2024/04/20

 

NUOTOLINĖS NOTARŲ PASLAUGOS – NEPOPULIARIOS

Unsplash nuotrauka

Įvairius dokumentus vis dažniau notarai tvirtina nuotoliniu būdu.
Įgaliojimai, nekilnojamojo turto, hipotekos ir įkeitimo sandoriai, pareiškimai dėl palikimo priėmimo ar atsisakymo ir kitokie dokumentai gali būti tvirtinami ne tik notaro biure.
Teisingumo ministerija informuoja, kad notarai atlieka daugiau kaip 500 nuotolinių notarinių veiksmų kas mėnesį.
Tačiau tam turi būti pasirengęs ne tik notaras, bet ir klientas.

Jurga BANIONIENĖ

Teisingumo ministerijos iniciatyva nuo liepos 1 d. pasinaudoti notarų paslaugomis turėtų būti paprasčiau: notaro paslaugas sandorio šalims bus galima gauti mišriu būdu.
Nors elektroniniu būdu teikiamos notarų paslaugos tampa vis populiaresnės, pasinaudoti galimybe notarinius veiksmus atlikti elektroninėje erdvėje iki šiol buvo galima tik visoms sandorio pusėms pasirinkus tą patį – nuotolinį – paslaugų gavimo būdą. Įteisintas mišrus notarinių veiksmų atlikimo būdas suteikia daugiau pasirinkimo laisvės: viena sandorio šalis notarinį veiksmą galės atlikti notaro biure, kita – nuotoliniu būdu.

„Sudarius galimybę notarinius veiksmus atlikti mišriu būdu, elektroninių notarų paslaugų teikimas bus dar patogesnis.
Net ir tada, kai dėl tam tikrų priežasčių viena iš sandorio šalių nenorėtų arba negalėtų notarinio veiksmo atlikti nuotoliniu būdu, kitai sandorio šaliai vykti pas notarą nereikės“, – sako teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Asmenys, siekdami gauti notarines paslaugas mišriu būdu, suderina visoms pusėms tinkamą laiką ir šalis, kuri notarinį veiksmą atliks nuotoliniu būdu, gauna prisijungimo prie vaizdo konferencijos nuorodą portale https://www.enotaras.lt/. Norint prisijungti prie vaizdo konferencijos būtina turėti kvalifikuotą elektroninį parašą, iš Registrų centro gautą elektroninį spaudą kriptografinėje USB laikmenoje arba asmens tapatybės nustatymo internete įrankį „Smart-ID“.
Teikiant paslaugas mišriu būdu, kaip ir per nuotolį, taikomos tam tikros išimtys: šiuo būdu notarai negalės tvirtinti testamentų, priimti jų saugoti ar patvirtinti faktą, kad asmuo yra gyvas.

Plačiau skaitykite gegužės 24 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video