2024/03/28

 

ĮSPĖJA VYKSTANČIUS Į BALTARUSIJĄ: BŪKITE BUDRŪS

Pasienis.lt nuotrauka

Baltarusijai pratęsus bevizį režimą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ragina išlikti budriems, mat, anot jo, Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų, bandydamos verbuoti atvykstančius Lietuvos piliečius.

„Baltarusijos režimui yra labai sunku vykdyti žvalgybinę veiklą Lietuvoje dėl to, kad turime stiprią kontržvalgybinę sistemą, atsparią visuomenę, ir todėl jie visą savo bandymą verbuoti arba ieškoti tam tikrų galimybių gauti priėjimą prie Lietuvos sprendimų priėmimo, prie rimtesnės informacijos bando būtent jau veikdami savo teritorijoje. Turint omeny bevizio režimo efektą, (…) reikia būti atsargiems, suvokiant, kad tam tikra asmeninė informacija, momentai, kurie gali vesti prie tam tikrų klaidų esant Baltarusijoje, gali būti vėliau išnaudojami būtent Baltarusijos specialiųjų tarnybų“, – antradienį LRT radijui teigė L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininko teigimu, žvalgybos tarnybos iš esmės vadovaujasi nuostata verbuoti visus piliečius, o vėliau, anot jo, ieško galimybių tai optimizuoti. Todėl, pažymi L. Kasčiūnas, reikia išlikti atsargiems.

„Reikia turėti omenyje, kad važiuoji į šalį, kurioje yra autoritarinis režimas, kur veikia vienos stipriausių mūsų regione specialiųjų tarnybų, ir negalvoti, kad esi neįdomus“, – akcentavo NSGK pirmininkas.

Kita vertus, nors, anot L. Kasčiūno, pastaruoju metu atvejų, kai buvo bandoma verbuoti į Baltarusiją ir Rusiją  atvykstančius Lietuvos piliečius, fiksuota nebuvo, vis dėlto, pažymi L. Kasčiūnas, niekas nuo to nėra apsaugotas.

„Kadangi ir istoriškai buvo, ir mes žinome metodiką, tai, natūralu, kad niekas nesame apsaugoti nuo tokių atvejų ateityje. Kol kas apie tai, kad yra atvejų kokių nors, kurie uždegtų raudonas lemputes ar būtų peržengtos raudonos linijos, tokios informacijos nėra. Bet, be jokios abejonės, tai gali būti ilgalaikis procesas“, – teigė L. Kasčiūnas, kartu paragindamas, pajutus įtarimą galimo verbavimo, kreiptis į Valstybės saugumo departamentą. 

„Be jokios abejonės, jei pajutote, kad yra taikomas kažkoks veikimo modelis, klausinėjami papildomi klausimai, statomas žmogus į situaciją, kai turi kalbėti ne apie kelionės tikslą, o kai ką daugiau, būtų gerai grįžus apie tai informuoti Valstybės saugumo departamentą“, – teigė L. Kasčiūnas.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pranešė, jog Lietuvos ir Latvijos piliečiams bevizis režimas pratęsiamas iki 2022 metų pabaigos.

ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video