentui Macronui, kad nepuls Ukrainos – likus kelioms dienoms iki plataus masto invazijos į mūsų šalį. Negalime pasitikėti Putinu, jo žodžiai tušti“, – socialinio tinklo „Twitter“ asmeninėje paskyroje rašė D. Kuleba.

Rusijos vyriausybė planuoja leisti laivams su grūdų atsargomis išplaukti iš Ukrainos Odesos uosto švelninant blokadą, sukėlusią nuogąstavimus dėl didelio maisto trūkumo ir bado, pirmadienį teigiama Rusijos laikraščio „Izvestija“ pranešime.

Rusijos vadovybė susitarė su Kyjivu ir Ankara dėl grūdų siuntų iš blokuojamos Odesos paleidimo schemos, pranešė provyriausybinis laikraštis „Izvestija“, remdamasis vyriausybės sluoksniais. „Kaimyninės šalies teritoriniuose vandenyse išminavimą perims Turkijos karinės pajėgos, kurios taip pat palydės laivus iki neutralių vandenų“, – sakoma pirmadienio pranešime. Tada Rusijos karo laivai lydės grūdus vežančius laivus į Bosforą.

To imamasi maisto kainoms pakilus dėl pasaulio rinkas supurčiusio Maskvos karo Ukrainoje. Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, po Rusijos invazijos jos tiekimų nebelikus smarkiai nukentėjo Afrikos šalys. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai priėmė Afrikos Sąjungos ir Senegalo prezidentą Macky Sallą, atvykusį tai aptarti. Nors V. Putinas neigė, kad už aukštas kainas atsakinga Rusija, jis teigė esąs pasirengęs palengvinti grūdų pristatymą. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį laukiamas Ankaroje derybų šiuo klausimu. Po šių derybų grūdų išvežimo iš Odesos schema bus oficialiai patvirtinta, rašo laikraštis.

Internete domėjimasis Rusijos karu prieš Ukrainą sumažėjo 22 kartus

Rusijos plataus masto agresija prieš Ukrainą sulaukia vis mažiau pasaulio internautų dėmesio. Kaip praneša portalas „Axios“, nuo pirmosios karo savaitės iki pastarosios savaitės su Rusijos invazija susijusių interakcijų skaičius socialiniuose tinkluose sumažėjo 22 kartus – nuo 109 mln. iki 4,8 mln.

Šią tendenciją atspindi internetinės žiniasklaidos aprėptis, kuri nuolat mažėjo – nuo 520 tūkst. straipsnių pirmąją savaitę iki 70 tūkst. pastaruoju metu.

Pasak portalo, šešias savaites balandžio-gegužės mėnesiais istorijos apie Johnny`į Deppą ir Amber Heard internautus domino maždaug 6 kartus labiau negu naujienos apie Rusijos niokojamą Ukrainą. 

JAV įsakyta areštuoti du R. Abramovičiaus lėktuvus

JAV Teisingumo departamentas pirmadienį įsakė areštuoti du Rusijos oligarchui Romanui Abramovičiui priklausančius lėktuvus.

Departamentas savo sprendimą grindė tuo, kad šie lėktuvai – „Boeing 787-8 Dreamliner“ ir „Gulfstream G650ER“ – anksčiau šiemet buvo įskraidinti į Rusijos teritoriją, taip pažeidžiant šiai šaliai dėl jos invazijos į Ukrainą taikomas JAV sankcijas.

Nuo karo pradžios jau sunaikinta apie 31 250 okupantų rusų

Rusijos armija Ukrainoje nuo vasario 24 d. iki birželio 6 d. jau neteko apie 31 250 kareivių. Tai pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 1 386 tankų, 3 400 šarvuotųjų kovos mašinų, 690 artilerijos sistemų, 207 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 96 priešlėktuvinės gynybos priemonių, 211 lėktuvų, 176 sraigtasparnių, 551 drono, 125 sparnuotųjų raketų, 13 laivų, 2 395 automobilių, 53 specialiosios technikos vienetų.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Kaimyninėms šalims uždarius oro erdvę S.Lavrovo kelionė į Serbiją atšaukta

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atšaukė planuotą dviejų dienų vizitą Serbijoje, kai trys Serbijos kaimynės uždarė savo oro erdvę jo lėktuvui, sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Šiaurės Makedonija, Bulgarija ir Juodkalnija atsisakė leisti S. Lavrovo lėktuvui skristi į Belgradą per jų oro erdvę, pranešė Serbijos dienraštis „Vecernje Novosti“. Aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas patvirtino, kad vizitas atšauktas, jis  „Interfax“ sakė: „Mūsų diplomatija dar neįvaldė teleportacijos“.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje Vakarai taiko S. Lavrovui sankcijas. Europos Sąjunga dėl invazijos taip pat uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams. S. Lavrovas turėjo lankytis Serbijoje pirmadienį ir antradienį, jis ketino aptarti Rusijos energijos tiekimus šaliai.

Ukrainos prezidentas apsilankė priešakinėse fronto linijose, kur vyksta mūšiai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį susitiko su kariais Donbaso fronto linijoje, sunkioms kovoms vykstant rytiniame pramonės regione, kur Maskva sutelkė savo pajėgas, siekdama jį užimti.

V. Zelenskis aplankė vadavietes ir fronto pozicijas Lysyčianske, esančiame kitoje Siverski Doneco upės pusėje nuo Sjeverodonecko, kuriame Ukrainos kariai atstumia Rusijos pajėgas, prieš tai jau beveik užėmusias strateginį miestą. Jis taip pat lankėsi Donecko srities pietvakariuose esančiame Bachmute ir kalbėjosi su kariais, pranešė prezidentūra.

„Noriu padėkoti už jūsų puikų darbą, už jūsų tarnybą, už tai, kad ginate mus visus, mūsų valstybę. Esu dėkingas visiems, – sakė jis kariams. – Saugokite save!“

Per darbo vizitą V. Zelenskis susipažino su operacine situacija gynybos fronte, nurodė prezidentūra. „Didžiuojuosi visais, kuriuos sutikau, kuriems paspaudžiau ranką, su kuriais bendravau, kuriuos palaikau“, – kasdieniame vakariniame kreipimesi po vizito sakė V. Zelenskis.

Prezidentas sakė taip pat nuvykęs į Zaporižią pietryčiuose susitikti su Mariupolio gyventojais, sugebėjusiais išvykti iš uostamiesčio, sunaikinto per mėnesius trukusį Rusijos bombardavimą. „Kiekviena šeima turi savo istoriją. Dauguma jų liko be vyrų“, – sakė jis. „Kažkieno vyras išėjo į karą, kažkas nelaisvėje, kažkas, deja, žuvo. Tragedija. Nėra namų, nėra mylimo žmogaus. Bet mes turime gyventi dėl vaikų. Tikri didvyriai – jie yra tarp mūsų.“

V. Zelenskio kelionė į mūšio lauką suteikė jam svarbią galimybę tiesiogiai pamatyti karines operacijas ir pakelti priešakinių pajėgų moralę, sakė buvęs Australijos armijos generolas Mickas Ryanas. Tai taip pat parodė, kad jis visiškai pasitiki savo armija ir išryškino jo ir Rusijos oponento Vladimiro Putino vadovavimo stiliaus kontrastą.

„Svarbi V. Zelenskio savybė yra jo ryžtas asmeniškai rizikuoti aplankant karius karo lauke ir suvokti, kaip vyksta karinės operacijos“, – pirmadienį tviteryje parašė M. Ryanas. „Tuo V. Zelenskis reikšmingai skiriasi nuo savo priešo. Esu tikras, kad V. Putinas artimiausiu metu nepriims kvietimų aplankyti prastai maitinamus ir vadovaujamus, bet gerai ginkluotus, Rusijos karius Ukrainoje“.

Anksčiau V. Zelenskis lankėsi fronto linijose gegužės pabaigoje, tačiau nėra jokių požymių, kad V. Putinas būtų pasirodęs netoli mūšio lauko nuo tada, kai pradėjo invaziją.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video