2024/05/03

 

PERTVARKA TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLAI KOL KAS NEGRASINA 

Jurgos Banionienės nuotrauka

Profesinio mokymo įstaigų laukia pertvarka. Vyriausybei pritarus, numatoma, kad nuo naujų mokslo metų dalis profesinių mokyklų bus jungiamos ir taps didesnių įstaigų padaliniais. Reformos rengėjų teigimu, tai padės užtikrinti geresnę praktinio rengimo kokybę ir prieinamumą visiems norintiesiems įgyti profesiją, lanksčiau reaguoti į darbo rinkos pokyčius.
Ar pasikeitimai aktualūs Kupiškio technologijos ir verslo mokyklai? Kokios jos ateities perspektyvos?

Jurga BANIONIENĖ

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atsiųstame komentare rašoma, kad pertvarkant profesinio mokymo įstaigas, bus stiprinamos regioninės profesinės mokyklos, telkiami ir efektyviau naudojami jų turimi ištekliai.

Iki naujų mokslo metų planuojama pertvarkyti 16 profesinio mokymo įstaigų. Jungiant jas, dalis mažesnių įstaigų taps didesnių ir geriau aprūpintų centrų padaliniais, kurie gali pasiūlyti darbo rinkai ir šiuolaikinei pramonei reikalingiausias profesinio mokymo programas, turi modernesnę praktinio mokymo bazę. Tai užtikrins, kad profesinėms mokykloms, kurios susiduria su vis mažėjančiais mokinių srautais dėl demografinių pokyčių regionuose, nereikėtų užsidaryti. Bus didinamas ne tik profesinio mokymo prieinamumas, bet ir kokybė, mokiniams suteikiama galimybė naudotis geresne praktinio mokymo infrastruktūra.

Daugiausia pokyčių numatyta inžinerijos ir technologijų pramonės krypčių mokyklose, atsižvelgus į šių sričių specialistų trūkumą darbo rinkoje. Dėmesys bus sutelkiamas į šių specialistų rengimo stiprinimą, mažinamas programų dubliavimas.

Plačiau skaitykite gegužės 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šitą kontorą jau senai laikas uždaryti. Ekzaminų dieną, auklėtoja ima mokyklinį autobusą ir važinėja po kaimus ieškodama mokinių. Lankomumas nulinis. Mokytojai imituoja darbą ir mokinių lankomumą, kad išsaugoti savo darbo vietą. Gaila, kad Lietuva taško pinigus.

Rekomenduojami video