2024/04/25

 

SKIEPAI NUO STABLIGĖS – NEMOKAMI

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotrauka

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento Kupiškio skyrius primena, kad pavasarį, prieš prasidedant sodo ir daržo darbams, svarbu pasiskiepyti nuo stabligės. Stabligė – ūmi infekcinė liga, kurią sukelia stabligės sukėlėjo Clostridium tetani, augančio žaizdoje, išskiriamas toksinas, pažeidžiantis nervų sistemą ir sukeliantis raumenų traukulius.

Kodėl reikia pakartotinai skiepytis nuo stabligės?

Persirgus stablige ir pasveikus, patikimas apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl vienintelė efektyvi prevencijos priemonė – skiepai. Vakcina yra veiksminga ir saugi. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo stabligės skiepijami 2, 4 ir 6 mėn. kūdikiai, stiprinamosios vakcinos dozės skiriamos 18 mėn., 6–7 metų ir 15–16 metų vaikams. Suaugusiems skiepus reikia kartoti kas 10 metų, kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos. Pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą vyresni nei 26 m. asmenys tai gali padaryti nemokamai. Lietuvoje suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Svarbu nedelsti

Jeigu susižeidėte nešvariu daiktu ar jus sužalojo gyvūnas, kreipkitės į gydytoją. Jis ne tik tinkamai dezinfekuos ir sutvarstys žaizdą, bet ir suleis vakcinos nuo stabligės. Traumas patyrę asmenys, kurie stabligės vakcina seniai buvo skiepyti, taip pat skiepijami nemokamai.

Sukėlėjų paplitimas

Stabligės sukėlėjai yra plačiai paplitę gamtoje. Jie randami įvairių gyvūnų, taip pat ir žmogaus žarnyne, su išmatomis patenka į dirvožemį ir jame sporų pavidalu gali išbūti gyvybingi ilgą laiką.

Užsikrėtimo kelias

Šia liga susergama, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač į dirvožemiu užterštas gilias durtines žaizdas. Stablige žmogus gali užsikrėsti ir net neišėjęs iš namų – įsipjovęs nešvariu peiliu skusdamas bulves. Stabligės sukėlėjas, patekęs į gilią žaizdą, susidarius anaerobinėms sąlygoms, pradeda gaminti stiprų nuodą, kuris sukelia raumenų susitraukimus ir traukulius. Sergantieji stablige sveikiems žmonėms nepavojingi, nuo ligonio žmonės neužsikrečia.

Ligos požymiai

Pirmi ligos požymiai atsiranda dažniausiai 7–14 dieną po sužeidimo. Tai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje. Vėliau raumenų spazmai išplinta po visą kūną, apima liemens ir galūnių raumenis, išryškėja kramtomųjų raumenų, veido, nugaros, pilvo raumenų spazmai. Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė – nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, o ligai progresuojant jie gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu gali lūžti ilgieji kaulai, dantys. Gali ištikti ir mirtis, atsiradus kvėpuojamųjų raumenų spazmams.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyrius

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video