2024/04/20

 

GEGUŽĖ BUS SAUSESNĖ

Agnės Penkauskaitės nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Po vėsesnio ir lietingesnio laikotarpio turėtų atkeliauti sausesni orai. O ar sulauksime gegužę didesnės šilumos?
Plačiau apie paskutinio pavasario mėnesio orus kalbėjomės su Biržų meteorologijos stoties vyriausiuoju stebėtoju Broniumi Mediniu.

Jurga BANIONIENĖ

„Kovas šįmet buvo neįprastai sausas, kritulių beveik nebuvo, balandį pabandė lyti, bet iš esmės pavasaris gegužę pasitinka su mėnesio kritulių skola. Nors kovas buvo truputį šiltesnis, tačiau balandis beveik pusantro laipsnio šaltesnis negu įprastai, taigi abu gana šykštūs šiluma, o šalnų estafetę jie, deja, perduos gegužės pradžiai. Matyti, kad mėnuo prasidės naktinėmis šalnomis, vienur jos bus silpnesnės, kitur stipresnės, bet daug kur dirvos paviršiuje ir ore bus 0–2 laipsniai šalčio. Taigi, pirmą gegužės savaitę šalnų netrūks. Pirma mėnesio pusė žadama sausesnė, kritulių mažiau normos, taip pat ir šaltesnė negu įprastai. Lietaus ir šilumos, matyt, sulauksime antroje gegužės pusėje“, – kalbėjo B. Medinis.
Jis taip pat pabrėžė, kad pagal orų stebėjimus, visoje Europoje pavasaris šįmet sausringas. Pas mus, šiaurinėje dalyje, taip pat ir Kupiškyje, kritulių stygius jaučiamas labiau nei kitur. Pavyzdžiui, Pietų Lietuvoje neseniai prilijo gerokai daugiau, pas mus tuo metu švietė saulė. „Tendencijos tokios, kad gegužė bus sausesnė“, – teigė pašnekovas.

Plačiau skaitykite gegužės 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video