2024/04/26

 

4 INTELEKTINĖS NUOSAVYBĖS TIPAI IR SU JAIS SUSIJĘ GINČAI

Motieka.com/lt nuotrauka

Intelektinės nuosavybės (IN) ginčai teisės pasaulyje yra gana dažnas reiškinys. Ypač šiandien, kai dauguma prekių ženklų persikėlė į skaitmeninę erdvę – čia galima vos keliais mygtukų paspaudimais pasiekti didelius informacijos kiekius. Vis dėlto ne kiekvienas galėtų tiksliai įvardinti, kas yra IN bei kas laikoma šios pažeidimu. Aiškiai suvokiant šiuos dalykus, lengviau atpažinti nusikalstamus veiksmus ir apginti savo idėjas. Teisininkai dalinasi pagrindiniais intelektinės nuosavybės tipais bei pasakoja apie dažniausiai pasitaikančius pažeidimus ir su jais susijusius ginčus.

Apie 4 pagrindines intelektinės nuosavybės rūšis

Intelektinė nuosavybė – tai yra protinio darbo rezultatas ar kūrinys, saugomas įstatyminės bazės. Žemiau pateikiame dažniausiai sutinkamas IN nuosavybes rūšis:

  1. Patentai: jie leidžia apsaugoti technologinius išradimus nuo vagysčių, kopijavimo. Patentuoti galima naujus produktus arba paslaugas, grindžiamus naujais išradimais ir naudojamus pramonės reikmėms.
  2. Komercinės paslaptys: jei turite vertingos informacijos apie technologiją arba bet kurį kitą savo verslo aspektą, galite juos apsaugoti kaip komercinę paslaptį.
  3. Autorinės teisės: Originalių literatūros, mokslo ir meno darbų (pavyzdžiui eilėraščių, straipsnių, filmų, dainų ar skulptūrų) autoriai naudojasi autorių teisių suteikiama savo darbų apsauga.
  4. Prekių ženklai: Užregistravus prekės ženklą, įgyjamos išskirtinės teisės į skiriamuosius ženklus – prekių pavadinimus, logotipus, spalvas, atvaizdus, raštus, formas, pakuotes arba garsus, pagal kuriuos tos prekės atpažįstamos ir kuriais prekės ar paslaugos išsiskiria iš kitų.

Nepriklausomai nuo IN rūšies, visos jos saugomos intelektinės nuosavybės teisės nuostatų. Beje, šiek tiek detaliau susipažinę su šia specifine teisės sritimi, galėsite apsisaugoti ir nuo netyčinių vagysčių.

Atpažinkite – dažniausi IN pažeidimai ir dėl to kylantys ginčai

Pažeidimai dažniausiai susiję su produkto specifika. Keli dažnai pasitaikančių pažeidimų pavyzdžiai:

  • Patentai – dažniausiai ginčai kyla dėl tam tikrų idėjų ar technologijų vagysčių.
  • Komercinės paslaptys – nesutarimai kyla tuomet, kai išduodamos įmonės unikalumą ir konkurencingumą užtikrinančios paslaptys. Puikus pavyzdys galėtų būti unikalios gamybos technologijos ar recepto nutekinimas konkurentams. Taip pat į naują įmonę atėjusio dirbti darbuotojo atskleistas buvusios darbovietės klientų sąrašas.
  • Autorinės teisės – ypač daug ginčų susiję su skaitmeninėmis turinio, muzikos, filmų, nuotraukų vagystėmis arba šių naudojimu be autoriaus leidimo.
  • Prekių ženklai – neretai sukuriami labai panašūs arba neteisėtai naudojami plagiatai. Pagrindinis tikslas yra pasinaudoti prekių ženklo reputacija ir pasipelnyti. Kartais vartotojas tokio prekių ženklo nė neskiria arba nežino, kad nusikalstantis žmogus naudojasi juo neteisėtai.

Tai tik keli pavyzdžiai, tačiau fiksuojama žymiai daugiau įvairiausių pažeidimų. Be to, nuolat keičiasi ir pildoma įstatymų bazė. Natūraliai kyla klausimas – kaip apsisaugoti nuo nusikalstamų veiksmų?

Jei esate IN produkto savininkas, turite žinoti, kaip ją tinkamai valdyti ir saugoti tiek fizinėje, tiek virtualioje erdvėje. Vienintelis efektyvus būdas kovoti su minėtais ar panašiais pažeidimais – bendradarbiauti su patyrusių teisininkų komanda. Teisininkai jums padės susikurti stiprią apsaugos sistemą, o prireikus atstovaus įmonės interesams teisminiuose ginčuose. Rekomenduojame rinktis advokatų kontorą, kurioje dirba skirtingose srityse besispecializuojantys specialistai. Dirbdami kartu, jie pasiūlys efektyviausius IN apsaugos bei ginčų sprendimo variantus.

Motieka.com/lt inf.

Užs. Nr. 693

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video