2024/05/06

 

UKRAINA. VIENI BĖGA NUO KARO, KITI GRĮŽTA ATGAL

ELTOS nuotrauka

Pateikiame 102 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Nuo karo pradžios Lenkia registravo daugiau kaip 3,8 mln. pabėgėlių iš Ukrainos

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lenkijos pasienio apsauga registravo 3,82 mln. pabėgėlių iš kaimyninės šalies.

Penktadienį į Lenkiją atvyko 22 300 žmonių, tviteryje pranešė pasieniečiai. Priešinga kryptimi – iš Lenkijos į Ukrainą – sieną kirto 25 100 žmonių.

Jau kelias savaite kasdien sugrįžtančiųjų į Ukrainą registruojama daugiau nei išvykstančiųjų. Nuo karo pradžios vasario 24-ąją iš Lenkijos į Ukrainą įvažiavo 1,8 mln. žmonių. Tai daugiausiai Ukrainos piliečiai, grįžtantys į Ukrainos pajėgų atsikovotas teritorijas.

Ispanija perduos Ukrainai modernius vokiškus sunkiuosius tankus

Ispanija planuoja tiekti Ukrainai Vokietijoje pagamintus modernius pagrindinius kovinius tankus ir taip pirmą kartą aprūpinti kariaujančią šalį naujausiais vakarietiškais tankais, rašoma nacionalinio dienraščio „El Pais“ pranešime.

Tankai „Leopard 2 A4“ šiuo metu yra sandėliuojami ir prieš dislokavimą turės būti paruošti naudojimui, praneša laikraštis, remdamasis Gynybos ministerijos Madride informacija.

Remiantis šia informacija, Ukrainos tankų įgulos iš pradžių bus apmokytos Lietuvoje, o vėliau – Ispanijoje.

Madridas taip pat ruošiasi tiekti Italijoje pagamintų priešlėktuvinių raketų „Aspide“ bateriją, sakoma pranešime. Ši sistema Ispanijos kariuomenėje nebenaudojama.

Rusai prarado pozicijas Severodonecke, teigia regiono gubernatorius

Rusijos pajėgos prarado pozicijas Severodonecke – svarbiame rytų Ukrainos mieste, kuriame vyko įnirtingos kovos, Maskvai siekiant perimti Donbaso kontrolę, sekmadienį pranešė regiono gubernatorius.

„Rusai kontroliavo apie 70 proc. miesto, bet per pastarąsias dvi dienas buvo priversti atsitraukti, – „Telegram“ rašė Luhansko srities gubernatorius Serhijus Gaidajus. – Miestas padalytas į dvi dalis. Jie bijo laisvai judėti po miestą“.

Luhansko regioną nuo 2014 metų iš dalies kontroliuoja prorusiški separatistai. Severodoneckas yra Ukrainos dalies administracinė sostinė.

S. Gaidajus sakė, kad Ukrainos pajėgos paėmė į nelaisvę aštuonis rusų karius.

Jis spėjo, kad Rusijos generolas Aleksandras Dvornikovas „užsibrėžė tikslą iki birželio 10 dienos visiškai užimti Severodonecką arba perimti kelio Lysyčanskas-Bachmutas kontrolę“, o tai atvertų kelią į Donecko regiono sostinę Kramatorską.

„Visos pajėgos, visi rezervai yra sutelkti į šias dvi užduotis“, – sakė S. Gaidajus.

Šeštadienį Rusijos kariuomenė teigė, kad kai kurie Ukrainos kariniai daliniai traukiasi iš Severodonecko, tačiau meras Oleksandras Striukas sakė, kad Ukrainos pajėgos kovoja, kad atsiimtų miestą.

„Mūsų kariams pavyko persidislokuoti, pastatyti gynybos liniją, – sakė jis šeštadienį per „Telegram“ transliuotame interviu. – Šiuo metu darome viską, kas būtina, kad atkurtume visišką miesto kontrolę“.

Kijyve – smarkiausios per eilę savaičių raketų atakos

Sekmadienio rytą Rusija vėl paleido raketas į Kyjivą ir Ukrainos sostinės priemiestį, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Buvo smogta karinei ir civilinei infrastruktūrai, pranešė Kyjivo karinė vadovybė. Tai buvo smarkiausias regiono puolimas per kelias savaites.

Kijevo meras Vitalijus Klyčko savo „Telegram“ kanale taip pat pranešė apie raketų smūgius. Jis sakė, kad nukentėjo pietrytinis Darnickio ir vakarinis Dniprovskio rajonas.

V. Klyčko sakė, kad kol kas apie žuvusius žmones nepranešta, tačiau vienas žmogus dėl sužalojimų gydomas ligoninėje. Jis sakė, kad įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos.

Valdžios institucijos pranešė, kad raketomis taip pat buvo apšaudytas Brovarų priemiestis, kuris per karą buvo ne kartą apšaudytas. Žalos mastas kol kas buvo nežinomas.

Socialinėje žiniasklaidoje buvo dalijamasi gaisrų ir dūmų debesų nuotraukomis ir vaizdo įrašais. Daugelyje jų buvo girdimas smūgių garsas. Ryte pasigirdo oro pavojaus sirenos. Gyventojų nuolat prašoma tokiose situacijose eiti į slėptuves.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video