2024/05/02

 

KAIP IŠVENGTI GRYBELINIŲ INFEKCIJŲ?

Anteja.lt nuotrauka

Nuolatinis niežulys, paraudusi ir pleiskanojanti oda, pakitusios spalvos dėmės, perštėjimo ar deginimo pojūtis – ženklai, perspėjantys apie grybelinę infekciją. Ji gali paveikti įvairias kūno dalis, įskaitant galvos odą, ausis, kirkšnis, šlaunis, sėdmenis, kojų pirštus ir nagus. Grybelinės infekcijos gali plisti tiesioginio kontakto metu. Todėl siekiant jų išvengti svarbu vadovautis pagrindinėmis higienos taisyklėmis. Daugiau apie jas – šiame straipsnyje.

Dėvėkite švarius ir sausus drabužius

Daugelis žmonių yra įpratę pakartotinai dėvėti drabužius. Viskas gerai, jeigu jie yra švarūs ir sausi. Tačiau, jei vilkėdami drabužius suprakaitavote, turėtumėte būtinai juos pasikeisti ir išskalbti. Pakartotinai dėvint nešvarius drabužius, atsiranda rizika užsikrėsti grybelinėmis infekcijomis. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į apatinius ir kojines – šiuos drabužius reikėtų keisti kiekvieną dieną.

Reguliariai prauskitės ir gerai nusausinkite odą

Reguliarus prausimasis duše ar vonioje yra dar viena svarbi asmeninės higienos taisyklė. Jūsų kojos, kirkšnys, pažastys ir sėdmenys turėtų būti sausi ir švarūs. Mat būtent šios kūno vietos yra dažniausiai paveikiamos grybelinių infekcijų dėl jose besikaupiančios drėgmės.

Tiesa, maudytis duše ar vonioje kasdien nėra būtina. Dermatologai rekomenduoja tai daryti nuo 1–2 iki 3 kartų per savaitę, nebent esate po sporto arba jaučiatės suprakaitavę. Tam, kad maudynių metų pernelyg neišsausintumėte odos ir nesumažėtų jos atsparumas infekcijoms, patariama rinktis odos nesausinančias priemones, praustis po šiltu vandeniu ir daryti tai ne ilgiau nei 10 minučių. Išsimaudę gerai nusišluostykite švariu rankšluosčiu ir įsitikinkite, kad esate visiškai sausi.

Venkite dėvėti aptemptus drabužius ir batus

Dėvint aptemptus drabužius ir batus, atsiranda didesnė tikimybė suprakaituoti. O prakaitas ir drėgmė sukuria idealias sąlygas grybeliui augti. Norint išvengti tokios problemos, patariama dėvėti pakankamai laisvus drabužius ir avalynę, kurie leistų odai kvėpuoti. Taip pat nepamirškite atkreipti dėmesio ir į jų medžiagą, kuri irgi turėtų būti gerai „kvėpuojanti“.

Tinkamai maitinkitės

Tiek siekiant išvengti grybelinės infekcijos, tiek ja sergant, svarbu tinkamai maitintis. Šiuo atveju naudinga savo mitybą papildyti gerosiomis bakterijomis. Jų galima gauti tiek su tam tikrais maisto produktais, tiek su papildais. Remiantis tyrimais, gerosios bakterijos gali padėti organizmui kovoti su infekcijas sukeliančiais grybeliais. Gydytojas taip pat gali parekomenduoti sumažinti cukraus kiekį, kadangi šis padidina mielių infekcijų riziką. Tiesa, nors su infekcinių ligų gydymu dažniausiai siejamas infektologas, grybelinėmis infekcijomis sergančius pacientus prižiūri dermatologas. Todėl turint tokią sveikatos problemą, reikėtų kreiptis būtent į pastarąjį.

Daugelis su grybeliu susidūrusių žmonių linkę jo gėdytis, todėl vengia kreiptis į specialistus ir gydosi patys. Vis dėlto tokiu atveju reikalinga profesionali pagalba. Todėl pastebėjus grybelinės infekcijos požymius, reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus, tokiu būdu išvengiant būklės pasunkėjimo ir apsaugant aplinkinius nuo užsikrėtimo. Būkite atsakingi – saugokite savo ir kitus.

Antėja.lt inf.

Užs. Nr. 568

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video