2024/03/29

 

UKRAINA. KARO PABAIGA PO PUSMEČIO?

EPA-ELTA nuotrauka

Pateikiame 101 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

V. Zelenskio patarėjas: karas dar gali trukti šešis mėnesius

Ukrainos prezidento administracija prognozuoja, kad Rusijos karas dar gali trukti iki pusmečio. „Tai dar gali užtrukti 2-6 mėnesius“, – interviu rusų opoziciniam portalui „Meduza“ sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas.

Galiausiai, anot jo, daug priklausys nuo to, kaip keisi nuotaika Europos, Ukrainos ir Rusijos visuomenėse. Derybos galimos tik tada, kai pasikeis situacija mūšio lauke ir Rusija nesijaus galinti diktuoti sąlygas, sakė M. Podoliakas. Jis dar kartą įspėjo dėl teritorinių nuolaidų Rusijai. Tai esą neužbaigs karo. „Nes Rusijos Federacijos principas yra – ir tai ponas Putinas ne kartą sakė – kad jau vien tik Ukrainos valstybingumo egzistavimas yra žalingas“, – pažymėjo M. Podoliakas.

Metalas iš Mariupolio toliau laivais gabenamas į Rusiją

Į Ukrainos Mariupolio uostamiestį atplaukė dar vienas laivas, kuris čia bus pakrautas metalo ir gabens jį į Rusiją. Laivas prisišvartavo uoste, naujienų agentūra TASS citavo uosto tarnybos atstovą.

Jau savaitės pradžioje viena metalą gabenantis laivas iš Mariupolio pajudėjo Rusijos kryptimi. Ukraina pareiškė, kad tai prilygsta plėšikavimui.

Rusija praėjusį mėnesį po nuožmių kovų visiškai užėmė uostamiestį.

Ukrainos žvalgyba palaiko kontaktą su „Azovstal“ kovotojais

Ukrainos žvalgyba, vyriausybės Kyjive duomenimis, palaiko kontaktą su Rusijos į nelaisvę paimtais „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje gynėjais, praneša agentūra „Reuters“.

Vyriausybė daro viską, kad juos išlaisvintų, per Ukrainos televiziją sakė vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis. Iš žvalgybos esą gaunama duomenų apie kovotojų kalinimo sąlygas, aprūpinimą ir paleidimo galimybes.

Rusijos gegužę pateiktais duomenimis, pasidavė beveik 2 000 ukrainiečių, kurie prieš tai kelias savaites nuožmiai priešinosi milžiniškos „Azovstal“ gamyklos bunkeriuose ir tuneliuose.

Rusija vogtus ukrainietiškus grūdus eksportuoja į Turkiją

Ukrainos ambasadorius Ankaroje apkaltino Rusiją „vagiant“ ukrainietiškus grūdus ir juos eksportuojant, ypač – į Turkiją. „Rusija begėdiškai vagia grūdus iš Ukrainos ir eksportuoja juos iš Krymo į užsienį, ypač – į Turkiją, – penktadienį tviteryje rašė ambasadorius Vasylis Bodnaras. – Mes paprašėme Turkijos pagalbos, kad problema būtų išspręsta“.

NATO narė Turkija mėgina kare užimti neutralią poziciją. Viena vertus, Ankara perdavė Ukrainai kovinių dronų ir mėgina tarpininkauti konflikte. Antra vertus, Turkija neįvedė sankcijų Rusijai, nuo kuruos grūdų ir energijos išteklių yra priklausoma.

Ukrainos kariuomenė: rusai telkia pajėgas Sloviansko puolimui

Rusijos kariuomenė, Ukrainos generalinio štabo duomenimis, telkia stiprias pajėgas Sloviansko puolimui Donbase. Generalinis štabas penktadienio vakarą feisbuke rašė apie 20 bataliono taktinių grupių. Tai koviniai daliniai su mechanizuotais pėstininkais, artilerija, oro gynyba. Juos sudaro nuo 600 iki 800 karių.

Slovianskas priklauso Donecko administracinei sričiai Ukrainos Rytuose. Rusų pajėgų tikslas yra visiškas jos užėmimas.

Anot Ukrainos pajėgų, priešas, dengiamas stiprios artilerijos ugnies, be to, Severodonecke toliau juda gilyn į gyvenamuosius kvartalus, tačiau tik iš dalies sėkmingai.

Rusijos pusė skelbia, kad beveik visiškai kontroliuoja miestą. Ukrainos srities administracija tuo tarpu teigia, kad Ukrainos kariuomenė kontratakomis atsikovojo penktadalį Severodonecko.

Šių karinių duomenų kol kas nėra galimybės nepriklausomai patikrinti.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video