2024/04/19

 

AR KUPIŠKIS TAPS SAULĖLYDŽIO RAJONU?

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Praėjusią savaitę Finansų ministerija pristatė savivaldybių Gyvenimo kokybės indeksą. Jis sudarytas turint tikslą įvertinti skirtumus tarp Lietuvos savivaldybių 2013–2020 metais.

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Gyvenimo kokybė šiame modelyje siejama su galimybėmis užsitikrinti pakankamą materialinės gerovės lygį, kurį apibrėžia su darbu ir užimtumu siejamos pajamos ir apsirūpinimas būstu. Gerėjančią gyvenimo kokybę signalizuoja pasitenkinimas savo sveikatos būkle, išaugęs švietimo ir socialinių paslaugų prieinamumas, intensyvėjantis dalyvavimas kultūriniame gyvenime, taip pat palanki gyvenamoji aplinka – mažėjantis aplinkos užterštumas ir išaugęs viešojo saugumo lygis.

Kad būtų galima susidaryti kuo tikresnį vaizdą ir aiškesnę situaciją, savivaldybės suskirstytos į klasterius pagal jas išskiriančius rodiklius: didieji miestai, kurortai, kaimiškosios savivaldybės (joms priklauso ir Kupiškio r.), kitos savivaldybės.
Gyvenimo kokybės indeksas sudarytas iš gyvenimo kokybę atspindinčių rodiklių šešiose srityse: materialinės gyvenimo sąlygos, gyventojų verslumas ir verslo konkurencingumas, sveikatos paslaugos, švietimo paslaugos, demografija, pilietinis ir visuomeninis aktyvumas, viešoji infrastruktūra, gyvenamosios aplinkos kokybė ir saugumas.

Plačiau skaitykite gegužės 14 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai

Rekomenduojami video