2024/03/28

 

INOVACIJOS MEDICINOJE: KAS YRA LAPAROSKOPINĖS OPERACIJOS?

Anteja.lt nuotrauka

Daugelis žmonių, sužinoję, kad jiems reikalinga operacija, išsigąsta ir tai yra normalu. Dažniausiai tokia procedūra jiems asocijuojasi su ilgu ir skausmingi gijimu. Tačiau ruošiantis laparoskopinei operacijai, dėl to pergyventi neverta. Tai minimaliai invazinė ir paciento sveikatą tausojanti procedūra. Plačiau apie tokio tipo operacijas, jų privalumus ir galimybes pasakojame šiame straipsnyje.

Laparoskopija – kas tai ?

Laparoskopija – diagnostikos ir gydymo metodas, leidžiantis apžiūrėti bei įvertinti pilvo ertmės ir mažojo dubens organus. Tokios procedūros metu per kelis nedidelius pilvo sienos pjūvius, naudojant optinę sistemą ir plonus instrumentus, atliekami reikiami chirurginiai veiksmai. Kaip ir prieš bet kurią kitą, taip ir prieš šią operaciją reikalinga chirurgo konsultacija. Jei norite užsiregistruoti jai privačioje klinikoje, greitai ir paprastai tai galite padaryti spustelėję ant pateiktos nuorodos. 

Kaip atliekamos tokios operacijos?

Laparoskopinės operacijos atliekamos taikant bendrąją nejautrą. Pirmiausia procedūros metu chirurgas, padaręs nedidelį pjūvį ir naudodamas specialią adatą, į pilvo ertmę prileidžia CO2 dujų. Tuomet įvedus optinį prietaisą galima apžiūrėti pilvo ir dubens organus. Atlikus papildomus pjūvius reikiamose vietose, įvedami įvairaus diametro vamzdeliai kitiems chirurginiams instrumentams. Baigus operaciją dujos iš pilvo yra išleidžiamos, užsiuvami pjūveliai ir užklijuojami tvarsčiai.

Kokie laparoskopijos privalumai?

Laparoskopinės operacijos turi tam tikrų pranašumų, lyginant su atviromis operacijomis. Kadangi laparoskopinių operacijų metu atliekami nedideli pjūveliai, pooperaciniai randai būna ženkliai mažesni ir mažiau pastebimi. Dėl tos pačios priežasties pooperacinis skausmas po laparoskopinių operacijų yra mažesnis ir pacientai gali greičiau grįžti prie kasdienės veiklos.

Kada naudojama laparoskopija?

Laparoskopija gali būti taikoma atliekant įvairias operacijas, pavyzdžiui, šalinant tulžies pūslę, atliekant kirkšnies ar pilvo sienos išvaržos plastiką ir panašiai. Taip pat laparoskopija gali būti naudojama diagnostiniais tikslais – tiesiog įvertinti tam tikrų organų būklę ar paimti audinio mėginį tolesniam ištyrimui (t. y. atliekant biopsiją).

Laparoskopinės operacijos plačiai taikomos tiek pilvo chirurgijoje, tiek ginekologijoje ir urologijoje.

Tikimės, kad šis straipsnis jums padėjo geriau suprasti laparoskopines operacijas, jų privalumus ir galimybes. Jeigu svarstote tokios procedūros galimybę, kreipkitės į patyrusius chirurgus. Jie išsamiai atsakys į jums rūpimus klausimus ir padės išspręsti kamuojančią problemą greitai ir neskausmingai.

Anteja.lt inf.

Užs. Nr. 696

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video