2024/04/28

 

PARAMA NUOTEKŲ VALYMO ĮRENGINIAMS: KĄ VERTA ŽINOTI?

Feliksnavis.lt nuotrauka

Lietuva, tapusi Europos Sąjungos nare, įsipareigojo tinkamai tvarkyti buitines nuotekas. Tai svarbu tam, kad į aplinką ir vandens telkinius nepatektų azoto bei fosforo junginių. Jie daro didelę žalą aplinkai. Todėl nuotekų valymo įrenginių poreikis ir populiarumas vis didėja. Tačiau kaimo vietovėse jie vis dar nėra pakankamai vystomi. Juose nuotekų tvarkymo situacija yra blogiausia. Dėl šios priežasties nuo 2020 metų pavasario bandomiesiems projektams kaimo vietovėse įgyvendinti skiriama Europos Sąjungos parama. Apie tai, kaip ir kas ją gali gauti, skaitykite tekste.

Kokios išlaidos finansuojamos?

Pasinaudojus tokia parama, gali būti finansuojamos techninės nuotekų valymo įrenginių išlaidos. Jos apima šių sistemų įsigijimą, jų montavimo darbus. Į kainą įtrauktas ir techninio projekto parengimas, jo ekspertizė. Tačiau natūralu, kad valymo įrenginio kaina yra bene labiausiai svarstytinas aspektas prieš įsigyjant tokį pirkinį.

Paieškoje įvedus frazę valymo įrenginiai kaina, randama daugybė šių sistemų variantų. Jų išlaidos priklauso ne tik nuo gaminio našumo. Įtakos turi ir montavimas, poreikis sudaryti techninį projektą. Ieškantiems ekonomiškai patikimo sprendimo, rekomenduojama rinktis valymo įrenginių gamintoją, siūlantį plataus spektro paslaugas. Taip galima sutaupyti ne tik laiko, bet ir lėšų.

Trys svarbūs kriterijai

Kai kuriuos žmones nuo paramos atbaido biurokratiniai reikalavimai. Šiuo atveju jie labai nesudėtingi. Pirmiausia, kompensaciją už nuotekų valymo įrenginius galima gauti tada, kai nėra įrengti centralizuoti šių sistemų tinklai. Be to, parama skiriama savivaldybėms, kurių kaimo vietovių gyventojų skaičius ne didesnis nei 6 tūkst.

Antra,  projektas turi būti įgyvendinamas vientisoje teritorijoje. Tiksliau, vienoje kaimo vietovėje. Tačiau į jį gali būti įtraukti ir aplinkiniai namų ūkiai. Ir trečias aspektas – reikia užtikrinti, kad projekte dalyvautų ne mažiau kaip 20, tačiau ne daugiau kaip 30 vientisos teritorijos namų ūkių.

Kaip pateikti paraišką?

Paraiška gali būti teikiama keliais būdais. Dokumentai teikiami asmeniškai ar per įgaliotą asmenį. Galima siųsti ir paštu, registruota siunta. Užpildytą paramos paraiškos formą galima pateikti ir elektroniniu būdu. Tokiu atveju dokumentai turi būti pasirašyti unikaliu elektroniniu parašu.

Kiekvieno miesto rajono savivaldybė gali prisidėti, kad visi gyventume švaresnėje aplinkoje. Europos Sąjungos parama skatina pasirūpinti, kad nuotekos neterštų gamtos. Svarstote galimybę įsigyti nuotekų valymo įrenginius? Susisiekę su juos gaminančios įmonės specialistais, galite pasinaudoti profesionaliomis konsultacijomis ir palengvinti savo apsisprendimą.

Feliksnavis.lt inf.

Užs. Nr. 572

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Sveiki.iš straipsnio supratau,kad nesant šalia kaimynų,kompensacijos už pastatytus valymo įrenginius negauciau.nes rašoma kad turi būti 20 namų

Rekomenduojami video