2024/04/29

 

UKRAINA. TIK DIPLOMATIJA GALI UŽBAIGTI KARĄ

Rusija teigia visiškai kontroliuojanti „Azovstal“ gamyklą Mariupolyje. EPA-ELTA nuotrauka

Pateikiame 87 karo dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Portugalijos premjeras lankosi Ukrainoje

Šeštadienį Kyjive lankosi Portugalijos premjeras Antonio Costa. Ten jis susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir aptars šalies siekį įstotį į Europos Sąjunga bei Portugalijos paramos paketą Ukrainai, praneša politico.eu.

Portugalijos premjeras, kurį vizito metu lydi už užsienio reikalus atsakingas valstybės sekretorius Francisco Andre ir ambasadorius Ukrainoje Antonio Alvesas Machado, aptars karinę, humanitarinę ir finansinę paramą Ukrainai bei susitiks su šios šalies premjeru Denysu Šmyhaliu.

A. Costa lankosi Kyjive tuo metu, kai Rusija tęsia Ukrainos puolimą, ypač šalies Rytuose, o penktadienį užėmė Mariupolio miestą.

Dar prieš vizitą Portugalijos premjeras pareiškė sieksiąs pragmatiško požiūrio į Ukrainos narystę ES. Jis taip pat pabrėžė Ukrainos ekonominės integracijos į ES svarbą.

J. Bidenas pasirašė 40 mlrd. JAV dolerių paramos Ukrainai paketą

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį pasirašė 40 mlrd. JAV dolerių vertės (apie 38 mlrd. eurų) paramos Ukrainai paketą, informuoja AFP.

Baltieji rūmai paskelbė, kad ši parama bus panaudota tam, kad būtų užtikrintas pastovus ginklų tiekimas ir ekonominė pagalba Ukrainai, kurią vasario 24 d. užpuolė Rusija.

J. Bidenas įstatymą pasirašė Seule, Pietų Korėjoje, vizito po Aziją metu. Kiek anksčiau šį įstatymą patvirtino JAV Kongresas.

Numatytas finansavimas leis suteikti Ukrainai paramą artimiausius penkis mėnesius. 6 mlrd. JAV dolerių iš šios sumos bus skirti šarvuotų automobilių ir oro gynybos sistemų įsigijimui.

Ukraina laimės karą, nes kovoja už savo nepriklausomybę

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įsitikinęs, kad Ukraina laimės karą nes kovoja už savo nepriklausomybę. Tai jis pareiškė duodamas interviu šalies televizijai, praneša naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Per šį karą Ukraina itin susivienijo ir mes negalime pralaimėti. Juk šis karas ne prieš Rusiją, o su Rusija už Ukrainą. Tai rodo, kad teisybė mūsų pusėje. Mes kariaujame už save, o tai labai stipri pozicija. Tai karas už nepriklausomybę ir jo negalima pralaimėti. Už Ukrainos nepriklausomybę, už laisvę ir suverenitetą“, – sakė V. Zelenskis.

Prezidentas pabrėžė, kad Ukrainai teko daug paaukoti – šalis neteko daug žmonių, jėgų ir laiko – todėl ukrainiečiai turėtų tai visada prisiminti, net ir po pergalės.

V. Zelenskis taip pat įsitikinęs, kad Ukraina atkovos visą prarastą teritoriją.

„Visos priešo pergalės – laikinos. Mes neabejotinai susigrąžinsime visą savo teritoriją“, – sakė jis.

Anot prezidento, net ir grįžimas į padėtį, kokia ji buvo iki vasario 24 d., išvengiant didesnių praradimų taip pat būtų pergalė.

Jis tikisi, kad tada būtų pereita prie antros karo fazės, kuri vyktų prie derybų stalo ir „būtų pasiektas galutinis teisingumas“.

Prezidentas taip pat sakė, kad Ukraina palaužė vieną stipriausių pasaulio kariuomenių ir artimiausiu metu Rusijos kariuomenė „neatsistos ant kojų“.

Jis pridėjo, kad šiuo metu svarbiausia išsaugoti kuo daugiau Ukrainos žmonių ir kareivių gyvybių.

Tik diplomatija gali užbaigti karą Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad Rusijos karą prieš Ukrainą galima užbaigti tik diplomatiniu keliu, praneša AFP.

Prezidentas Ukrainos televizijai teigė, kad karas tęsis ir bus kruvinas, o galutinai baigtis gali tik diplomatijos ir derybų pagalba.

„Norime, kad viskas grįžtų taip, kaip buvo, bet Rusija to nenori“, – sakė prezidentas.

Antradienį Ukrainos vyriausiasis derybininkas Mychailo Podoliakas sakė, kad derybos su Maskva šiuo metu nevyksta nors anksčiau vyko reguliariai, bet esminių rezultatų pasiekta nebuvo.

Kitą dieną Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apkaltino Kyjivą nenoru derėtis.

Paskutinis derybų ratas buvo surengtas balandžio 22 d.

Buvęs NATO vadovas sukritikavo Vokietiją

Buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sukritikavo Vokietijos poziciją dėl ginklų tiekimo Ukrainai, kurią užpuolė Rusija. Savo nuomonę jis išsakė interviu metu laikraščiui „Handelsblatt“, praneša naujienų agentūra „Unian“.

Anot buvusio NATO vadovo, Vokietija per daug dvejoja tiek dėl sunkiosios ginkluotės perdavimo Ukrainai, tiek dėl sankcijų įvedimo Rusijai.

„Žinoma, Vokietija itin priklausoma nuo dujų importo iš Rusijos. Tačiau aš manau, kad tvirta Federalinės vyriausybės pozicija pakeistų visą dinamiką Ukrainoje. Mums reikalinga Vokietijos lyderystė“, – sakė A. F. Rasmussenas.

Jis paragino Europą nedelsiant nutraukti rusiškos naftos ir dujų importą.

Kiek anksčiau Ukrainos ambasadorius Andryjus Melnykas sukritikavo Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą sakydamas, kad pastarasis turbūt nenori perduoti Ukrainai sunkiosios ginkluotės.

„Mes susidarėme įspūdį, kad kancleris nenori šito daryti. Yra tik 7 savaeigės haubicos, tačiau nėra nei tankų „Gepard“, nei „Leopard 1“, nei šarvuočių „Marder“. Visų jų Bundesveras nebeeksploatuoja ir gynybos pramonė juos galėtų perduoti mums nepakenkdama Vokietijos gynybai“, – sakė diplomatas.

Vokietija taip pat blokavo Slovėnijos turimų tankų T-72 perdavimą Ukrainai.

„Tai kruvina logika, kuri palieka žmones bėdoje“, – sakė A. Melnykas.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video