2024/04/30

 

UKRAINA. KOVOS VIS NUOŽMESNĖS IR SUNKESNĖS

ELTOS nuotrauka

Pateikiame 94 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Ukraina 15-ai metų kalėjimo nuteisė vyrą už kolaboravimą su Rusijos kariuomene

Ukrainos teismas 15-ai metų kalėjimo nuteisė vyrą, talkinusį Rusijos kariuomenei Donecko srityje, praneša BBC.

40-metis buvo pripažintas kaltu suteikus rusų kariams informacijos apie Ukrainos karinius objektus Charkivo mieste. Šie objektai vėliau buvo apšaudyti.

Nuteistasis buvo sulaikytas Užhorode, netoli Slovakijos sienos. Pasak prokurorų, ten jis planavo tolesnę ardomąją veiklą.

Neįmanoma pasitikėti jokiu susitarimu su Rusija

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas teigia, kad neįmanoma pasitikėti jokiu susitarimu su Rusija, o Maskvos invaziją galima sustabdyti tik jėga, praneša „Euronews“.

„Bet koks susitarimas su Rusija yra nieko vertas, – socialiniame tinkle „Telegram“ parašė M. Podoliakas. – Ar įmanoma derėtis su valstybe, kuri visada ciniškai ir propagandiškai meluoja?“

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą trikdžiais taikos derybose. Paskutiniai gyvi abiejų šalių pokalbiai vyko kovo 29 d.

Ukrainos kariuomenė pripažįsta patyrusi nesėkmių Lymano mieste

Ukrainos kariuomenė pripažino patyrusi nesėkmių kovoje dėl strategiškai svarbaus Lymano miesto Donbaso srityje kontrolės.

Prorusiški separatistai penktadienį paskelbė, kad visiškai kontroliuoja Lymaną. Tačiau tą pačią dieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo ruožtu pranešė, kad mieste tęsiasi kovos, o Rusijos kariai bando išstumti ten vis dar esančius ukrainiečių gynėjus.

Šeštadienį generalinis štabas nurodė, kad rusai „bando įsitvirtinti Lymane“ ir šiuo metu granatomis ir raketsvaidžiais apšaudo į pietus nuo šio miesto esančius Ozernės ir Dibrovos kaimus. Štabo teigimu, tai reiškia, kad iš šiaurės pasislinko fronto linijos.

Lymanas yra išsidėstęs į vakarus nuo Severodonecko – labiausiai į rytus nutolusio miesto, kurį vis dar kontroliuoja Ukraina. Čia šiuo metu verda intensyvios kautynės. Pasak generalinio štabo, naktį į šeštadienį Severodonecke surengtos kelios Rusijos atakos, tačiau pavyko atremti rusų bandymus dar labiau priartėti prie miesto.

Netoliese esančiame Bachmute Rusijos kariai bandė apsupti ukrainiečių pajėgas ir užblokuoti jų atsargų tiekimą, tačiau ir šie bandymai žlugo, pridūrė generalinis štabas.

Ukrainos Luhansko srityje dislokuota maždaug 10 tūkst. Rusijos karių

Ukrainos Luhansko srityje šiuo metu dislokuota apie 10 tūkst. Rusijos karių, ankstų šeštadienį pareiškė šios srities gubernatorius Serhijus Gaidajus, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

„Šie daliniai nuolat dislokuoti Luhansko srityje, čia jie bando vykdyti puolimą ir daryti pažangą bet kuria kryptimi“, – ukrainiečių televizijai sakė S. Gaidajus.

„Reuters“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių duomenų.

Baltarusija apribojo visuomenės prieigą prie trijų rajonų pasienyje su Ukraina

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas pranešė, kad iki vasaros pabaigos apriboja visuomenės prieigą prie pasienio zonų trijuose rajonuose su Ukraina besiribojančioje Gomelio srityje, informuoja agentūra „Ukrinform“.

Pasak pasienio komiteto, paveikti Bragino, Lojivo ir Choinikų rajonai. Vasarą žmonės negalės pasiekti šių rajonų apimamų pasienio zonų, tačiau ribojimai nebus taikomi oficialias pareigas einantiems ir valstybės sieną saugantiems asmenims.

Choinikų rajonas ribojasi su Ukrainos Kyjivo sritimi, Braginas – su Kyjivo ir Černihivo sritimis, o Lojivas – tik su Černihivo sritimi.

V. Zelenskis: Donbasas bus ukrainietiškas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naujausiame naktiniame vaizdo kreipimesi sureagavo į tai, kad Rusijos pajėgos Donbase užėmė Lymano miestą ir šiuo metu mėgina perimti Severodonecko kontrolę.

„Jei okupantai mano, kad Lymanas ar Severodoneckas bus jų, jie klysta“, – teigė V. Zelenskis, kurį cituoja „Sky News“.

„Donbasas bus ukrainietiškas“, – pridūrė prezidentas.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video