2024/04/25

 

KODĖL SVARBU NAMUOSE TURĖTI ATSKIRĄ ERDVĘ MIEGUI?

magresbaldai.lt nuotrauka

Miegas – būtina organizmo funkcija. Jis padeda pailsėti tiek kūnui, tiek mintims ir ryte atsibusti pasikrovus energijos naujai dienai. Nieko nestebina tai, kad geram poilsiui svarbi patogi lova. Tačiau daugelis vis dar nežino, kodėl svarbu lovą naudoti tik miegui. Taigi plačiau apie tai pasakojame šiame straipsnyje.

Kodėl lova turi būti skirta tik miegui?

Daugelis lovoje užsiima įvairia veikla: žiūri filmus, naršo telefone ar valgo. Tokiu atveju smegenys pradeda asocijuoti šią vietą su tomis veiklomis. Tai neigiamai paveikia miego kokybę ar netgi gali sukelti nemigą. Šios problemos sprendimas gali būti kokybiški svetainės foteliai. Turint patogią vietą atlikti anksčiau minėtas veiklas, bus sukuriamos atskiros erdvės pramogoms ir miegui. Tad ir smegenims bus paprasčiau suprasti, kad atsigulus į lovą – laikas miegoti.

Kokių veiklų reikėtų vengti lovoje?

Natūralu, kad kyla dvejonės, ar tikrai užsiėmimas kitomis veiklomis gali trikdyti ramų miegą. Todėl plačiau aptarsime, kaip populiariausios iš jų iš tiesų sutrikdo kokybišką poilsį nakties metu.

Filmų žiūrėjimas

Gali atrodyti, kad „lengva“ komedija ar romantinis filmas nuramina prieš miegą. Tačiau dirbtinės mėlynos spalvos šviesos, sklindančios iš televizoriaus ekrano, paveikia smegenis ir sutrikdo melatonino išsiskyrimą. Melatoninas – hormonas, kuris lėtina medžiagų apykaitą ir informuoja organizmą, kada laikas eiti miegoti. Tad sutrikdžius jo išskyrimą yra sunkiau užmigti.

Naršymas telefone

Panašiai kaip ir televizorius, mobilieji įrenginiai spinduliuoja mėlyną šviesą, kuri stabdo melatonino išsiskyrimą smegenyse. Taip sutrikdomas miego ciklas. Atlikti tyrimai rodo, kad žmonės, kurie nesinaudoja telefonu prieš eidami ilsėtis, miega visa valanda ilgiau negu tie, kurie juo naudojasi. Arti lovos padėtas telefonas miegą gali blaškyti ir suskambėdamas ar suvibruodamas, kai gaunamas pranešimas. Tad patariama prieš miegą telefono garsus nutildyti.

Valgymas

Kartais lova gali atrodyti kaip patogiausia vieta namuose pavalgyti po sunkios darbo dienos. Nors maistas tiesiogiai nesutrikdo miego ciklo, tačiau valgant ant lovos gali pribyrėti trupinių. Tokie maisto likučiai patalynėje ar ant čiužinio sukuria puikią terpę daugintis bakterijoms, kurios kenkia sveikatai.

Kad ir kokia patogi lova gali atrodyti įvairioms veikloms dienos metu, reikėtų ją naudoti tik pagal paskirtį. Taip pagerės miego kokybė, kuri turės teigiamą poveikį ir likusiai dienai, nes atsibusite žvalūs ir energingi. O turimas jėgas galėsite skirti įvairiausiems pomėgiams.

Magresbaldai.lt inf.

Užs. Nr. 692

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video